UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Elina Israelsson berättar en samisk saga om hur renen har fått sina blå klövar. Del 10 av 10. UR.
En filmad gestaltning av Daniel Boyacioglus dikt Ordbanken: "Vad gör jag när jag har slut på orden? Då går jag till ordbanken och lånar. Öppnar en bok räntefritt och läser." Del 3 av 10. UR.
Hur hänger språk och hållbar omställning ihop? På vilket sätt kan språkvårdare underlätta klimatomställningen? Forskaren och språkvårdaren Linnea Hanell visar aktuell forskning om vikten av att samtala om de utmaningar vi står inför när det kommer till klimatomställning för att lyckas med våra mål. UR.
Vissa förnekar klimatförändringarna, andra tror att de är mer klimatsmarta än vad de faktiskt är och vissa bär på klimatångest trots att de gör allt för att dra sitt strå till stacken. Vilket språk ska vi använda för att alla målgrupper ska kunna ta till sig att vi befinner oss i ett klimatnödläge? UR.
Länge har klimathotet varit på tapeten och diskuterats med olika hög grad av allvar under 1900-talet. Kanske är det först nu som vi alla börjar se effekterna och förstå allvaret av klimatförändringarna. Hur har samhällsdebatten sett ut och förändrats över tid? UR.
Många har nog suttit på ett möte eller sett en föreläsning där "ordmoln" har använts för att mäta åhörarnas resonemang och tankar i olika ämnen. Det finns dock brister med ordmoln och därför har Magnus Ahltorp, språkteknolog på Språkrådet, varit med och utvecklat något som kallas för "ordregn". UR.
Tyder big bang för 13,8 miljarder år sedan på att det finns en övernaturlig skapare av universum? Eller tyder evolutionens bloddrypande historia tvärtom på motsatsen? Martin Lembke, doktor i religionsfilosofi, går raskt igenom 12 av de bästa - eller mest välkända - argumenten för och emot Guds existens. UR.
Arkitekten Pekka Helin fick sitt drömuppdrag: att designa en ny stad för 600 000 invånare i Nepal - ett grönt, välfungerande paradis. Hur planerar man en modern stad på en plats där kor vandrar fritt och tempel inte får flyttas? Den största frågan är dock: kommer invånarna att tycka att det är en bra idé? UR.
I den skotska huvudstaden Edinburgh finns en mängd dolda valv under en av stadens mest kända gator - en gång i tiden pågick livlig handel här. Men konstruktionerna hade ett inbyggt fel. Kroatien: blått hav och vita klippor, men mitt i allt en massiv övergiven försvarsanläggning. Del 5 av 12. UR.
18:33
SR P4
Kursledaren Kerstin Fosselius berättar om organisationen SeniorNet, där seniorer lär seniorer digital teknik. Gästar gör även Christina Schollin som är stor på Instagram. Lars Källgren började tidigt att göra TikTok-filmer ihop med sitt barnbarn och blev själv kändis på kuppen. Del 3 av 15. UR.
Gula fläcken, grå och grön starr. Det här är ögonsjukdomar som har en tendens att komma smygande med åren. Journalisten Britta Svensson berättar om sin starroperation. Ögonläkaren och professorn Madeleine Zetterberg beskriver vad du ska vara vaksam på kring dina ögon. Del 4 av 15. UR.
Pam fortsätter sin upptäcktsfärd med att mata koalabjörnar i Longleat House som är känt för sin safaripark. Nästa stopp är Oxfords botaniska trädgårdar. I Chipping Norton besöker hon ett destilleri där hon får chansen att skapa sin egen unika gin. Del 3 av 6. UR.
Droger är till för att påverka kroppen och hjärnan. Men hur känns det egentligen att knarka, är det extra lockande för vissa personer och varför blir man beroende? Del 2 av 8. UR.
Droger är till för att påverka kroppen och hjärnan. Men hur känns det egentligen att knarka, är det extra lockande för vissa personer och varför blir man beroende? Del 2 av 8. UR.
I samband med de europeiska upptäcktsresorna på 1400- och 1500-talen började europeiska länder kolonisera stora delar av världen. Hur oskyldigt var egentligen Sverige i de här sammanhangen? Del 2 av 8. UR.
I samband med de europeiska upptäcktsresorna på 1400- och 1500-talen började europeiska länder kolonisera stora delar av världen. Hur oskyldigt var egentligen Sverige i de här sammanhangen? Del 2 av 8. UR.
Ny forskning visar att musik har större effekt på oss människor än vi tror. Lotta Lundgren har bjudit in Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa vid Kungliga Musikhögskolan. Gästar gör också Lena Uggla, musikterapeut vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Del 5 av 10. UR.
Griff avslutar sin resa genom Kanada i den populära provinsen British Columbia vid Stillahavskusten. Där upptäcker han vad det är med denna plats som gör människor så glada. Del 6 av 6. UR.
Seriestart. Om spionaget i Finland under åren 1944-1991. Den mest kända honungsfällan, alltså värvning med hjälp av sex, i spionagets historia i Finland är det så kallade Kemirafallet på 1970-talet. Del 1 av 10. UR.