Tablå

UR:s program i Radio & TV

Friday 27 Sep

  • 12:00

    SVT Barn

    Romska folksagor - polsk romani

    Doja, den romska fen

    Doja, den vackra romska älvan, promenerar nerför en regnbåge för att vara bland sitt folk och hjälpa dem. De klamrar sig fast vid hennes långa, gråa hår och flyger med henne till en underbar ö där de kan leva lyckliga i fred. Men så händer något fruktansvärt. Del 3 av 13. UR.

  • 12:08

    SVT Barn

    Romska folksagor - polsk romani

    Den eldröda ormen

    Händelserna i en liten pojkes liv för honom in i den romska världen. Där söker han villkorslös kärlek och hans närmaste familjemedlemmar sätts på prov. Del 4 av 13. UR.

  • 12:15

    SVT Barn

    Humlan Djojj - somaliska

    Längtan efter vatten

    Det är torka i familjen Blomnings trädgård och Djojj är törstig. Hela trädgården håller på att vissna och Djojjs kompisar gömmer sig i skuggan. De måste tillsammans hitta vatten innan det är för sent. Del 6 av 6. UR.

  • 12:21

    SVT Barn

    Nyfiken på Sverige - kinyarwanda

    Familjen

    Enkelt förklarat om hur det kan vara att leva i Sverige; om olika sorters familjebildningar, och om barns rättigheter. Men också om vad det innebär att bli myndig, och om skillnaden mellan att vara gift eller sambo. Del 8 av 10. UR.

  • 14:03

    SR P1

    Fabriken

    AI och orättvisa beslut

  • 14:25

    SVT Barn

    Lilla Aktuellt skola

    2024-09-27

    Nyheter för barn och ungdomar. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Vetenskapsfestivalen 2024

    70 är det nya 50

    Äldre är i dag yngre än någonsin, menar Ingmar Skoog, professor i psykiatri och äldreforskare. Äldre är till exempel generellt friskare, mår bättre mentalt och har mer sex än förr. Han ger också tips som kan bidra till ett friskare åldrande. UR.

  • 15:45

    Kunskapskanalen

    Vetenskapsfestivalen 2024

    Brottsvåg

    Hur förhåller sig straffrättsvetenskapen till politiska krav på fler kriminaliseringar och hårdare straff? Ett samtal om brott, straff och relationen mellan juridisk forskning och kriminalpolitik. UR.

  • 16:30

    Kunskapskanalen

    NMT-dagarna 2024

    Smarta algoritmer, starka hjärtan

    Doktoranderna Pontus Olsson de Capretz, läkare, och Axel Nyström, civilingenjör, bygger en modell som undersöker om patienter har en hjärtinfarkt. Här berättar de om principerna bakom tekniken. UR.

  • 17:25

    Kunskapskanalen

    Forskarna

    Vad gör musik med oss?

    Ny forskning visar att musik har större effekt på oss människor än vi tror. Lotta Lundgren har bjudit in Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa vid Kungliga Musikhögskolan. Gästar gör också Lena Uggla, musikterapeut vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Del 5 av 10. UR.

  • 17:55

    Kunskapskanalen

    Studio 65

    Ser du dåligt? Om ögats åldrande

    Gula fläcken, grå och grön starr. Det här är ögonsjukdomar som har en tendens att komma smygande med åren. Journalisten Britta Svensson berättar om sin starroperation. Ögonläkaren och professorn Madeleine Zetterberg beskriver vad du ska vara vaksam på kring dina ögon. Del 4 av 15. UR.

  • 18:25

    Kunskapskanalen

    Tvillingar

    Arv och miljö

    Tvillingarna Þórður Orri och Arnór Darri diagnostiserades som tvåäggstvillingar under graviditeten. Men deras föräldrar tycker att de är misstänkt lika varandra. Vi går till botten med saken med ett dna-test och träffar tvillingbröder som båda jobbar med genetisk analys. Del 4 av 6. UR.

  • 18:43

    SR P4

    Bild ur Säg att du inte är en monsterälskare

    Monstret och människorna

    Säg att du inte är en monsterälskare

  • 19:00

    Kunskapskanalen

    Spionage i Finland

    En finländsk spion i Leningrad

    I 1960-talets Finland hade man inte som vana att spionera bakom östgränsen. Trots det åkte en finländsk spion fast i Leningrad år 1967. Del 2 av 10. UR.

  • 19:30

    Kunskapskanalen

    Brittiska fiskeäventyr

    Havskräftor i Northumberland

    Robson har fiskat i över 30 länder men ännu inte fångat en långa - den största fisken i torskfamiljen. En långa kan bli upp till 200 centimeter lång och kan väga 30 kilo. Det är ingen lätt fångst! Brittisk serie från 2021. Del 4 av 4. UR.

  • 20:15

    Kunskapskanalen

    Vår fantastiska måne

    Måncykeln, tidvatten och månfärden

    Seriestart. Hur påverkar månen människor och djur? Sover vi sämre vid fullmåne? Blir vi galnare? Dara Ó Briain träffar bönder, fiskare och forskare för att få veta mer om månen och dess påverkan på jorden. Del 1 av 2. Brittisk serie från 2023. UR.

  • 21:03

    SR P1

    Fabriken

    AI och orättvisa beslut

  • 21:45

    Kunskapskanalen

    Övergivna byggnader

    Heavy metal på teatern

    Vi besöker en glömd teater i Ohio som i sina glansdagar var något utöver det vanliga. En spelning av Motörhead förändrade allt. Nu är teatern förfallen och lämnad åt sitt öde. På Sicilien finns spår av en bitter konflikt. Del 6 av 12. UR.

  • 22:30

    Kunskapskanalen

    Med egna ord - Australien

    Slutspurt

    Nu återstår bara två veckor av kursen. Det är dags för deltagarna att stämma av hur nära de kommit de mål de själva satt upp. Och hög tid att börja fila på examenstalen. Del 3 av 3. UR.

  • 00:20

    Kunskapskanalen

    Framtidens återskapade landskap

    Naturens olika sidor

    Lausitz-regionen var tidigare ett av Tysklands största brunkolsdistrikt men nu har de flesta dagbrotten lagt ner. Vid första anblick ser miljön livsfientlig ut, men det är just här som djur och växter etablerar sig och frodas. Det ställer naturvårdare inför nya utmaningar. Tysk serie från 2021. Del 3 av 5. UR.