Tablå

UR:s program i Radio & TV

Onsdag 11 sep

  • 12:00

    SVT Barn

    Sägner från Sápmi - lulesamiska

    Sajvasjön

    Elina Israelsson berättar två sagor. Först en om en pojke och hans farfar som fiskar men inte får napp. Så småningom hittar de till sajvasjön, men där måste man fiska under tystnad. Nästa saga handlar om hur spindeln blev samernas vän. Del 8 av 10. UR.

  • 12:06

    SVT Barn

    Tripp, Trapp, Träd-sagor på nordsamiska

    Nallen

    Om Nalle och pojken och deras natt. Pojken vill vara stor och sova själv, men det är ändå skönt att ha Nalle nära sig. Tillsammans kan de lyssna till nattens alla ljud. Nils-Henrik Sikku läser sin egen översättning till nordsamiska av sagan "Nallen" av Ulf Stark och Charlotte Ramel. Del 9 av 12. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Vetenskapsfestivalen 2024

    Snabbmatspsykologi i stället för djup analys av själen?

    Vad händer om snabba, enkla råd för självhjälp tar över i media? Och om trender inom psykologi får större vikt än evidensbaserad terapi? Psykologerna Hana Jamali och Alexander Rozental samtalar om risker och möjligheter med psykologisk behandling, och vikten av att utvärdera behandlingens effekter. UR.

  • 15:42

    Kunskapskanalen

    Vetenskapsfestivalen 2024

    Grönlandsexpedition med R/V Skagerak

    Sommaren 2023 styrde forskningsfartyget R/V Skagerak till Grönland för att forskare skulle undersöka frågor om hur isen, dess färskvatten och havet förändras och påverkar varandra. Här får vi följa med på en berättelse om expeditionen. UR.

  • 16:25

    Kunskapskanalen

    En kväll om vetenskap 2024

    Vår depphjärna

    Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Psykiatern och författaren Anders Hansen förklarar varför vi har känslor och varför ångest faktiskt kan hjälpa oss. Ångesten har till och med varit livsnödvändig för oss genom historien. UR.

  • 17:20

    Kunskapskanalen

    Bild ur

    Trillingar

    Hanna och Arnar har en ettårig son och väntar trillingar. Vi följer deras resa när de står inför olika utmaningar. Vi får också en glimt av hur livet kan se ut för trillingar i olika åldrar. Hur är det att vänta, föda och uppfostra trillingar? Hur är det att växa upp som trilling? UR.

  • 18:25

    Kunskapskanalen

    Bild ur Spionbasen i Gibraltarklippan

    Övergivna byggnader

    Spionbasen i Gibraltarklippan

    Långt inne i Gibraltarklippan finns en hemlig spionbas och ett nätverk av mörka tunnlar. I södra Italien finns en övergiven stad i otillgänglig bergig miljö. Varför övergavs staden och varför byggdes den här? Strax utanför Estlands kust hittar vi en kamouflerad militär struktur och en specialbyggd järnväg. Del 3 av 12. UR.

  • 19:30

    SVT2

    Bild ur Livslång kärlek

    Studio 65

    Livslång kärlek

    Säsongsstart. Långt efter första ögonkastet lever de fortfarande sida vid sida, Stuart Ward och Börje Bergh och Ellen och Gösta Wetterlind. Stuart och Börje kände omedelbar attraktion. Så var det även för Gösta. Men Ellen? Hur det hela förlöpte är en mycket speciell historia. Parterapeuten Phillip Bäckmo vet vad som utmärker långlivade relationer. Del 1 av 15. UR.

  • 20:00

    Kunskapskanalen

    Bild ur Släktforska och skriv ditt liv

    Studio 65

    Släktforska och skriv ditt liv

    Släktforskning är ett stimulerande fritidsnöje, som kan växa sig hur stort som helst! Ted Rosvall, känd från SVT:s Vem tror du att du är?, ger goda råd. Inger Olausson spelar in samtal med sina släktningar och har funnit nya i USA. Inger Lundin ger kurser i att skriva om sitt liv. Del 2 av 15. UR.

  • 21:25

    Kunskapskanalen

    Bild ur Stonehenge, spa och vattensorkar

    Pittoreska Cotswolds

    Stonehenge, spa och vattensorkar

    Säsongsstart. När det närmar sig midsommar beger sig Pam till en av Storbritanniens mest speciella platser - Stonehenge - och möter före detta popstjärnan Toyah Wilcox i Pershore, innan hon ger sig ut i vattnet vid Letcombe Brook för att lära sig om en av Englands mest hotade arter - vattensorken. Brittisk serie från 2022. Del 1 av 6. UR.

  • 22:45

    SVT1

    Händelserna som förändrade klimatet

    Utsläppen globaliseras

    Frihandelsavtal och drömmar om öppna gränser gör att både människor och varor rör sig snabbare över jorden under 1990-talet - med allt större klimatavtryck i sina spår. Vi tittar på det första jetdrivna passagerarplanet The Comet som inspirerade folk att flyga jorden runt. Del 3 av 3. UR.

  • 23:15

    SVT1

    Forskarna

    Dags att säga nej till mens?

    Har menscykeln någon annan funktion än att möjliggöra graviditet? Och hur påverkar menscykeln fysisk träning? Det pratas ofta om biverkningar av hormonella preventivmedel som p-piller, men det finns forskare som menar att det också finns positiva hälsoeffekter. Del 3 av 10. UR.

  • 23:45

    Kunskapskanalen

    Griffs äventyr i Kanada

    Isbjörnar i Manitoba

    Griff utforskar den frusna vildmarken i Manitoba och norra Kanada, och besöker en stad som ibland har fler isbjörnar än människor. Del 4 av 6. UR.

  • 00:35

    Kunskapskanalen

    Bild ur Att våga försöka

    Med egna ord - Australien

    Att våga försöka

    Seriestart. I hela sitt vuxna liv har Leeanne, 42, försökt dölja att hon har problem med att läsa och skriva. Hon vågar knappt ens försöka av rädsla för att det ska bli fel. Nu får hon och hennes kurskamrater lära sig hur man tar sig förbi det problemet. Australisk dokumentärserie från 2022. Del 1 av 3. UR.