Tablå

UR:s program i Radio & TV

Torsdag 26 sep

  • 07:15

    SVT Barn

    Lässugen

    Lydia och Lasse Åberg

    Idag är det Lasse Åberg som hamnar i Lydias lässug. Han läser boken "Ester Arg och Daisy Galej" av Anna Platt och Maria Källström. Del 7 av 7. UR.

  • 10:20

    SVT1

    Bild ur Ser du dåligt? Om ögats åldrande

    Studio 65

    Ser du dåligt? Om ögats åldrande

    Gula fläcken, grå och grön starr. Det här är ögonsjukdomar som har en tendens att komma smygande med åren. Journalisten Britta Svensson berättar om sin starroperation. Ögonläkaren och professorn Madeleine Zetterberg beskriver vad du ska vara vaksam på kring dina ögon. Del 4 av 15. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Bild ur 2024-09-26

    Lilla Aktuellt teckenspråk

    2024-09-26

    Nyheter på teckenspråk för barn och ungdomar. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Språkrådsdagen 2024

    Nyord: Vägen in i miljödebatten

    Tippningspunkt, flygskam, fossilbil, klimatkris. Det är några av alla ord som fötts i kölvattnet av klimatdebatten. Anje Müller Gjesdal är forskare i språkvetenskap och docent i franska. Hon berättar om sitt forskningsprojekt Changing Nature där hon undersöker hur nya ord föds i klimatdebatten. UR.

  • 15:27

    Kunskapskanalen

    Språkrådsdagen 2024

    Samtal om hållbarhetstermlistan

    För att kunna kommunicera om och förstå klimatförändringarna behöver vi kunna sätta ord på den förändring vi står inför och den förändring som redan har skett. Språkrådet har därför satt ihop en expertgrupp som tillsammans har skapat hållbarhetstermlistan. UR.

  • 15:55

    Kunskapskanalen

    Språkrådsdagen 2024

    Tankar kring miljö, språk och hållbarhet

    Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria, delar sina tankar kring språk, miljö och hållbarhet. Han pratar om ordet "sabotage", dess ursprungliga betydelse och vad vi nu associerar ordet till. Även "aktivism" har fått en ny betydelse, liksom begreppet "miljö". UR.

  • 16:24

    Kunskapskanalen

    En kväll om vetenskap 2024

    Vår depphjärna

    Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Psykiatern och författaren Anders Hansen förklarar varför vi har känslor och varför ångest faktiskt kan hjälpa oss. Ångesten har till och med varit livsnödvändig för oss genom historien. UR.

  • 17:25

    Kunskapskanalen

    Framtidens återskapade landskap

    Naturens olika sidor

    Lausitz-regionen var tidigare ett av Tysklands största brunkolsdistrikt men nu har de flesta dagbrotten lagt ner. Vid första anblick ser miljön livsfientlig ut, men det är just här som djur och växter etablerar sig och frodas. Det ställer naturvårdare inför nya utmaningar. Tysk serie från 2021. Del 3 av 5. UR.

  • 18:00

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är en manet

    Maneten bor i vattnet, men är inte en fisk, ett däggdjur eller ett kräftdjur. Den tillhör familjen nässeldjur. Del 22 av 52. UR.

  • 18:05

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är en kamel

    Koumi befinner sig i en torr och öde trakt och spanar efter kameler. Hon hittar en hel flock. Man känner igen dem på att de har en puckel på ryggen, eller är det flera? Vissa har två, som du. Andra har bara en, dromedarerna. Del 23 av 52. UR.

  • 18:10

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är en leopard

    Leoparden tillhör den stora familjen kattdjur, precis som vanliga katter. Den svarta pantern är också en leopard med mycket mörk päls, men om man tittar noga ser man att den också har fläckar. Del 24 av 52. UR.

  • 18:16

    SVT Barn

    Prick och Fläck på fläcken

    Prick och Fläck har disko

    Nyårsafton och dags för fest! Ett disko! Prick och Fläck skriver inbjudningskort till alla sina vänner och gör en diskotårta. Att välja diskokläder är svårt, men till slut är de väldigt stiliga i glittriga byxor och med öronen knutna i rosett. Del 6 av 6. UR.

  • 18:20

    Kunskapskanalen

    Bild ur Slutspurt

    Med egna ord - Australien

    Slutspurt

    Nu återstår bara två veckor av kursen. Det är dags för deltagarna att stämma av hur nära de kommit de mål de själva satt upp. Och hög tid att börja fila på examenstalen. Del 3 av 3. UR.

  • 18:25

    SVT Barn

    Uttern Sven

    Höns och ägg

    Sven hjälper till att städa rent i hönshuset och att räkna alla ägg som hönorna har värpt. Konstigt nog blir det bara färre och färre ägg ju fler gånger som Sven räknar dem. Vad är det som pågår? Del 7 av 10. UR.

  • 18:43

    SR P4

    Bild ur Dom där MYS börjar bli otäcka

    Monstret och människorna

    Dom där MYS börjar bli otäcka

  • 18:45

    SVT Barn

    Vad är luft, vad väger luft och vad består luft av? Vad är lufttryck och hur hänger luft ihop med vindar, väder och klimat? Vi går även igenom skillnaden mellan väder och klimat och hur man kan använda dessa observationer för att se förändringar över tid. Del 8 av 17. UR.

  • 19:00

    SVT Barn

    Eli och Roffe i puberteten

    Humör

    Eli funderar över varför hennes humör har blivit så svängigt. Roffe tycker att det är obehagligt när människor blir arga eller sura. I puberteten är det inte bara kroppen som förändras. Del 8 av 10. UR.

  • 19:10

    SVT Barn

    Uppdrag skolväg

    Mathis i Sverige

    Tolvåriga Mathis Marsj är från Kiruna i Sverige och har samiskt utsprung. Han deltar i renskiljningar med sin far och vill arbeta med renar när han blir äldre. Mathis oroar sig för klimatförändringar och deras påverkan på djur och människor. Del 6 av 12. UR.

  • 23:00

    SVT24

    Bild ur Kroppen och hjärnan

    Allt om knark - teckenspråkstolkat

    Kroppen och hjärnan

    Droger är till för att påverka kroppen och hjärnan. Men hur känns det egentligen att knarka, är det extra lockande för vissa personer och varför blir man beroende? Del 2 av 8. UR.

  • 23:15

    SVT24

    En annan sida av historien - teckenspråkstolkat

    Europeisk kolonisation

    I samband med de europeiska upptäcktsresorna på 1400- och 1500-talen började europeiska länder kolonisera stora delar av världen. Hur oskyldigt var egentligen Sverige i de här sammanhangen? Del 2 av 8. UR.

  • 23:30

    Kunskapskanalen

    Bild ur En familj med skumt förflutet

    Kennedy, Sinatra och maffian

    En familj med skumt förflutet

    Seriestart. Om vänskapen mellan två av 1900-talets största ikoner - John F. Kennedy och Frank Sinatra. Om hur de träffades, kvinnorna och hemligheterna de delade och hur allt gick så fruktansvärt fel. Irländsk dokumentärserie från 2023. Del 1 av 2. UR.

  • 00:05

    Kunskapskanalen

    Bild ur

    Uppdrag: ett paradis

    Arkitekten Pekka Helin fick sitt drömuppdrag: att designa en ny stad för 600 000 invånare i Nepal - ett grönt, välfungerande paradis. Hur planerar man en modern stad på en plats där kor vandrar fritt och tempel inte får flyttas? Den största frågan är dock: kommer invånarna att tycka att det är en bra idé? UR.