UR:s program i Radio & TV

Tisdag 10 sep

  • 06:50

    SR P4

    Bild ur Tisdagskollen

    Tisdagskollen

    Tisdagskollen

  • 07:15

    SVT Barn

    Börja förskoleklass

    Om att lära sig med Luna

    Vad har man lärt sig i förskolan? Och vad ska det bli roligt att lära sig mer om i skolan? Vi följer med till Lunas förskola och ser vad barnen gör i byggrummet, vattenrummet och i ateljén. Del 5 av 6. UR.

  • 07:23

    SVT Barn

    Helmis undervattensvärld

    Undrens hav

    Helmi dyker i havet och blir glatt överraskad när hon ser tångsnällor, som är släkt med sjöhästarna. Hon ser även taggfiskar och en trumpen stensimpa. Del 5 av 10. UR.

  • 10:50

    SVT1

    Händelserna som förändrade klimatet

    Rekordåren accelererar

    1950-talet brukar beskrivas som färggladare och mer omvälvande än alla andra decennier. Pilar pekade bara uppåt och i den priviligierade världen fick vi dignande kylskåp, blanka bilar och egna hem. Allt tack vare de fossila bränslena och en hämningslös vilja att utnyttja dem för materiellt välstånd. Del 2 av 3. UR.

  • 11:20

    SVT1

    Forskarna

    Batteriernas möjligheter

    Telefonen, datorn och elbilen är några av de produkter som behöver batterier som innehåller litium och kobolt, två metaller som är problematiska på flera sätt. Den gröna omställningen kommer att kräva allt fler batterier, men hur ska framtidens batterier produceras? Del 2 av 10. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Om evolution - meänkieli

    Charles och arternas uppkomst

    Om orden som beskriver begreppet evolution. Charles Darwin är ett känt namn i sammanhanget. Men vem var han? Och vad är en art? Del 1 av 5. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Linné talks

    Systema Naturae Toxicae

    När blir ett föremål till skärp? Vem är det egentligen som bestämmer vad som är skräp och vad som har ett värde? När ett föremål är på fel plats klassas det oftast som skräp. Hår på huvudet är vackert, men hår i maten är äckligt. Vad händer med våra klassificeringssystem när ett och samma föremål kan få olika värden beroende på plats? UR.

  • 15:53

    Kunskapskanalen

    En kväll om vetenskap 2024

    Så kommer AI förändra ditt liv

    Utvecklingen av AI har skett blixtsnabbt de senaste åren. Men faktum är att AI inte är något nytt. Redan på 1950-talet diskuterades dess möjligheter. Hur kan vi använda AI för att underlätta våra liv och vad bör vi använda den till? Moa Johansson, docent i datavetenskap berättar. UR.

  • 16:20

    Kunskapskanalen

    NMT-dagarna 2024

    Matematiken bakom flygplansdesign och klimatprognoser

    Designen av Boeing 777 har gjorts enbart på datorer. Samma sak gäller för prognosen av morgondagens väder och vilket globalt temperaturgenomsnitt vi kan vänta år 2100. Bakom dessa flödessimuleringar ligger matematik. Philipp Birken, professor i numerisk analys och beräkningsteknik, berättar. UR.

  • 17:15

    Kunskapskanalen

    Forskarna

    Dags att säga nej till mens?

    Har menscykeln någon annan funktion än att möjliggöra graviditet? Och hur påverkar menscykeln fysisk träning? Det pratas ofta om biverkningar av hormonella preventivmedel som p-piller, men det finns forskare som menar att det också finns positiva hälsoeffekter. Del 3 av 10. UR.

  • 17:45

    Kunskapskanalen

    Bild ur Vilhelm Erövrarens övertag

    Brittiska fort med Alice Roberts

    Vilhelm Erövrarens övertag

    Alice Roberts berättar om hur Vilhelm Erövraren gick från att vara inkräktare till Englands härskare. Hon provar ett nästan tusenårigt svärd från Vilhelm Erövrarens tid och funderar på varför det är så få kvinnor avbildade i den dåtida konsten. Dessutom får Alices kollega Danielle George en våldsam instruktion i medeltida stridsteknik. Del 4 av 4. UR.

  • 18:30

    Kunskapskanalen

    Griffs äventyr i Kanada

    Isbjörnar i Manitoba

    Griff utforskar den frusna vildmarken i Manitoba och norra Kanada, och besöker en stad som ibland har fler isbjörnar än människor. Del 4 av 6. UR.

  • 19:25

    SVT Barn

    Vår enda jord

    Våtmark och sötvatten

    Varför är våtmarker viktiga? Forskaren Lisen Schultz berättar om hur våtmarker lagrar kol och ger skydd mot katastrofer. Vi besöker även en restaurerad våtmark i Kristianstad, som tidigare använts som soptipp. Del 2 av 4. UR.

  • 19:40

    SVT Barn

    Unga Jordlingar

    Vänskap

    I artikel 31 av barnkonventionen står det att: "Varje barn har rätt till lek, vila och fritid". Barn från Moldavien, Nepal, Rwanda, Syrien, Sydafrika och Sverige berättar om vänskap. Del 2 av 4. UR.

  • 19:45

    SVT Barn

    Om evolution

    Variation och sköldpaddor

    Om orden som beskriver begreppet evolution. Vad krävs för att djurarter ska kunna utvecklas och förändras? Del 2 av 5. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Bild ur Sierra de Guadarrama i Spanien

    Europas högländer

    Sierra de Guadarrama i Spanien

    Norr om Madrid hittar vi Sierra de Guadarrama, ett bergslandskap med rik flora och fauna. Regionen är hem för hotade gamar, kejsarörnar, vargar, bergsgetter och groddjur. Människorna här är engagerade i att bevara detta naturliga paradis för framtiden. Tyskt reseprogram från 2022. Del 3 av 4. UR.

  • 21:55

    Kunskapskanalen

    Bild ur

    New Yorks uppgång

    På 1990-talet stod staden New York inför enorma utmaningar med hög kriminalitet. Hur hade det blivit så? Från 1966 till 2013 hade sex olika borgmästare påverkat utvecklingen i olika riktningar. Här är berättelsen om hur staden genomgick en förvandling till det bättre. UR.

  • 22:50

    Kunskapskanalen

    Bild ur Spionbasen i Gibraltarklippan

    Övergivna byggnader

    Spionbasen i Gibraltarklippan

    Långt inne i Gibraltarklippan finns en hemlig spionbas och ett nätverk av mörka tunnlar. I södra Italien finns en övergiven stad i otillgänglig bergig miljö. Varför övergavs staden och varför byggdes den här? Strax utanför Estlands kust hittar vi en kamouflerad militär struktur och en specialbyggd järnväg. Del 3 av 12. UR.

  • 00:30

    Kunskapskanalen

    Brittiska fiskeäventyr

    Havsfiske från trampkajaker

    Seriestart. Robson får lära sig konsten att fiska från trampkajaker med två av Storbritanniens bästa kajakfiskare. Han tar sig även an uppdraget att hitta en av världens största ålar. Brittisk serie från 2021. Del 1 av 4. UR.