Tablå

UR:s program i Radio & TV

Fredag 06 sep

  • 12:00

    SVT Barn

    Din kropp - romani arli

    Magen

    Matens väg genom vår kropp är lång och händelserik. Matsmältningen börjar redan i munnen och vandrar genom olika stationer så att vi får i oss all näring. Följ resan från början tills resterna lämnar kroppen som bajs. Del 3 av 5. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Din kropp - romani arli

    Skelettet och musklerna

    I kroppen finns ungefär 600 muskler. En stor del av dem kontrollerar vi med viljan, men det finns andra muskler som arbetar för att till exempel matstrupen, magen och hjärtat ska fungera. Del 4 av 5. UR.

  • 12:10

    SVT Barn

    Humlan Djojj - somaliska

    Den nedskräpade dammen

    Djojj längtar efter att få bada i dammen. Men vad har hänt? Dammen är full av skräp! Är det kanske grodan Kalle Kväk som skräpat ned? Del 3 av 6. UR.

  • 12:15

    SVT Barn

    Nyfiken på Sverige - kinyarwanda

    Grundlagarna

    På ett enkelt sätt förklaras Sveriges fyra grundlagar. Syftet är att ge framför allt nyanlända barn en förståelse för lagarnas innehåll och hur de påverkar samhället. Men också vilka rättigheter och skyldigheter vi har i Sverige. Del 3 av 10. UR.

  • 12:23

    SVT Barn

    Nyfiken på Sverige - kinyarwanda

    Brott och straff

    Här får du lära dig vad polis, åklagare och domstol har för uppgifter. Vem ser till att lagarna följs och vem delar ut straff till den som begått ett brott? Du får också veta vad du ska göra om du blivit utsatt för ett brott. Del 4 av 10. UR.

  • 14:03

    SR P1

    Bild ur Fabriken – mellan gammelmedia och AI-armageddon

    Fabriken

    Fabriken – mellan gammelmedia och AI-armageddon

  • 14:25

    SVT Barn

    Bild ur 2024-09-06

    Lilla Aktuellt skola

    2024-09-06

    Nyheter för barn och ungdomar. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Vetenskapsfestivalen 2024

    Planeten Mars: En omvälvande geologisk resa

    Mars är idag en kall öken. Men bilder från satelliter och robotar på planetens yta visar att det en gång fanns floder, sjöar och hav. Geologen Andreas Johnsson tar oss med på en spännande och vacker skildring av Mars utveckling som spänner över flera biljoner år. UR.

  • 15:47

    Kunskapskanalen

    Vetenskapsfestivalen 2024

    Enfald och mångfald

    Läget för den biologiska mångfalden är akut, men det finns lösningar. Det säger Alexandre Antonelli, professor i biodiversitet och forskningschef vid Royal Botanic Gardens i London. De allra flesta arter som lever idag, kanske 90 procent av dem, är fortfarande okända för oss. UR.

  • 16:30

    Kunskapskanalen

    En kväll om vetenskap 2024

    Så kommer AI förändra ditt liv

    Utvecklingen av AI har skett blixtsnabbt de senaste åren. Men faktum är att AI inte är något nytt. Redan på 1950-talet diskuterades dess möjligheter. Hur kan vi använda AI för att underlätta våra liv och vad bör vi använda den till? Moa Johansson, docent i datavetenskap berättar. UR.

  • 18:15

    Kunskapskanalen

    Bild ur Födelse

    Tvillingar

    Födelse

    Alexandra och Arnar står inför sin största och viktigaste roll i livet: att bli föräldrar. Vi följer tvillingarnas födelse och stressen med att ha två nyfödda samtidigt. Del 1 av 6. UR.

  • 18:43

    SR P4

    Småsagor

    Mamy Wata och monstret

  • 19:20

    Kunskapskanalen

    Brittiska fiskeäventyr

    Havsfiske från trampkajaker

    Seriestart. Robson får lära sig konsten att fiska från trampkajaker med två av Storbritanniens bästa kajakfiskare. Han tar sig även an uppdraget att hitta en av världens största ålar. Brittisk serie från 2021. Del 1 av 4. UR.

  • 20:00

    Kunskapskanalen

    Sömnlösheten och jag

    Daisy är en entusiastisk röst i radions morgonsändningar. Men bakom den glättiga rösten döljer sig en person med stora sömnproblem. Hon börjar bli orolig för hur det kommer att påverka hälsan på sikt och söker stöd hos såväl andra drabbade som experter. Brittisk dokumentär från 2021. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Griffs äventyr i Kanada

    Isbjörnar i Manitoba

    Griff utforskar den frusna vildmarken i Manitoba och norra Kanada, och besöker en stad som ibland har fler isbjörnar än människor. Del 4 av 6. UR.

  • 21:03

    SR P1

    Bild ur Fabriken – mellan gammelmedia och AI-armageddon

    Fabriken

    Fabriken – mellan gammelmedia och AI-armageddon

  • 21:50

    Kunskapskanalen

    Bild ur Spionbasen i Gibraltarklippan

    Övergivna byggnader

    Spionbasen i Gibraltarklippan

    Långt inne i Gibraltarklippan finns en hemlig spionbas och ett nätverk av mörka tunnlar. I södra Italien finns en övergiven stad i otillgänglig bergig miljö. Varför övergavs staden och varför byggdes den här? Strax utanför Estlands kust hittar vi en kamouflerad militär struktur och en specialbyggd järnväg. Del 3 av 12. UR.

  • 22:35

    Kunskapskanalen

    Bild ur Examen

    Med egna ord - Australien

    Examen

    Kursen närmar sig sitt slut och spänningen stiger: Kommer alla att klara de mål de själva satt upp? Hur mycket hinner man lära sig på nio veckor? Och hur ska det gå att hålla tal på examen. Australisk dokumentärserie från 2021. Del 3 av 3. UR.

  • 00:20

    Kunskapskanalen

    Vandring längs övergiven räls

    Över skotska gränsen

    Waverley-linjen gick söderut, från Edinburgh och genom Scottish Borders, till Carlisle i England. Sedan anslöt den till vad som idag kallas West Coast Main Line. När linjen stängdes ner 1969 blev det stora protester. Rob besöker en av Hawicks få kvarvarande kashmirfabriker. Del 6 av 6. UR.