UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Vad krävs för att behärska svenskt teckenspråk fullt ut, och är denna kunskap mätbar? Lingvistikforskaren Krister Schönström och doktoranden Moa Gärdenfors visar hur teckenspråkiga kan testas. Och vilken roll spelar munnen i teckenspråket? Del 2 av 4. UR.
Johannes känner att belöningen med meänkielistudierna är att kunna kommunicera på ett annat sätt med de äldre släktingarna. Mervi bekräftar att språket är en bro tillbaka till rötterna. Johannes berättar om sina favoritord på meänkieli. Del 2 av 6. UR.
Pippi är rädd att David inte älskar henne längre. Tommy har bestämt sig för att inte åka på språkresan till England med Nils, eftersom han är säker på att det han och Constanze har är något speciellt. Men Constanze är osäker på sina känslor för Tommy. Del 4 av 13. UR.
Pino ska steka pannkakor. Pingvinen får se upp så han inte får en i huvudet! UR.
Den lilla samlaren Skrutt bor under en förskoletrapp. Nu är det höst och Skrutt letar efter natursaker. Berättarröst: Milla Eronen. Del 4 av 5. UR.
Vad krävs för att jämställda styrsignaler ska få genomslag? Vad kan göras för att få chefer och medarbetare att själva efterfråga jämställdhet? Välkommen till ett samtal om jämställdhetsintegreringens vanligaste utmaningar. UR.
Vad kännetecknar den nya tidens sexism som lockar unga män, och hur utbredd är den? Vilka förklaringar kan hittas i att grupper av unga män har svårare att lyckas i skola och arbetsliv? UR.
Nödåret 1902 beslutades det om inrättandet av arbetsstugor i Norrbotten. Ginger Karström, arkivarie Norrbottens föreningsarkiv, berättar om arbetsstugorna som från början var en välgörenhetsinrättning men kom att bli ett redskap i att försvenska barnen. UR.
Anatolij Golitsyn var en rysk KGB-spion som bytte sida under kalla kriget. Del 4 av 10. UR.
Hjärnan är kroppens chef, alltid vaken och på vakt. Men det är viktigt för hjärnan att ibland få vila och koppla av. Del 7 av 8. UR.
Klimatförändringarna har drabbat Kanada hårt med översvämningar, skogsbränder och ett hotat växt- och djurliv som följd. Men med hjälp av drönare och satellitdata blir man allt bättre på att förutse katastrofer. Kanadensiskt vetenskapsprogram från 2022. UR.
Victor Beer ska precis göra en video om världens minsta bulle när Teodor trollar fram honom ur sitt magiska skåp för en stunds högläsning. Boken Teodor valt heter Morsan är haffad och är skriven av Daniel Sjölin. Del 3 av 8. UR.
Djuris-detektiverna har fått ett nytt fall: när de kan hitta tio vårtecken är det dags för vårfest. Del 9 av 16. UR.
Seriestart. Steve Backshall utforskar vad vi egentligen vet om valar och deras liv. De är däggdjur precis som vi och trots att de lever i en undervattensvärld som skiljer sig väsentligt från vår, delar vi mycket. Brittisk serie från 2023. Del 1 av 4. UR.
Långvarig smärta är komplex och svår att behandla. Lotta Lundgren samtalar med professorerna Eva Kosek och Camilla Svensson, som är världsledande i försöken att lösa gåtan om vad som ligger bakom smärtsjukdomen fibromyalgi. Del 8 av 10. UR.
Petur blev rikskänd på Färöarna när han som barn förlorade sin mamma i en brand och blev skickad ensam till en institution för barn med beteendeproblem i Danmark. Petur växte upp på institutionen och kom inte tillbaka till Färöarna. Färöisk dokumentär från 2023. UR.
Pam plockar sina egna råvaror som förvandlas till en gourmetlunch av en stjärnkock i Oxfordshire. Därefter beger hon sig norrut till Stratford-upon-Avon för att lära sig mer om William Shakespeare. Hon avslutar sin resa med ett cirkusbesök på Sudeley Castle. Brittisk serie från 2022. Del 6 av 6. UR.
Programledarna intervjuar skådespelaren Halldóra Geirharðsdóttir. De besöker även Gljúfrasteinn Museum, hem och arbetsplats för Halldór Laxness som vann Nobelpriset i litteratur 1955. Del 5 av 6. UR.
En stroke i medelåldern förändrade Sissas liv. Hon blev förlamad på vänster sida av kroppen, samt förlorade en del av synen på vänster öga. Hon håller sig trots det aktiv genom att promenera, simma och träna regelbundet med en sjukgymnast. Del 5 av 8. UR.
Dagen då John F. Kennedy mördades var det ett stort antal amatörfilmare på plats för att dokumentera presidentens besök i Dallas. En av dem var Abraham Zapruder, vars film fångade det dödande skottet. Zapruders film överlämnades till FBI och kom att bli föremål för flera konspirationsteorier. Brittisk dokumentär från 2023. UR.