Tablå

UR:s program i Radio & TV

Söndag 29 sep

  • 07:03

    SR P4

    Bild ur Fatta familjen

    Fatta familjen

    Fatta familjen

  • 08:05

    SR P4

    Bild ur Midgårdsormen och Ragnarök

    Drakskeppet

    Midgårdsormen och Ragnarök

  • 14:00

    SVT Barn

    Djuren på Djuris i naturen - syntolkat

    Den försvunna istappen

    Satsumas lyckas få tag på skogens mest eftertraktade istapp. Men det verkar finnas tjuvar på skolan. Del 6 av 16. UR.

  • 14:12

    SVT Barn

    Vilda djur i Norden - syntolkat

    De små rävungarna

    En rävmamma måste lämna sina nyfödda ungar bakom sig för att jaga. Medan hon är borta fryser valparna nere i hålan. Rävmamman måste skynda sig att hitta något att äta så hon kan komma tillbaka till hålan, värma ungarna och ge dem mjölk så att de kan bli stora. Del 3 av 40. UR.

  • 14:20

    SVT Barn

    Amanda längtar - syntolkat

    Hösten

    Det är sommar. Men Amanda längtar till hösten när hon ska börja skolan och man kan plocka svamp med mormor. Dokumentärprogram byggda av naturbilder från svensk natur i norr och söder. Del 2 av 4. UR.

  • 14:25

    SVT Barn

    NO naturligtvis - syntolkat

    Luft

    Vad är luft, vad väger luft och vad består luft av? Vad är lufttryck och hur hänger luft ihop med vindar, väder och klimat? Vi går även igenom skillnaden mellan väder och klimat och hur man kan använda dessa observationer för att se förändringar över tid. Del 8 av 17. UR.

  • 15:10

    Kunskapskanalen

    Bild ur Arv och miljö

    Tvillingar

    Arv och miljö

    Tvillingarna Þórður Orri och Arnór Darri diagnostiserades som tvåäggstvillingar under graviditeten. Men deras föräldrar tycker att de är misstänkt lika varandra. Vi går till botten med saken med ett dna-test och träffar tvillingbröder som båda jobbar med genetisk analys. Del 4 av 6. UR.

  • 15:45

    Kunskapskanalen

    Brittiska fiskeäventyr

    Havskräftor i Northumberland

    Robson har fiskat i över 30 länder men ännu inte fångat en långa - den största fisken i torskfamiljen. En långa kan bli upp till 200 centimeter lång och kan väga 30 kilo. Det är ingen lätt fångst! Brittisk serie från 2021. Del 4 av 4. UR.

  • 16:30

    Kunskapskanalen

    Bild ur Måncykeln, tidvatten och månfärden

    Vår fantastiska måne

    Måncykeln, tidvatten och månfärden

    Seriestart. Hur påverkar månen människor och djur? Sover vi sämre vid fullmåne? Blir vi galnare? Dara Ó Briain träffar bönder, fiskare och forskare för att få veta mer om månen och dess påverkan på jorden. Del 1 av 2. Brittisk serie från 2023. UR.

  • 17:00

    SVT2

    Jetzt Grammatik!

    Perfekt

    Det här är perfekt! Dåtidsformen som tyska älskar att använda till nästan allt. Konditor Julia tittar på ingredienserna vi behöver för att vispa ihop den här smidiga tidsformen: Hjälpverb, perfekt particip och lite vokalväxlingar. Del 5 av 6. UR.

  • 17:13

    SVT2

    Våra dikter på meänkieli

    Sinun vitsi

    Kortfilm på meänkieli. Klara Pasma är musiker och låtskrivare. I hennes text om en ojämlik tonårsrelation ryms kärlek, svek och rädsla. Regi: Lina Puranen. UR.

  • 17:15

    Kunskapskanalen

    Bild ur Oxforduniversitetet och grottor

    Pittoreska Cotswolds

    Oxforduniversitetet och grottor

    I Oxford provar Pam på den avkopplande aktiviteten "punting" och besöker skolan som många känner igen från Harry Potter-filmerna. Resan fortsätter till Wells - den vackra staden som kan skryta med Europas äldsta gator och en imponerande katedral. Brittisk serie från 2022. Del 4 av 6. UR.

  • 17:18

    SVT2

    Kulturkvarten på meänkieli

    Viktor Krutrök och Höstorkestern

    Viktor Krutrök och bandet Höstorkestern har sedan pandemin börjat göra låtar på meänkieli, trots att ingen av dem har det som modersmål. Med musiken vill de visa en modern tornedalsk bild, men också återta makten över språket. UR.

  • 17:33

    SVT2

    Bild ur Neu in der Klasse

    Schloss Einstein

    Neu in der Klasse

    För att förbereda allt inför sin son Orkans ankomst, vänder fru Török upp och ner på hela internatet. Kommer Orkan att uppskatta sin mammas insats? Och hur kommer hans klasskamrater att reagera på nykomlingen? Del 2 av 13. UR.

  • 19:15

    Kunskapskanalen

    Framtidens återskapade landskap

    Rädda Atlantskogen

    Atlantskogen har påverkats negativt av mänsklig exploatering, men flera initiativ arbetar för att bryta trenden och planterar träd i snabb takt. Tapirer ses nu i skogarna och sällsynta arter av apor, vilket inger hopp. Tysk serie från 2021. Del 4 av 5. UR.

  • 21:45

    Kunskapskanalen

    Bild ur Ungar i grytet

    Steve Backshall och grävlingarna

    Ungar i grytet

    Seriestart. På landsbygden i Gloucestershire lär sig Steve Backshall mer om grävlingars tillvaro och deras sociala liv. Vi följer grävlingshonan Peggy i ett speciellt riggat gryt där det finns kameror och får se när en grävling föder sin kull. Brittisk vetenskapsserie från 2023. Del 1 av 2. UR.

  • 22:30

    Kunskapskanalen

    Bild ur En familj med skumt förflutet

    Kennedy, Sinatra och maffian

    En familj med skumt förflutet

    Seriestart. Om vänskapen mellan två av 1900-talets största ikoner - John F. Kennedy och Frank Sinatra. Om hur de träffades, kvinnorna och hemligheterna de delade och hur allt gick så fruktansvärt fel. Irländsk dokumentärserie från 2023. Del 1 av 2. UR.

  • 23:15

    Kunskapskanalen

    Bild ur Slutspurt

    Med egna ord - Australien

    Slutspurt

    Nu återstår bara två veckor av kursen. Det är dags för deltagarna att stämma av hur nära de kommit de mål de själva satt upp. Och hög tid att börja fila på examenstalen. Del 3 av 3. UR.

  • 00:00

    SVT2

    Bild ur Hallormsstaðaskóli och vollyboll

    Med våra ögon

    Hallormsstaðaskóli och vollyboll

    Programledarna intervjuar skådespelaren Ingvar E. Sigurðsson. De besöker skolan Hallormsstaðaskóli och en konstateljé för konstnärer med olika funktionsnedsättningar. Dessutom berättar sångaren Emmsjé Gauti om sina favoritlåtar. Del 2 av 6. UR.

  • 00:10

    Kunskapskanalen

    Bild ur En finländsk spion i Leningrad

    Spionage i Finland

    En finländsk spion i Leningrad

    I 1960-talets Finland hade man inte som vana att spionera bakom östgränsen. Trots det åkte en finländsk spion fast i Leningrad år 1967. Del 2 av 10. UR.

  • 00:30

    SVT2

    Bild ur Ástþór

    Min isländska vardag

    Ástþór

    För tjugo år sedan var Ástthór med om en bilolycka och blev förlamad från midjan och neråt. Han har dock fortsatt att arbeta som bonde i Melanesia på Rauðasandi och vill inte bo eller arbeta någon annanstans. Del 2 av 8. UR.