Tablå

UR:s program i Radio & TV

Monday 07 Oct

  • 08:00

    SVT2

    Det här är svenskt teckenspråk

    Det ”riktiga” svenska teckenspråket förr och nu

    Säsongsstart. Hur långt tillbaka i tiden kan vi gå för att hitta spår av teckenspråk i Sverige? Vad anses vara "äkta" svenskt teckenspråk förr och nu? Vi lär oss mer om det svenska teckenspråkets krokiga väg under 1900-talet och hur det svenska teckenspråket ser ut idag. Del 1 av 4. UR.

  • 08:25

    SVT2

    Mitt språk meänkieli

    Rötterna i Lainio

    Seriestart. Johannes har kommit igång med meänkielistudierna. Han berättar om sin tornedalska bakgrund och om byn Lainio, som spelat en viktig roll i hans liv. Mervi håller elevernas intresse uppe med kommunikativa övningar. Del 1 av 6. UR.

  • 08:33

    SVT2

    Schloss Einstein

    Die gescheiterte Auktion

    Efter de inledande svårigheterna verkar Orkan trots allt börja anpassa sig till Einstein. Miriams auktion blir ett fiasko. Och Tommy kämpar återigen för Constanze. Dessutom har Miriams liv förändrats i grunden efter yogalovet med sin pappa. Del 3 av 13. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Pinos dagbok - finska

    Pinos lekpark

    I lekparken finns gungbräda, sandlåda och en krokodil att klättra på - ja, allt man kan önska sig! UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Skrutt samlar höst - finska

    Lavar

    Den lilla samlaren Skrutt bor under en förskoletrapp. Nu är det höst och Skrutt letar efter natursaker. Berättare: Milla Eronen. Del 3 av 5. UR.

  • 14:30

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Alma Mahler - kompositör och mecenat

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Forskningens dag 2023

    Läka lungan med träning?

    Individanpassad fysisk träning kan stimulera lungans självläkningsförmåga och därigenom förbättra sjukdomsutfallet hos KOL-patienter. UR.

  • 15:07

    Kunskapskanalen

    Forskningens dag 2023

    Fysisk aktivitet - billigare än vård i morgon

    Belöningen för den ansträngning vi lägger ner vid träning idag kanske inte faller ut förrän om tio till femtio år. Därför känner vi inte tillräcklig motivation till att träna. Hur löser vi detta? UR.

  • 15:14

    Kunskapskanalen

    UR Samtiden - Länsmuseerna berättar

    Gamla residenset

    På 1640-talet byggs ett hus i Visby som vittnar om tiden när Gotland blev svenskt. Lars Kruthof, programansvarig pedagog, tar oss med till Gamla residenset som målades av konstnären Johan Bartsch. UR.

  • 15:21

    Kunskapskanalen

    Lärande för särskild begåvning

    Matematikinspiration med Freddy Grip

    Freddy Grip försöker göra vetenskap visuellt och underhållande. I den här föreställningen ger han perspektiv på stora tal och vad man kan göra med en sax, tejp och lite papper. UR.

  • 15:40

    Kunskapskanalen

    Lärande för särskild begåvning

    Särskilt begåvad - inkludering, stöttning och differentiering

    Fredrik Cumlin är särskilt begåvad och berättar om utmaningar han mött i sin skolgång. UR.

  • 16:19

    Kunskapskanalen

    Lärande för särskild begåvning

    Att vara särskilt begåvad i en klass

    Elisabet Mellroth och Jesper Boesen berättar om hur det kan kännas att vara särskilt begåvad i en klass och på vilka sätt skolan kan stötta dessa barn och elever. UR.

  • 17:10

    Kunskapskanalen

    Vår fantastiska måne

    Teleskop, vatten och baksidan

    Finns det vatten på månen? Vad vet vi om månens baksida? Kommer människor att åka dit igen om några år? Dara Ó Briain träffar forskare och en astronaut för att få veta mer om vår närmaste himlakropp, och om planerna på en framtida månbas. Del 2 av 2. UR.

  • 17:30

    SVT Barn

    Den underbara människan

    Musklerna

    Visste du att du har muskler över hela kroppen? Till och med ansiktsuttryck och gester formas genom att röra på musklerna. Del 6 av 8. UR.

  • 17:35

    SVT Barn

    Lässugen

    Siw Malmkvist läser Mamma Mu läser

    Både Siw och Teodor tycker att böcker är det bästa som finns. De läser högt ur boken "Mamma Mu läser" av Jujja Wieslander. Del 2 av 8. UR.

  • 17:50

    SVT Barn

    Djuren på Djuris i naturen

    Var är Fåglis?

    Fåglis syns inte till någonstans och Fiolin börjar bli riktigt orolig. Vad kan ha hänt? Del 8 av 16. UR.

  • 17:55

    Kunskapskanalen

    Studio 65

    Ny karriär efter 60

    Sent i arbetslivet kan det hända att du vill eller kanske tvingas byta bana. Går det ens? Ja, det bevisar våra gäster Elisabeth Grate, som blev prisbelönt bokförläggare, Birgita Klepke som slog igenom som ståuppkomiker och Tony Olsson som lämnade ett chefsjobb för att bli undersköterska. Del 5 av 15. UR.

  • 18:43

    SR P4

    Bild ur Överraskningen

    Monstret och människorna

    Överraskningen

  • 19:20

    Kunskapskanalen

    Steve Backshall och grävlingarna

    Grävlingarna växer upp

    De unga grävlingarna växer upp snabbt och det blir full rulle i grytet, snart beger de sig ut i den stora världen. Den skadade ungen Edith blir sakta bättre och tar ett steg mot självständighet. Del 2 av 2. UR.

  • 19:30

    SR P1

    Besserwisser

    Hur hänger övervikt och psykisk ohälsa ihop?

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Forskarna

    Så påverkar tarmen hur du mår

    Hur stor påverkan har tarmfloran på vår hälsa? Vi gästas av Maria Jenmalm, professor i experimentell allergologi. Hon studerar kopplingen mellan tarmflora och utvecklingen av astma och allergi hos barn. Del 7 av 10. UR.

  • 21:30

    Kunskapskanalen

    Innanför fyra väggar med Vegghamar

    Arnhold Vegghamar valde bort sjömanslivet på Färöarna för att istället skapa färgstarka målningar som blivit älskade av många. Nu, vid 86 års ålder, fortsätter han att måla. Han lever nära naturen och är omgiven av djur och böcker. Dokumentär från 2023. UR.

  • 22:20

    Kunskapskanalen

    Pittoreska Cotswolds

    Kunglig trädgård och igelkottar

    Pam besöker Highgrove Gardens, där hon guidas av självaste kung Charles III. Kungen tar henne med på en personlig rundtur i sina trädgårdar och delar med sig av sin passion för trädgårdsarbete och sitt hållbarhetstänkande. Brittisk serie från 2022. Del 5 av 6. UR.

  • 22:30

    SVT2

    Med våra ögon

    Musikinstrument och fotboll

    Sångaren Bjarni Ara berättar om sitt liv och sin konst. Programledarna besöker Axel Helgar på jobbet. Han har autism och arbetar på en skola för barn med autism. Del 4 av 6. UR.

  • 23:00

    SVT2

    Min isländska vardag

    Kristinn

    Kristinn hade högt blodtryck som tryckte på hans ryggmärg och orsakade förlamning. Det tog lång tid innnan läkarna förstod vad som var fel. Han opererades, men han har kvar en nervskada som stör balansen. Trots det fortsätter han att idrotta, bland annat åker han skidor och paddlar kajak. Del 4 av 8. UR.

  • 00:40

    Kunskapskanalen

    Kennedy, Sinatra och maffian

    Tjänster och gentjänster

    Den nyvalde presidenten John F Kennedy började inse att samvaron med Frank Sinatra kanske inte var så lämplig. Frank Sinatra, som med hjälp av maffian bidrog till att John F Kennedy valdes till president, blev arg och besviken. Maffian var också missnöjd då de trodde att de skulle bli mindre övervakade men i stället blev de hårt ansatta av justitieminister Robert F Kennedy. Del 2 av 2. UR.