Tablå

UR:s program i Radio & TV

Tisdag 24 sep

  • 06:50

    SR P4

    Bild ur Tisdagskollen

    Tisdagskollen

    Tisdagskollen

  • 07:15

    SVT Barn

    Min hobby

    Videoskapare

    Att göra videor är det bästa som finns tycker Elli från Vasklot. Följ med så får du lära dig hur man skapar roliga videor från början till slut. Och vem är egentligen Lill-Ernst? Del 19 av 20. UR.

  • 07:23

    SVT Barn

    Helmis undervattensvärld

    Nattsländan

    Helmi dyker och i det grunda vattnet och bland stenarna på bottnen finns det märkliga varelser som har byggt sig ett hem av sandkorn, stickor och strån. Snart visar det sig att det föds vackra bruna nattsländor av varelserna i fodralen. Del 7 av 10. UR.

  • 11:15

    SVT1

    En annan sida av historien

    Högkulturer

    När vi pratar om forntida Egypten är det främst faraoner, mumier och pyramider som får ta plats. Vi tittar närmare på en av Egyptens mest väldokumenterade byar, Deir el-Medina, och djupdyker i hur den vanliga människan hade det här under högkulturen. Del 1 av 8. UR.

  • 11:30

    SVT1

    Forskarna

    Genernas makt över vår träning

    Varför blir vissa mer muskulösa än andra? Och vad är en svettgenerator? Gäster är Jessica Norrbom, doktor i fysiologi vid Karolinska Institutet och Mikael Swarén från Högskolan Dalarna. Del 4 av 10. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Om evolution - meänkieli

    Konkurrens och ödlor

    Om orden som beskriver begreppet evolution. Varför överlever vissa djur och växter medan andra dör? Del 3 av 5. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Svenska demensdagarna 2024

    Sviktande steg - rörelseutmaningar vid kognitiva sjukdomar

    Hur kan det vara så svårt att gå om det är minnet det är fel på? Den frågan ger Cristina Wångblad, leg. fysioterapeut, svar på. Hon har i sitt arbete fördjupat sig i hur kognitiva sjukdomar påverkar rörelseförmågan. UR.

  • 15:49

    Kunskapskanalen

    Svenska demensdagarna 2024

    För ung för alzheimer – att drabbas mitt i livet

    Läraren och trebarnsmamman Ulrika Harmsen var bara 40 år när hon fick det chockartade beskedet att hon hade drabbats av Alzheimers sjukdom. Nu föreläser hon om hur det är att leva med en demenssjukdom utifrån ett ungt perspektiv. UR.

  • 16:27

    Kunskapskanalen

    NMT-dagarna 2024

    Hur kan konfliktområden studeras från rymden?

    Jordbruket i IS-kontrollerade områden, förändringar i byggnationen i Gaza, bränder och belysning. Satellitbilder erbjuder möjligheter att samla in data om områden som inte går att besöka. Lina Eklund, lärare i naturgeografi och ekosystemvetenskap, berättar om fjärranalys. UR.

  • 17:00

    Kunskapskanalen

    Brittiska fiskeäventyr

    Havsabborre på grillen

    Robson reser runt Pembrokeshire-kusten där han letar efter den eftertraktade havsabborren. Trålning efter havsabborre är olagligt i Wales och därför bedrivs kommersiellt fiske med traditionellt spö och lina. Brittisk serie från 2021. Del 3 av 4. UR.

  • 18:30

    Kunskapskanalen

    Griffs äventyr i Kanada

    Lycklig i British Columbia

    Griff avslutar sin resa genom Kanada i den populära provinsen British Columbia vid Stillahavskusten. Där upptäcker han vad det är med denna plats som gör människor så glada. Del 6 av 6. UR.

  • 18:43

    SR P4

    Bild ur Ut med monstren

    Monstret och människorna

    Ut med monstren

  • 19:25

    SVT Barn

    Vår enda jord

    Skogar och vild natur

    I den fiktiva rättegången mot äldre generationer för ett ansvarslöst bruk av planetens resurser handlar det denna gång om skogens betydelse i kampen mot klimatkrisen. Del 4 av 4. UR.

  • 19:40

    SVT Barn

    Unga Jordlingar

    Tankar om livet

    I artikel 12 i barnkonventionen står det att: "Varje barn har rätt att säga sin mening och få den respekterad". Barn från Moldavien, Nepal, Rwanda, Syrien, Sydafrika och Sverige berättar om sina drömmar. Del 4 av 4. UR.

  • 19:45

    SVT Barn

    Om evolution

    Galapagos och snygga hanar

    Vilken plats på jorden har haft stor betydelse för vad vi vet om evolutionen? Vi lär oss om Galapagosöarna och djuren som lever där. Del 4 av 5. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Bild ur Ungar i grytet

    Steve Backshall och grävlingarna

    Ungar i grytet

    Seriestart. På landsbygden i Gloucestershire lär sig Steve Backshall mer om grävlingars tillvaro och deras sociala liv. Vi följer grävlingshonan Peggy i ett speciellt riggat gryt där det finns kameror och får se när en grävling föder sin kull. Brittisk vetenskapsserie från 2023. Del 1 av 2. UR.

  • 21:45

    Kunskapskanalen

    Bild ur En familj med skumt förflutet

    Kennedy, Sinatra och maffian

    En familj med skumt förflutet

    Seriestart. Om vänskapen mellan två av 1900-talets största ikoner - John F. Kennedy och Frank Sinatra. Om hur de träffades, kvinnorna och hemligheterna de delade och hur allt gick så fruktansvärt fel. Irländsk dokumentärserie från 2023. Del 1 av 2. UR.

  • 22:35

    Kunskapskanalen

    Bild ur Fienden vid porten

    Övergivna byggnader

    Fienden vid porten

    I den skotska huvudstaden Edinburgh finns en mängd dolda valv under en av stadens mest kända gator - en gång i tiden pågick livlig handel här. Men konstruktionerna hade ett inbyggt fel. Kroatien: blått hav och vita klippor, men mitt i allt en massiv övergiven försvarsanläggning. Del 5 av 12. UR.

  • 23:45

    Kunskapskanalen

    Bild ur

    Mannen som stal Einsteins hjärna

    Patologen Thomas Harvey utför en obduktion av Albert Einsteins kropp år 1955. Han stjäl då forskarens hjärna med förhoppning om att hjärnan ska avslöja källan till genialitet och göra honom berömd. Men hjärnan blir snarare en förbannelse. Kanadensisk dokumentär från 2022. UR.

  • 01:40

    SVT1

    Bild ur Vad är knark?

    Allt om knark

    Vad är knark?

    Seriestart. Vad räknas som droger och hur vanligt är det att använda droger? Ungdomars inskickade frågor besvaras av personer med professionella eller personliga kopplingar till ämnet droger. Del 1 av 8. UR.