Tablå

UR:s program i Radio & TV

Monday 09 Sep

  • 08:00

    SVT2

    Jetzt Grammatik!

    Genus

    Der, die eller das? I tyskan finns det tre grammatiska genus: Maskulinum, femininum och neutrum. Vi lär oss några principer, regler och ramsor som kan hjälpa oss hitta rätt i tyska genusdjungeln. Del 2 av 6. UR.

  • 08:13

    SVT2

    Kortfilmsklubben - franska

    Un bon garçon

    Kortfilm på franska. Max, en 16-årig simmare, ska snart börja på en idrottsutbildning. En eftermiddag avbryts träningen när polisen anländer för att förhöra tränaren. Det skakar om Max tillvaro och tvingar honom att konfrontera dolda sanningar. Regi: Paul Vincent de Lestrade. UR.

  • 08:33

    SVT2

    Våra dikter på romani

    Mangava te vačerav

    Kortfilm på romani i regi av Jenni Kay. I Margita Reiznerovás dikt uttrycker en ung kille sin förtvivlan över utsatthet och utanförskap. Kommer det någonsin att finnas plats för honom? UR.

  • 08:36

    SVT2

    Kulturkvarten på romani

    Nya resande

    Stephan Skougaard Carlsson växte upp som resande i Malmö på 1960-talet. Nu har han skrivit boken "Nya resande" där han skildrar sin uppväxt som på många sätt var svår. Men det finns också ljuspunkter och dråpliga situationer, som han i dag kan skratta åt. UR.

  • 08:50

    SVT2

    Djupdyk

    Det eskalerande gängvåldet

    Den senaste tiden har det pratats en hel del om det eskalerande gängvåldet i Sverige. Vi djupdyker i ämnet! UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Berätta för mig - finska

    Triggad

    Roddes klasskompis Rosa tycker om att stå i centrum och ibland retar hon andra elever. Rodde tycker att Rosa är kul och applåderar hennes elaka skämt. Men är det verkligen rätt att skratta när andra känner sig mobbade? Del 4 av 5. UR.

  • 14:30

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Edith Södergran - banbrytande poet

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Specialpedagogikens dag 2024

    Från Salamanca till PISA

    Forskare har undersökt specialpedagogers och speciallärares professionella och organisatoriska utveckling sedan sent 1980-tal. Hur uppfattar de själva sitt arbete? Och hur det har förändrats över tid? UR.

  • 15:44

    Kunskapskanalen

    Specialpedagogikens dag 2024

    En nyanserad bild av elevers psykiska hälsa

    I medier kan vi läsa om hur elevers psykiska ohälsa har ökat "lavinartat". Men ges en missvisande bild av elevers mående idag? När forskare tittar närmare på statistiken ser de att det finns en allt för snäv bild av elevers mående. Många fysiska fullt normala tillstånd så som huvudvärk eller ont i ryggen kategoriseras som psykisk ohälsa. UR.

  • 16:13

    Kunskapskanalen

    NMT-dagarna 2024

    Hjärnans fantastiska värld

    Hur funkar din hjärna egentligen? Iris Zahirovic, läkare och forskare i medicin, ger en introduktion till hjärnans funktioner, våra sinnen och reaktioner på världen. Hur kan man använda kunskapen om hur hjärnan fungerar för att kunna plugga effektivare? Vilka möjligheter har man att motverka demens? Hur farligt är cannabis för hjärnan? UR.

  • 17:20

    Kunskapskanalen

    Sömnlösheten och jag

    Daisy är en entusiastisk röst i radions morgonsändningar. Men bakom den glättiga rösten döljer sig en person med stora sömnproblem. Hon börjar bli orolig för hur det kommer att påverka hälsan på sikt och söker stöd hos såväl andra drabbade som experter. Brittisk dokumentär från 2021. UR.

  • 17:30

    SVT Barn

    Den underbara människan

    Huden

    Huden är människans största organ. Dess främsta uppgift är att skydda de organ som ligger under den. Del 2 av 8. UR.

  • 17:35

    SVT Barn

    Historiehopparna

    Världens första tvål

    När uppfanns tvålen? Cleo och Klotus reser tillbaka i tiden och hittar det allra första tvålreceptet i Mesopotamien. I Aleppo får de höra hur tvålen kom till Europa. Cleo lär oss också vad tvål består av och hur den funkar. Del 1 av 3. UR.

  • 17:40

    SVT Barn

    Varmt, kallt och mittemellan

    Höst

    Vad är höst? Är det en regnig årstid mellan sommar och vinter? Eller är det en vacker årstid med starka färger och goda svampar? Man kan ha olika åsikter om det och forskare har sina sätt att se på det. UR.

  • 17:50

    SVT Barn

    Djuren på Djuris i naturen

    Skogens guld

    Kantareller är skogens guld, och för att hitta guld behövs det skickliga pirater. Del 4 av 16. UR.

  • 19:10

    Kunskapskanalen

    Europas högländer

    Black Mountains i Wales

    De svarta bergen i sydöstra Wales är en del av Brecon Beacons National Park. De starka uppvindarna lockar såväl rovfåglar som glidflygare till bergen - ett fantastiskt friluftsområde, som även huserar spännande grottsystem. Tyskt reseprogram från 2022. Del 2 av 4. UR.

  • 19:30

    SR P1

    Besserwisser

    Var går Sveriges gränser?

  • 20:05

    Kunskapskanalen

    Med egna ord - Australien

    Att våga försöka

    Seriestart. I hela sitt vuxna liv har Leeanne, 42, försökt dölja att hon har problem med att läsa och skriva. Hon vågar knappt ens försöka av rädsla för att det ska bli fel. Nu får hon och hennes kurskamrater lära sig hur man tar sig förbi det problemet. Australisk dokumentärserie från 2022. Del 1 av 3. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Forskarna

    Dags att säga nej till mens?

    Har menscykeln någon annan funktion än att möjliggöra graviditet? Och hur påverkar menscykeln fysisk träning? Det pratas ofta om biverkningar av hormonella preventivmedel som p-piller, men det finns forskare som menar att det också finns positiva hälsoeffekter. Del 3 av 10. UR.

  • 21:30

    Kunskapskanalen

    Hanna och Arnar har en ettårig son och väntar trillingar. Vi följer deras resa när de står inför olika utmaningar. Vi får också en glimt av hur livet kan se ut för trillingar i olika åldrar. Hur är det att vänta, föda och uppfostra trillingar? Hur är det att växa upp som trilling? UR.

  • 22:35

    Kunskapskanalen

    Pittoreska Cotswolds

    Stonehenge, spa och vattensorkar

    Säsongsstart. När det närmar sig midsommar beger sig Pam till en av Storbritanniens mest speciella platser - Stonehenge - och möter före detta popstjärnan Toyah Wilcox i Pershore, innan hon ger sig ut i vattnet vid Letcombe Brook för att lära sig om en av Englands mest hotade arter - vattensorken. Brittisk serie från 2022. Del 1 av 6. UR.

  • 00:10

    Kunskapskanalen

    Brittiska fort med Alice Roberts

    Vilhelm Erövrarens övertag

    Alice Roberts berättar om hur Vilhelm Erövraren gick från att vara inkräktare till Englands härskare. Hon provar ett nästan tusenårigt svärd från Vilhelm Erövrarens tid och funderar på varför det är så få kvinnor avbildade i den dåtida konsten. Dessutom får Alices kollega Danielle George en våldsam instruktion i medeltida stridsteknik. Del 4 av 4. UR.

  • 00:55

    Kunskapskanalen

    Svetlana Iosifovna Alliluyeva föddes 1926 och var Sovjetunionens ledare Josef Stalins yngsta barn och enda dotter. Hon hade en bra relation till sin far fram till att hon vid 16 års ålder gifte sig med den 23 år äldre ukrainska filmregissören Aleksei Yakovlevich Kapler. Svetlana gick igenom en personlig kamp för att frigöra sig från sin faders skugga och den totalitära regim hon hade växt upp i. UR.