UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Mitt i skogen, med bara djuren som sällskap, bor en snäll flicka som heter Borka. När hon får en skymt av den stilige prinsen blir hon genast förälskad. Djuren vill hjälpa henne, men de förstår inte vad som menas med fult och vackert. Del 9 av 13. UR.
Rebecca är dotter till den rike köpmannen. Hon förälskar sig i Zephyr, son till Vindarnas konung. Kan hon vinna hans hjärta med hjälp av skönhet, pengar och tvång? Del 10 av 13. UR.
Djojj längtar efter att få bada i dammen. Men vad har hänt? Dammen är full av skräp! Är det kanske grodan Kalle Kväk som skräpat ned? Del 3 av 6. UR.
Håkan och Berit gillar olika väder. Idag är det sommar med massor av sol och vännerna ska på utflykt. Bra väder tycker Håkan. För soligt tycker Berit. Men vad händer sedan? Animerad serie om väder. Del 1 av 5. UR.
Det finns sötvatten i sjöarna, åarna och djupt nere i jorden, och i haven finns saltvatten. Allt som lever på jorden behöver vatten. Vi gör mycket med vatten, en del av det vi gör är inte så bra. Det är en konstig idé att slösa med vatten. Vatten är ju superviktigt. Del 1 av 5. UR.
Nyheter för barn och ungdomar. UR.
Vad gör träden med det extra kolet när koldioxidhalten i luften ökar? Det har Martin Bader, professor i skogshushållning, undersökt i en omfattande studie där koldioxid pumpades ut i en skog för att simulera framtidens atmosfär. Här berättar han om resultaten, och om forskning kring växtsjukdomar, hur man bör gödsla vid skogsbruk, och varför ledlampor är sämre för insekter än äldre ljuskällor. UR.
Skolämnet idrott, liksom lärarutbildningen, behöver frigöra sig från tävlingsidrotten om den ska bidra till bättre hälsa. Det menar Katarina Schenker, professor i idrottsvetenskap med pedagogisk inriktning. Här berättar hon om sin forskning kring inkludering och exkludering i den organiserade idrotten och verksamheter som avviker från idrottens normala regler. UR.
Hur kan man se till att alla barn kan läsa bra när de går ut lågstadiet? Här berättar Linda Fälth, professor i pedagogik, om sin forskning och sitt bidrag till att bygga upp verktyget Legilexi som används av tusentals lärare för att följa elevers läsutveckling. UR.
Liselotte Öhrling, pedagog och arkeolog, berättar om ett av Sveriges mest välbevarade plagg från medeltiden. Det gäller en vante som hittades nästan ett millennium senare av arkeologer. UR.
Att skriva ner hur du vill ha din begravning besparar anhöriga både vånda och konflikt. Begravningsentreprenören Shirine Stjernfeldt vittnar om nya trender och ryggar inte för annorlunda grepp. Thanatologen Philip de Croy berättar om riter och traditioner. Del 7 av 15. UR.
Seriestart. Nicolaj och hans fru bor i ett hus från 1860 där återbruk är en naturlig del av vardagen och varje föremål har en egen berättelse. Vi besöker även arkitekten Ósbjørn Jacobsens hem, format som ett timglas. Del 1 av 3. UR.
Underrättelsevärldens hemligaste område är den militära underrättelseverksamheten. Del 5 av 10. UR.
Seriestart. Följ med ner i svårtillgängliga djupa vatten runt Svalbard i jakten på främmande liv, och till Alaska där forskare letar fossil av dinosaurier. Vi besöker också den snabbt försvinnande Humboldtglaciären i Venezuela. Vetenskapsserie från Singapore från 2022. Del 1 av 6. UR.
Varosha är en stängd del av Famagusta på Cypern. En gång en blomstrande semesterort, men vad hände? I Kroatien besöker vi en byggnad uppe bland bergen, hårt prövade av naturens krafter. Och på en bergssida i Georgien hittar vi en märklig by, byggd rakt in i berget. Del 9 av 12. UR.
Ute i havet väster om Skottland ligger ön Isle of Eigg, som är i stort sett självförsörjande på förnybar energi. I Kanada träffar vi en expert på grönt byggande, som gärna hjälper andra som vill bygga mer hållbart Fransk serie från 2021. Del 1 av 7. UR.