UR:s program i Radio & TV

Tisdag 17 sep

  • 06:50

    SR P4

    Bild ur Tisdagskollen

    Tisdagskollen

    Tisdagskollen

  • 07:15

    SVT Barn

    Börja förskoleklass

    Om skolsaker med Natanael

    Natanael har ett pennskrin som han inte tänker använda förrän han börjar i skolan. Han känner sig redo för att börja i förskoleklass, och en läxa har han redan fått: att ta med sig en sten från sommaren. Del 6 av 6. UR.

  • 07:23

    SVT Barn

    Helmis undervattensvärld

    Grodans historia

    Helmi dyker med snorkel och märker att hon hamnat i grodornas rike. En konstig gelé visar sig snart vara rom som det föds tusentals grodyngel ur. Del 6 av 10. UR.

  • 11:00

    SVT1

    Händelserna som förändrade klimatet

    Utsläppen globaliseras

    Frihandelsavtal och drömmar om öppna gränser gör att både människor och varor rör sig snabbare över jorden under 1990-talet - med allt större klimatavtryck i sina spår. Vi tittar på det första jetdrivna passagerarplanet The Comet som inspirerade folk att flyga jorden runt. Del 3 av 3. UR.

  • 11:30

    SVT1

    Forskarna

    Dags att säga nej till mens?

    Har menscykeln någon annan funktion än att möjliggöra graviditet? Och hur påverkar menscykeln fysisk träning? Det pratas ofta om biverkningar av hormonella preventivmedel som p-piller, men det finns forskare som menar att det också finns positiva hälsoeffekter. Del 3 av 10. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Om evolution - meänkieli

    Variation och sköldpaddor

    Om orden som beskriver begreppet evolution. Vad krävs för att djurarter ska kunna utvecklas och förändras? Del 2 av 5. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Hjärndagen 2023

    Att se igenom magi

    Matthew L Tompkins är forskaren som också är trollkarl - och guldmedaljör i 2022 års Forskar Grand Prix. För Hjärndagens besökare visar han hur bedrägliga våra sinnen är, genom illusioner och snillrika trick. UR.

  • 15:16

    Kunskapskanalen

    NPF-forum 2024

    Föräldrar med adhd

    Livet som småbarnsförälder med NPF-diagnos kan ha sina utmaningar. Tatja Hirvikoski, docent vid KIND, och Fanny Eklund, på Riksförbundet Attention, lyfter föräldraperspektivet, berättar om aktuell forskning och ger information om vilka insatser som görs i området. UR.

  • 15:43

    Kunskapskanalen

    NPF-forum 2024

    Från skolfrånvaro till skolnärvaro

    En skola full av elever, matsalssorl och läxor kan vara en stressande miljö för ungdomar med NPF-diagnos. Susanne Berneklint, projektledare på Attention, samtalar med Christian, Maria och Arvid Persman, som berättar om hur de tacklade den svåra tiden när sonen och brodern Ville inte gick till skolan. UR.

  • 16:17

    Kunskapskanalen

    NPF-forum 2024

    Vilse bland diagnoser och hemmasittare

    Plötsligt börjar alla Charlies tre barn må dåligt samtidigt. En tid senare ska alla i familjen få NPF-diagnoser. Charlie Michaelsen, mamma och komiker, delar på ett humoristiskt sätt med sig av livet i en NPF-familj. UR.

  • 17:00

    Kunskapskanalen

    Bild ur Downton Abbey och blomsterfält

    Pittoreska Cotswolds

    Downton Abbey och blomsterfält

    Pam Ayres besöker slottet som miljoner tv-tittare känner som Downton Abbey, utforskar romerska lämningar i sin hemstad Cirencester, och njuter av en färgsprakande blomsterfarm i Wick. Brittisk serie från 2022. Del 2 av 6. UR.

  • 18:30

    Kunskapskanalen

    Griffs äventyr i Kanada

    Saskatchewans prärier

    Den brittiske komikern och reseentusiasten Griff Rhys Jones utforskar prärierna och de stora vidsträckta slätterna i både Saskatchewon och Alberta-provinserna. Del 5 av 6. UR.

  • 19:25

    SVT Barn

    Vår enda jord

    Hav och marina resurser

    Vi tar upp ekosystemtjänster som havet ger oss. Och så träffar vi professor Beatrice Crona samt universitetslektorn och docenten Fredrik Gröndahl som forskar kring algodling i Bohuslän. Del 3 av 4. UR.

  • 19:40

    SVT Barn

    Unga Jordlingar

    Drömmar

    Barn från Moldavien, Nepal, Rwanda, Syrien, Sydafrika och Sverige berättar om sina drömmar och önskningar. Del 3 av 4. UR.

  • 19:45

    SVT Barn

    Om evolution

    Konkurrens och ödlor

    Varför överlever vissa djur och växter medan andra dör? Vi lär oss om hur djur och växter konkurrerar med varandra. Del 3 av 5. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Bild ur Hunsrück i Tyskland

    Europas högländer

    Hunsrück i Tyskland

    Hunsrück i sydvästra Tyskland är fyllt av klippiga landskap och förtrollande dalar. Bergen är omgivna av stora floder som Rhen och Mosel. Här hittar du inte bara berömda slott och oändliga skogsområden, utan också en artrik djurvärld. Tyskt reseprogram från 2022. Del 4 av 4. UR.

  • 21:55

    Kunskapskanalen

    Bild ur

    Mannen som stal Einsteins hjärna

    Patologen Thomas Harvey utför en obduktion av Albert Einsteins kropp år 1955. Han stjäl då forskarens hjärna med förhoppning om att hjärnan ska avslöja källan till genialitet och göra honom berömd. Men hjärnan blir snarare en förbannelse. Kanadensisk dokumentär från 2022. UR.

  • 22:45

    Kunskapskanalen

    Bild ur Sikta mot stjärnorna

    Övergivna byggnader

    Sikta mot stjärnorna

    En industriell ruin i Everglades i Florida som en gång var del i en kapplöpning mellan nationer. Här i träskmarkerna skulle en stor raketmotor utvecklas. Indonesien och staden Palu City - en stad prövad av naturen på flera sätt. Till sist en liten ö i Bulgarien med en pampig men förfallen byggnad. Del 4 av 12. UR.

  • 00:25

    Kunskapskanalen

    Brittiska fiskeäventyr

    Skaldjur i Skottland

    På ön Mull träffar Robson den lokala fiskaren Johnny som tar med honom ut på Nordatlanten i sin lilla fiskebåt för att fånga hummer och krabba. Johnnys dagliga kamp med vädret och vågorna är mycket mödosam. Brittisk serie från 2021. Del 2 av 4. UR.