Tablå

UR:s program i Radio & TV

Thursday 19 Sep

  • 07:15

    SVT Barn

    Lässugen

    Lydia och Caroline af Ugglas

    Idag är det artisten Caroline af Ugglas som hamnar i Lydias lässug. Hon läser boken "Petras prick" av Maria Nilsson Thore. Del 6 av 7. UR.

  • 10:20

    SVT1

    Studio 65

    Vårt nya liv på sociala medier

    Kursledaren Kerstin Fosselius berättar om organisationen SeniorNet, där seniorer lär seniorer digital teknik. Gästar gör även Christina Schollin som är stor på Instagram. Lars Källgren började tidigt att göra TikTok-filmer ihop med sitt barnbarn och blev själv kändis på kuppen. Del 3 av 15. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Lilla Aktuellt teckenspråk

    2024-09-19

    Nyheter på svenskt teckenspråk för barn och ungdomar. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Matematikbiennalen 2024

    Nationella prov - kravgränssättning med raka poäng

    Från och med hösten 2023 används raka poäng vid bedömning av de nationella proven i matematik. Men hur fastställs de olika kravgränserna? Här presenterar Niklas Thörn och Niclas Evén, som båda är provutvecklare vid Stockholms universitet, de olika metoder som används. UR.

  • 15:32

    Kunskapskanalen

    NPF-forum 2024

    Stillhet för rastlösa

    Kan mindfullness bidra till en stressfriare och stabilare vardag för personer med NPF? Johan Bysell, projektledare på Attention Stockholm, pratar med konstnären Mathilda Heindow om andning och behovet av att vara här och nu. UR.

  • 15:59

    Kunskapskanalen

    NPF-forum 2024

    Ungas väg in i arbetslivet

    Hur kan vi förstå unga människor med NPF som befinner sig utanför arbetsmarknaden? Hur kan vi stötta och vilka behov har de? Elin Pietras, på Riksförbundet Attention, och Ida Thorell, studie- och yrkesvägledare på Misa Ung, föreläser om hur man stöttar och vägleder unga på arbetsmarknaden. UR.

  • 16:31

    Kunskapskanalen

    NPF-forum 2024

    Neurodiversitet - plats för alla att få vara sig själv

    Vi har mycket att vinna på att inkludera neurodivergenta personer på arbetsmarknaden. Det visar en rapport som Prinsparets Stiftelse har låtit ta fram. Essi Alho, verksamhetschef på Prinsparets Stiftelse, och Daniel Brämhagen, rådgivare inom hälso- och sjukvårdssektorn på EY, berättar om rapporten. UR.

  • 17:25

    Kunskapskanalen

    Framtidens återskapade landskap

    Nystart för Eriesjön

    Storskaligt jordbruk har frestat hårt på naturen runt Lake Erie, en av de fem stora sjöarna i norra USA. Idag jobbar man med att återställa naturen och våtmarkerna runt sjön, utrotade djur och växtarter återvänder och de sår som människan tillfogat naturen börjar läka. Tysk serie från 2021. Del 2 av 5. UR.

  • 18:00

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är en and

    Koumi utforskar anden som är en fågel med korta ben och simfötter, och en platt näbb. Den bor på land - vid sjöar, floder eller vid havet. Del 19 av 52. UR.

  • 18:05

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är en struts

    Försöker strutsen att gömma sig när den har huvudet nära marken? Del 20 av 52. UR.

  • 18:10

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är en molok

    Koumi utforskar moloken. Den är en liten ödla som lever i varma öknar. Den ser ut som en kaktus med ben eftersom hela kroppen är täckt av taggar. Del 21 av 52. UR.

  • 18:15

    Kunskapskanalen

    Med egna ord - Australien

    Läsa karta och lösa koder

    Deltagarna blir allt bättre på att stötta varandra nu när halva kursen är avverkad och det är dags att omsätta kunskaperna i praktiken. Det blir orientering där man både måste läsa karta och räkna ut sifferkoder. Del 2 av 3. Australisk dokumentärserie från 2022. UR.

  • 18:16

    SVT Barn

    Prick och Fläck på fläcken

    Prick och Fläck spårar ur

    Prick och Fläck är ute på vandring i skogen. Det finns flera spår att välja på: gult, rött eller grönt. Vilket ska de ta? Vid det gula växer säkert kantareller, så det får bli det gula spåret. Prick och Fläck hittar massor av kantareller, men plötsligt är de vilse! Del 5 av 6. UR.

  • 18:25

    SVT Barn

    Uttern Sven

    Bergsvandring

    Sven och hans vänner ger sig ut på en naturskön vandring för att simma, grilla och tillbringa natten under bar himmel. Del 6 av 10. UR.

  • 18:45

    SVT Barn

    Om vad ljus är och hur snabbt det kan färdas. Vad är en ljuskälla och hur skapas skuggor, hur reflekteras ljus och hur uppstår egentligen en regnbåge? Del 7 av 11. UR.

  • 19:00

    SVT Barn

    Eli och Roffe i puberteten

    Sömn

    Både Roffe och Eli känner sig mer trötta nu än de var för bara några månader sedan. Eli funderar på varför hon har blivit så trött på dagarna, men inte på kvällen när hon ska gå och lägga sig? Del 7 av 10. UR.

  • 19:10

    SVT Barn

    Uppdrag skolväg

    Ilyas I Italien

    Ilays går i en mångkulturell skola med elever från olika länder. Han älskar att utforska Roms historiska arv och drömmer om att bli äldre med mycket livserfarenhet. Del 5 av 12. UR.

  • 23:00

    SVT24

    Allt om knark - teckenspråkstolkat

    Vad är knark?

    Seriestart. Vad räknas som droger och hur vanligt är det att använda droger? Ungdomars inskickade frågor besvaras av personer med professionella eller personliga kopplingar till ämnet droger. Del 1 av 8. UR.

  • 23:15

    SVT24

    En annan sida av historien - teckenspråkstolkat

    Högkulturer

    När vi pratar om forntida Egypten är det främst faraoner, mumier och pyramider som får ta plats. Vi tittar närmare på en av Egyptens mest väldokumenterade byar, Deir el-Medina, och djupdyker i hur den vanliga människan hade det här under högkulturen. Del 1 av 8. UR.

  • 23:25

    Kunskapskanalen

    Mannen som stal Einsteins hjärna

    Patologen Thomas Harvey utför en obduktion av Albert Einsteins kropp år 1955. Han stjäl då forskarens hjärna med förhoppning om att hjärnan ska avslöja källan till genialitet och göra honom berömd. Men hjärnan blir snarare en förbannelse. Kanadensisk dokumentär från 2022. UR.

  • 00:15

    Kunskapskanalen

    Surtsey - en vulkanö blir till

    Följ med till Surtsey, en vulkanö utanför Islands sydkust. Den bildades ur ett vulkanutbrott mellan 1963 och 1967. Det finns ett rikt växt- och djurliv på ön. Sedan 1964 har forskare noga följt naturens framfart på den skyddade ön, från det att den första växten dök upp. UR