UR:s program i Radio & TV

Tisdag 03 sep

  • 06:50

    SR P4

    Bild ur Jax + fjällrävar = sant

    Tisdagskollen

    Jax + fjällrävar = sant

  • 07:15

    SVT Barn

    Börja förskoleklass

    Om lunchen med Eddie

    Eddie tycker både om att laga mat och att äta mat. Vi hälsar på i skolan där Eddie ska börja och får se hur det går till i matsalen. Del 4 av 6. UR.

  • 07:23

    SVT Barn

    Helmis undervattensvärld

    Flodpärlmusslan

    I en älvmiljö stöter Helmi och naturfotografen Satu på sällskapliga fiskar och fantastiska flodpärlmusslor. Helmi får veta att flodpärlmusslan är utrotningshotad och måste skyddas. Del 4 av 10. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    På fest med Håkan och Berit - meänkieli

    Festen kan börja

    Alla gäster kommer och tar sig en matbit. Några gäster tar växter och några tar kryp. Men sen försvinner nästan alla. Vill de inte hoppa hopptävling? Så småningom blir det ett lyckat kalas. Men vad var det som hände? Del 5 av 5. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Tripp, Trapp, Träd-sagor på meänkieli

    Skrapsår

    En berättelse om sommar hos mormor och morfar, att räkna alla skrapsår och om en tappad tand. Birger Winsa läser sin egen översättning till meänkieli av sagan "Skrapsår" av Solja Krapu-Kallio och Sara Gimbergsson. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    En skola fri från frånvaro 2024

    Skolfrånvaro i ett forskningsperspektiv

    Vad innebär det för varje enskild elev att inte gå i skolan? Hur kan man mäta skolfrånvarons konsekvenser, och vilka blir konsekvenserna av skolfrånvaro senare i livet? UR.

  • 15:56

    Kunskapskanalen

    En skola fri från frånvaro 2024

    Om tillgängliga lärmiljöer

    I en stökig skola full med intryck kan man ibland behöva gå undan. Somliga barn behöver återhämtning mer än andra. Hur kan vi möta barnens olika behov? UR.

  • 16:49

    Kunskapskanalen

    UR Samtiden - Länsmuseerna berättar

    Det textila arvet på Löfstad slott

    Man har ofta lite slarvigt sagt att tiden stannade på Löfstad slott när Emelie Piper avled, säger Anna Djuvfelt, textilkonservator. På slottet finns tusentals textila föremål och nu pågår ett arbete för att bättre ta hand om och bevara textilierna. UR.

  • 17:05

    Kunskapskanalen

    Konstnärsliv

    Maria Pasenau och Bjarne Melgaard

    Maria Pasenau, född 1994, och Bjarne Melgaard, född 1967, är två norska konstnärer. Maria arbetar med installationer, foto, performance och skulptur. Bjarne arbetar med foto, skulptur och måleri. Maria har haft Bjarne som en stark inspirationskälla, men kanske båda har varandra som inspiratörer. Del 3 av 3. UR.

  • 17:45

    Kunskapskanalen

    Brittiska fort med Alice Roberts

    Kärnvapenhot och spioner

    Alice Roberts berättar om Storbritanniens militära uppbyggnad under det kalla krigets början på 1950-talet. Storbritannien konstruerade bunkrar för civilbefolkningen och byggde upp ett eget kärnmissilsförsvar. Dessutom besöker vi en atombombssäker ledningscentral och inspekterar det legendariska jetbombplanet Avro Vulcan. Del 3 av 4. UR.

  • 18:30

    Kunskapskanalen

    Griffs äventyr i Kanada

    Vänlighet i Ontario

    Griff Rhys Jones börjar sin utforskning av Ontario vid Niagarafallen vid den amerikanska gränsen. För att sedan komma underfund med vad det är som gör kanadensare så trevliga. Del 3 av 6. UR.

  • 18:43

    SR P4

    Bild ur Vi monster måste ta hand om varandra

    Monstret på cirkusen

    Vi monster måste ta hand om varandra

  • 19:25

    SVT Barn

    Vår enda jord

    Matjord

    Vi hamnar mitt i en fiktiv rättegång där planetens unga anklagar de äldre generationerna för ett ansvarslöst bruk av planetens resurser. Här handlar det om hoten mot matjorden och den biologiska mångfalden. Del 1 av 4. UR.

  • 19:40

    SVT Barn

    Unga Jordlingar

    Kärlek

    I artikel 13 av barnkonventionen står det att: "Varje barn har rätt till yttrandefrihet, att tänka, tycka och uttrycka sina känslor". Barn från Moldavien, Nepal, Rwanda, Syrien, Sydafrika och Sverige berättar om sina upplevelser av kärlek. Del 1 av 4. UR.

  • 19:45

    SVT Barn

    Om evolution

    Charles och arternas uppkomst

    Om orden som beskriver begreppet evolution. Charles Darwin är ett känt namn i sammanhanget. Men vem var han? Och vad är en art? Del 1 av 5. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Bild ur Black Mountains i Wales

    Europas högländer

    Black Mountains i Wales

    De svarta bergen i sydöstra Wales är en del av Brecon Beacons National Park. De starka uppvindarna lockar såväl rovfåglar som glidflygare till bergen - ett fantastiskt friluftsområde, som även huserar spännande grottsystem. Tyskt reseprogram från 2022. Del 2 av 4. UR.

  • 21:55

    Kunskapskanalen

    Bild ur

    Stalins dotter

    Svetlana Iosifovna Alliluyeva föddes 1926 och var Sovjetunionens ledare Josef Stalins yngsta barn och enda dotter. Hon hade en bra relation till sin far fram till att hon vid 16 års ålder gifte sig med den 23 år äldre ukrainska filmregissören Aleksei Yakovlevich Kapler. Svetlana gick igenom en personlig kamp för att frigöra sig från sin faders skugga och den totalitära regim hon hade växt upp i. UR.

  • 22:50

    Kunskapskanalen

    Övergivna byggnader

    Drönarnas krig

    Vi besöker en spökstad i Azerbajdzjan, Aghdam. Här har flera väpnade konflikter rasat mellan Azerbajdzjan och Armenien. Resultatet är fruktansvärd förödelse och en nästan helt övergiven region, men en byggnad sparades från bombardemang. En gigantisk övergiven byggnad i Estland på gränsen till Ryssland, men varför ser arkitekturen brittisk ut? Del 2 av 12. UR.

  • 23:35

    Kunskapskanalen

    Dans jorden runt

    Dödsdansen i Mexiko

    Dansare i Monterrey bjuder på ett axplock av regionens vitt skilda danser som rådjursdansen danza del venado, dödsdansen danza de los diablos och bröllopsdansen la bamba. Amerikansk dokumentärserie från 2021. Del 5 av 5. UR.