Hem » Vårt utbud » UR Play » Tablå

Tablå

UR:s program i Radio & TV

Torsdag 10 okt

  • 07:15

    SVT Barn

    Matteväktarna

    Positionssystemet

    En positionssystemmästare lär ut ental, tiotal och siffrornas värde. Hen kallar fram små djur som bygger staplar för ental och tiotal. Ett börjar räkna ekollon, men tappar räkningen. Efter mästarmötet fortsätter Ett räkna och gör nu rader med tiotal, går det lättare då? Del 10 av 14. UR.

  • 07:26

    SVT Barn

    En bro av poesi

    Dumtummen av Tage Danielsson

    En filmad gestaltning av Tage Danielssons nonsensdikt Dumtummen: "Utav fingrarna är tummen den som är en särskilt dum en. Han är faktiskt rätt så ding." Del 1 av 10. UR.

  • 10:20

    SVT1

    Studio 65

    Studera efter pensionen

    Att lägga sig på sofflocket efter pension var inget för våra gäster Maryam Rahimi Ghadim och Mats Bjurbom. Med mer tid att tillgå har de båda valt att studera - och de är inte ensamma. Att plugga efter 65 blir allt vanligare. Cecilia Bjursell, professor i pedagogik, har intresserat sig för just äldres lärande. Del 6 av 15. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Lilla Aktuellt teckenspråk

    2024-10-10

    Nyheter på svenskt teckenspråk för barn och ungdomar. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Vetenskapsfestivalen 2023

    Var börjar och slutar jag?

    Vad menar vi med ordet "jag" och hur viktig är upplevelsen av ett sådant jag? Bengt Brülde, professor, praktisk filosofi, samtalar med Jonas Ivarsson, professor i informatik, under ledning av vetenskapsjournalisten Torill Kornfeldt. UR.

  • 15:57

    Kunskapskanalen

    Forum jämställdhet 2024

    Jämställd vård och hälsa för alla

    Får kvinnor och män ta del av likvärdig kvalitativ vård utifrån sina lika och olika behov? Vad görs för att sluta vård- och hälsoklyftan mellan könen? UR.

  • 16:47

    Kunskapskanalen

    UR Samtiden - Länsmuseerna berättar

    Fotograf Lea Wikström

    Idag har Norrbottens museum ett bildarkiv med cirka 2 miljoner bilder från 1850-talet och fram till idag. Ett samtal om fotoyrket och om en av de första fotograferna i Norrbotten, Lea Wikström. UR.

  • 17:30

    Kunskapskanalen

    Bild ur Bävern som skapade kaos

    Framtidens återskapade landskap

    Bävern som skapade kaos

    När bilder på bävrar dök upp i England 2014 dominerade ämnet den brittiska pressen i flera dagar. Trots allt hade de skygga gnagarna ansetts utrotade här i flera hundra år. Deras mystiska återkomst polariserade allmänheten. Tysk serie från 2021. Del 5 av 5. UR.

  • 18:00

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är en kameleont

    Kameleonten har en kropp täckt av fjäll och en lång svans och tillhör reptilernas stora familj. Den kan, nästan som en superkraft, ändra hudfärg. Del 28 av 52. UR.

  • 18:05

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är en häst

    Hästen är ett stort djur som går och springer på alla fyra. Den tillhör samma familj som åsnor och zebror. Del 29 av 52. UR.

  • 18:10

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är en fladdermus

    Koumi utforskar den största fladdermusen i världen. Den är ett mycket originellt djur, till och med extraordinärt. Trots att den inte är en fågel kan den ändå flyga. Del 30 av 52. UR.

  • 18:16

    SVT Barn

    Rörelsefantasi

    Nu ska vi balansera

    Inspireras av musik, bild och en berättelse för att balansera tillsammans, rörelsefantasi som ger rörelseglädje. I Eva Lindströms specialskrivna berättelse "Ines och Vega på vintern" har fotbollsplanen blivit till en isbana. Del 2 av 4. UR.

  • 18:25

    SVT Barn

    Uttern Sven

    Blåbärsdag

    Sven ger sig ut och plockar blåbär. Även om det är en brant uppförsbacke, så är det värt ansträngningen. Högst uppe på toppen hittar han så mycket blåbär att det räcker till en stor och god efterrätt med vaniljsås. Del 9 av 10. UR.

  • 18:43

    SR P4

    Bild ur En sista sak att göra

    Monstret och människorna

    En sista sak att göra

  • 18:45

    SVT Barn

    NO naturligtvis

    Vatten

    Vad består vatten av och hur ser vattnets kretslopp ut? I vilka former finns vatten? Vi människor har alltid bosatt oss vid vatten som gjort det möjligt för oss att fiska och odla men också att transportera oss själva och våra varor. Vatten är förutsättningen för liv, men hur tar vi hand om det egentligen? Del 10 av 17. UR.

  • 19:00

    SVT Barn

    Eli och Roffe i puberteten

    Kärlek

    Eli älskar att vara kär, när hon var yngre blev hon aldrig kär. Men nu blir hon kär hela tiden. Det känns så spännande det här med kärlek. Roffe har varit kär men aldrig vågat fråga om någon vill vara ihop med honom. Han vet ju inte vad den andra tycker eller kommer att svara! Tänk om det blir fel? Del 10 av 10. UR.

  • 19:10

    SVT Barn

    Uppdrag skolväg

    Miral i Palestina

    Elvaåriga Mira från Beit Jala i Palestina har en kärleksfull familj. Hon drömmer om att spela i Palestinas damlandslag i fotboll. Hon känner av den israeliska ockupationens begränsningar, men hennes föräldrar har lärt henne att leva ett meningsfullt liv. Miral tänker fortsätta spela fotboll även efter att hon växt upp och gift sig. Del 8 av 12. UR.

  • 23:00

    SVT24

    Allt om knark - teckenspråkstolkat

    Nästan knark?

    Vi undersöker knarkets gråzoner, det som liknar knark men inte är olagligt. Hur farligt är lustgas, hur många niondeklassare har testat alkohol och kan man knarka mediciner? Del 4 av 8. UR.

  • 23:15

    SVT24

    En annan sida av historien - teckenspråkstolkat

    Industrialiseringen

    Samtidigt som industrialiseringen blomstrade med nya industrier, nya tekniska uppfinningar och maskiner så var barnarbetet som mest utbrett. Barnen arbetade långa dagar med farliga arbetsuppgifter och kom ofta hem till ett trångt och smutsigt hem utan tid för lek. Del 4 av 8. UR.

  • 23:25

    Kunskapskanalen

    JFK och amatörfilmen på mordet

    Dagen då John F. Kennedy mördades var det ett stort antal amatörfilmare på plats för att dokumentera presidentens besök i Dallas. En av dem var Abraham Zapruder, vars film fångade det dödande skottet. Zapruders film överlämnades till FBI och kom att bli föremål för flera konspirationsteorier. Brittisk dokumentär från 2023. UR.

  • 00:15

    Kunskapskanalen

    Innanför fyra väggar med Vegghamar

    Arnhold Vegghamar valde bort sjömanslivet på Färöarna för att istället skapa färgstarka målningar som blivit älskade av många. Nu, vid 86 års ålder, fortsätter han att måla. Han lever nära naturen och är omgiven av djur och böcker. Dokumentär från 2023. UR.

  • 01:10

    Kunskapskanalen

    Spionage i Finland

    Den största spionageoperationen i Finland

    År 1944 startade Sovjetunionen en massiv spionageoperation som omfattade hela östgränsen. Del 3 av 10. UR.