UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
I det sista avsnittet tittar vi på två livsviktiga organ, hjärtat och lungorna. Tillsammans med blodet arbetar de för att vi ska kunna leva. Del 5 av 5. UR.
Robert Brisenstam läser en översättning till svensk romani av sagan Utflyktarna av Emma Adbåge. Sagan handlar om en utflykt som blir bra, trots allt. Del 12 av 12. UR.
Äppelträden är fulla av bladlöss! För att inte bladen ska vissna måste Djojj få hjälp av Nyckelpigan. Bladlöss är nämligen jätterädda för nyckelpigor. Del 4 av 6. UR.
Om vilka olika typer av skolor som finns i Sverige, och om olika gymnasiealternativ. Du får reda på hur betygen fungerar, och om elevhälsa och föräldramöten. Syftet är att ge framför allt nyanlända barn en förståelse för det svenska skolsystemet. Del 5 av 10. UR.
Här får du en enkel förklaring av hur skattesystemet fungerar i Sverige. Vilka olika sorters skatter finns det, och vad går skattepengarna till? Syftet är att ge framför allt nyanlända barn förståelse för det svenska skattesystemet. Del 6 av 10. UR.
Nyheter för barn och ungdomar. UR.
Hur resonerade egentligen svenska tjuvar och bedragare för 200 år sedan? Bonnie Clementsson, doktor i historia, berättar om brottslingar som valde en kriminell bana och vad som kunde hända bakom kulisserna på häkten och fängelser. UR.
Platons "Gästabudet" är ett av den västerländska litteraturens storverk. Frits Gåvertsson, forskare i teoretisk filosofi, berättar om verket och dess roll i Platons filosofi och idélära. UR.
Var ligger forskningens fronter inom experimentell fundamental partikelfysik och hur är det möjligt att undersöka elementarpartiklar? Else Lytken, professor i partikel- och kärnfysik, berättar om den mest grundläggande fysiken och arbetet vid den stora hadronkollideraren, LCH, vid Cern. UR.
Byggbranschen står varje år för hälften av Europas klimatutsläpp. Ulla Janson, universitetslektor i installationsteknik, berättar om utmaningarna med att gå från en linjär till en cirkulär byggbransch, vilket kräver nya synsätt och ny kunskap. UR.
Släktforskning är ett stimulerande fritidsnöje, som kan växa sig hur stort som helst! Ted Rosvall, känd från SVT:s Vem tror du att du är?, ger goda råd. Inger Olausson spelar in samtal med sina släktningar och har funnit nya i USA. Inger Lundin ger kurser i att skriva om sitt liv. Del 2 av 15. UR.
Tvillingsystrarna Hláður och Svanhildur har tittat på varandra i mer än 100 år. Så vitt man vet har inga andra isländska tvillingar nått så hög ålder. Systrarna har bott tillsammans en stor del av sina liv och säger att de kommer väldigt bra överens. De berättar om sitt sällskap genom hela livet. Del 2 av 6. UR.
På ön Mull träffar Robson den lokala fiskaren Johnny som tar med honom ut på Nordatlanten i sin lilla fiskebåt för att fånga hummer och krabba. Johnnys dagliga kamp med vädret och vågorna är mycket mödosam. Brittisk serie från 2021. Del 2 av 4. UR.
Träningscoachen och influeraren Joe Wicks går till botten med vad det innebär att växa upp som barn till föräldrar som lider av psykisk ohälsa. Det blir en personlig resa där han tittar på sin egen uppväxt med en mamma som hade tvångstankar och ätstörningar och en pappa som i perioder var heroinist. Brittisk dokumentär från 2021. UR.
Den brittiske komikern och reseentusiasten Griff Rhys Jones utforskar prärierna och de stora vidsträckta slätterna i både Saskatchewon och Alberta-provinserna. Del 5 av 6. UR.
En industriell ruin i Everglades i Florida som en gång var del i en kapplöpning mellan nationer. Här i träskmarkerna skulle en stor raketmotor utvecklas. Indonesien och staden Palu City - en stad prövad av naturen på flera sätt. Till sist en liten ö i Bulgarien med en pampig men förfallen byggnad. Del 4 av 12. UR.
Seriestart. I hela sitt vuxna liv har Leeanne, 42, försökt dölja att hon har problem med att läsa och skriva. Hon vågar knappt ens försöka av rädsla för att det ska bli fel. Nu får hon och hennes kurskamrater lära sig hur man tar sig förbi det problemet. Australisk dokumentärserie från 2022. Del 1 av 3. UR.
Seriestart. Costa Rica är känt för sina nationalparker och tropiska skogar rika på sällsynta varelser. Men i århundraden har skogarna gett plats för planteringar av bananer, kaffe och ananas. Nu blåser nya vindar och skogarna återställs. Tysk serie från 2021. Del 1 av 5. UR.