UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Här kommer slutbossen i tyska grammatiken: Kasus. Ingen panik, Julia tar oss igenom det steg för steg. Vi börjar med ackusativ. Vi lär oss ramsan som alla borde kunna och tar oss till Schweiz med resandets kasus ackusativ. Del 3 av 6. UR.
Fransk kortfilm. Den 22-åriga modellen Lorraine återvänder till sitt barndomshem för att besöka sin mamma. Under vistelsen avslöjar hon den sanna anledningen till sitt besök, en hemlighet som förändrar allt. Regi: Milena Beurer-Doenst. UR.
Fransk kortfilm. I en av Frankrikes mest prestigefyllda förberedande skolor står en ambitiös stipendiat inför en särskilt vass och föraktfull lärare. Regi: Alexandre Anatole-Touzet. UR.
Kortfilm på samiska. Sunna Siilasjoki har behövt bevisa sina kompetenser om och om igen sedan hon valde att arbeta som renskötare. Hennes val ifrågasätts fortfarande, men det viktigaste för henne är familjens stöd och hennes egen vilja att arbeta med det hon älskar. Regi: Xia Torikka. UR.
Har du någonsin funderat över hur nya tecken bildas och sedan etableras inom svenskt teckenspråk? Sebastian från Språkrådet djupdyker i ämnet och ger dig alla svar du behöver! UR.
Förr umgicks Rodde, Vera och Ali på skolrasterna men numera spelar Rodde och Ali fotboll med Albin. Vera känner sig utstött ur kompisgänget. Kan Rodde göra någonting för att ändra på det? Del 5 av 5. UR.
En NPF-diagnos kan ge en tydlig fingervisning på vad en person har svårt att klara av. Men vad händer om vi flyttar fokus från patientens svårigheter och fokuserar på individens styrkor? Sven Bölte, professor och föreståndare för KIND, och Lovisa Alehagen, doktorand vid KIND, berättar. UR.
En utmaning för människor med NPF-diagnos är att skapa rutiner för att lättare klara av vardagen. Ett samtal mellan Ida Kåhlin, förbundsordförande för Sveriges Arbetsterapeuter och Camilla Ekstrand, chef vid Habilitering & Hälsa, om arbetssätt och metoder som kan ge stöd åt personer med NPF-diagnos. UR.
Förskolan lägger grunden för ett barns framtida skolgång. Hur upplever föräldrar till barn med NPF-diagnos att förskolan tillgodoser deras behov? Lydia Springer, psykolog i region Uppsala, och Malin Eriksson projektledare för Attentions projekt Förskolelyftet, berättar. UR.
En kväll hoppar Tilda ut genom fönstret. Hon vill inte leva längre. Frida Boisen, journalist och författare, berättar tillsammans med dottern Tilda om suicidförsöket, som ledde till en adhd-diagnos och vägen ut ur mörkret. UR.
Träningscoachen och influeraren Joe Wicks går till botten med vad det innebär att växa upp som barn till föräldrar som lider av psykisk ohälsa. Det blir en personlig resa där han tittar på sin egen uppväxt med en mamma som hade tvångstankar och ätstörningar och en pappa som i perioder var heroinist. Brittisk dokumentär från 2021. UR.
Se hur maten reser längs en slingrande väg från munnen till toaletten. Del 3 av 8. UR.
Klotus vill inte bada, han vill resa till en tid när man slipper tvätta sig. Cleo och Klotus reser tillbaka till medeltidens Europa. Där sprider sig pesten och vännerna flyr från loppor och stank. Del 2 av 3. UR.
Ida från Närpes tar med oss på en ridlektion. Vi får också reda på vad som luktar värst, hästens kiss eller bajs. Del 4 av 20. UR.
Vem har stulit Kazoos matsäck? Skogen är full av spår - och misstänkta tjuvar. Del 5 av 16. UR.
Norr om Madrid hittar vi Sierra de Guadarrama, ett bergslandskap med rik flora och fauna. Regionen är hem för hotade gamar, kejsarörnar, vargar, bergsgetter och groddjur. Människorna här är engagerade i att bevara detta naturliga paradis för framtiden. Tyskt reseprogram från 2022. Del 3 av 4. UR.
Deltagarna blir allt bättre på att stötta varandra nu när halva kursen är avverkad och det är dags att omsätta kunskaperna i praktiken. Det blir orientering där man både måste läsa karta och räkna ut sifferkoder. Del 2 av 3. Australisk dokumentärserie från 2022. UR.
Varför blir vissa mer muskulösa än andra? Och vad är en svettgenerator? Gäster är Jessica Norrbom, doktor i fysiologi vid Karolinska Institutet och Mikael Swarén från Högskolan Dalarna. Del 4 av 10. UR.
Följ med till Surtsey, en vulkanö utanför Islands sydkust. Den bildades ur ett vulkanutbrott mellan 1963 och 1967. Det finns ett rikt växt- och djurliv på ön. Sedan 1964 har forskare noga följt naturens framfart på den skyddade ön, från det att den första växten dök upp. UR
Pam Ayres besöker slottet som miljoner tv-tittare känner som Downton Abbey, utforskar romerska lämningar i sin hemstad Cirencester, och njuter av en färgsprakande blomsterfarm i Wick. Brittisk serie från 2022. Del 2 av 6. UR.
Säsongsstart. Följ med ner i en vilande vulkan på västra Island, känd för sin enorma magmakammare. Vi får även träffa Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir, minister för högre utbildning, vetenskap och innovation, som berättar om sitt liv och arbete. Del 1 av 6. UR.
Säsongsstart. Áslaugar har en sällsynt neurodegenerativ sjukdom, men vill inte låta sjukdomen bli ett hinder i livet. Hon deltar aktivt i samhället och kämpar för bättre villkor för personer med funktionsnedsättning. Del 1 av 8. UR.
På 1990-talet stod staden New York inför enorma utmaningar med hög kriminalitet. Hur hade det blivit så? Från 1966 till 2013 hade sex olika borgmästare påverkat utvecklingen i olika riktningar. Här är berättelsen om hur staden genomgick en förvandling till det bättre. UR.