UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Idag är det skådespelerskan Suzanne Reuter som hamnar i Lydias lässug. Hon läser boken "Blixtslukaren" av Jonatan Brännström och Joanna Hellgren. Del 5 av 7. UR.
Släktforskning är ett stimulerande fritidsnöje, som kan växa sig hur stort som helst! Ted Rosvall, känd från SVT:s Vem tror du att du är?, ger goda råd. Inger Olausson spelar in samtal med sina släktningar och har funnit nya i USA. Inger Lundin ger kurser i att skriva om sitt liv. Del 2 av 15. UR.
Nyheter på teckenspråk för barn och ungdomar. UR.
Vågor är ett av matematikens och fysikens viktigaste begrepp, och det har också inspirerat författare. Här möts författaren Per Molander och matematikern Hans Ringström i ett samtal om vågor i många olika former såsom exempelvis ljusvågor, gravitationsvågor, konjunkturvågor och svängningar i modet. UR.
Vår natur drivs av olika biologiska och geokemiska cykler. Inte minst kolets kretslopp är en förutsättning för allt liv på jorden. Men vad händer när människan rubbar systemen? Ett samtal med Hanna Johannesson, professor i mykologi, och Leif Anderson, professor i hydrosfärsvetenskap. UR.
På vilket sätt påverkar de kriminella gängen samhällets institutioner? Carina Gunnarsson, docent i statskunskap, berättar om sin forskning om kriminella nätverk i italienska Palermo och svenska Södertälje. UR.
Seriestart. Costa Rica är känt för sina nationalparker och tropiska skogar rika på sällsynta varelser. Men i århundraden har skogarna gett plats för planteringar av bananer, kaffe och ananas. Nu blåser nya vindar och skogarna återställs. Tysk serie från 2021. Del 1 av 5. UR.
Elefanten lever i Afrika. Den bor på savannen och stäppen och är alltid nära klanens ledare, matriarken. Elefanten är världens största landlevande däggdjur. Den har en asiatisk kusin som ser lite annorlunda ut med en puckel på huvudet och mer päls. Del 16 av 52. UR.
Man kan nästan tro att delfinen är en fisk med den långsmala kroppen och fenor, men det är den inte. Den lever med fiskarna i havet, men är ett däggdjur. Delfiner har ett sjätte sinne ¿ de använder ekolokalisering för att navigera och jaga. Del 17 av 52. UR.
Nakensnäckan tillhör djurgruppen blötdjur. Det är djur som har en alldeles mjuk kropp, som sniglar, snäckor eller bläckfisk. Visste du att för nakensnäckor är det ingen skillnad på papporna och mammorna? Var och en av dem kan vara mamma och pappa på samma gång. Del 18 av 52. UR.
Seriestart. I hela sitt vuxna liv har Leeanne, 42, försökt dölja att hon har problem med att läsa och skriva. Hon vågar knappt ens försöka av rädsla för att det ska bli fel. Nu får hon och hennes kurskamrater lära sig hur man tar sig förbi det problemet. Australisk dokumentärserie från 2022. Del 1 av 3. UR.
Prick och Fläck hoppar i vattenpölar och har jättekul, men de blir blöta och kalla. Så får de syn på ett hus med fötter som kommer gående på vägen. En vandrande skoaffär verkar det som. Del 4 av 6. UR.
Det är en härlig sommardag och Sven är ute i trädgården med hela familjen för att grilla och plaska runt i olika bassänger. Men när Sven vill ha bröd till den grillade korven får han problem med påsen. Del 5 av 10. UR.
Vad är ljud och hur sprids det? Vad betyder frekvens och decibel? Vi ges även exempel på hur olika djur använder ultra- och infraljud för att kommunicera och orientera sig. Ljud väcker känslor, varnar oss för faror och kan få oss att skratta. Del 6 av 11. UR.
Roffe har fått finnar. Ganska små, men ganska många. Han gillar inte det. Tänk om de blir fler och fler. Eli har bara fått en finne, en gång. Varför får man finnar egentligen? undrar Roffe. Och kan man göra någonting åt dem? Del 6 av 10. UR.
Tolvåriga Uuganchimeg Enkhbold från Bayan-Ulgii i Mongoliet bor med sin nomadfamilj. Hon kallas Zozooloi och det kan ta 6-7 timmar för henne att ta sig till skolan. Hon upplever klimatförändringar som påverkar deras levnadssätt. Uuganchimeg vill bli lärare i Tsengel för att ge barnen mer kunskap. Trots de tuffa förhållandena älskar hon livet och sina föräldrar djupt. Del 4 av 12. UR.
Alice Roberts berättar om hur Vilhelm Erövraren gick från att vara inkräktare till Englands härskare. Hon provar ett nästan tusenårigt svärd från Vilhelm Erövrarens tid och funderar på varför det är så få kvinnor avbildade i den dåtida konsten. Dessutom får Alices kollega Danielle George en våldsam instruktion i medeltida stridsteknik. Del 4 av 4. UR.
På 1990-talet stod staden New York inför enorma utmaningar med hög kriminalitet. Hur hade det blivit så? Från 1966 till 2013 hade sex olika borgmästare påverkat utvecklingen i olika riktningar. Här är berättelsen om hur staden genomgick en förvandling till det bättre. UR.
Hanna och Arnar har en ettårig son och väntar trillingar. Vi följer deras resa när de står inför olika utmaningar. Vi får också en glimt av hur livet kan se ut för trillingar i olika åldrar. Hur är det att vänta, föda och uppfostra trillingar? Hur är det att växa upp som trilling? UR.