Tablå

UR:s program i Radio & TV

Monday 21 Oct

  • 08:00

    SVT2

    Det här är svenskt teckenspråk

    Rätt översatt?

    Hur ser en perfekt översättning mellan svenskt teckenspråk och svenska ut? Dövtolkar och forskare berättar om utmaningar och nya rön. Del 3 av 4. UR.

  • 08:25

    SVT2

    Mitt språk meänkieli

    Grötfrukost med släkten

    Liv startar sina studier. Hon har alltid hört meänkieli eftersom släkten på mammas sida talat språket under vistelserna i Tornedalen. Läraren Mervi gläder sig över de unga elevernas motivation och lär ut uttalsreglerna kring lång och kort vokal. Del 4 av 6.UR.

  • 08:33

    SVT2

    Schloss Einstein

    Die Jagd nach dem Saboteur

    Hedda är fast besluten att ta reda på vem som är ansvarig för Miriams misslyckade auktion. Under sina efterforskningar stöter hon gång på gång på Kathi, som tydligen har hindrat flera elever från att gå på auktionen. Del 5 av 13. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Pinos dagbok - finska

    Räkna med Pino

    Pino har lärt sig räkna och idag räknar han sina saker. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Skrutt samlar höst - finska

    Höstlöv

    Den lilla samlaren Skrutt bor under en förskoletrapp. Nu är det höst och Skrutt letar efter natursaker. Berättarröst: Milla Eronen. Del 5 av 5. UR.

  • 14:30

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Marco Polo – upptäcktsresande

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Nordiska dyslexikongressen 2024

    Öppningstal av prins Carl Philip

    Prins Carl Philip öppnar årets Nordiska dyslexikongress med att dela med sig av sina egna erfarenheter av att ha dyslexi, men också med att blicka tillbaka och berätta om hur bilden av dyslexi har förbättrats med åren. UR.

  • 15:05

    Kunskapskanalen

    Nordiska dyslexikongressen 2024

    Dyslexi – tidig upptäckt och förebyggande

    Hugh Catts, professor vid School of Communication Science and Disorders, ger fler sidor av dyslexin och närbesläktade språkstörningar. Han fördjupar sig i de muntliga, eller fonologiska, problem som personer med en språkstörning kan ha, och varför dessa problem lätt kan glömmas bort i diskursen kring dyslexi. UR.

  • 15:52

    Kunskapskanalen

    Nordiska dyslexikongressen 2024

    Tidig fonologisk träning

    Ulrika Wolff, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, ger oss en inblick i RIDDLE, ett forskningsprojekt som följer 364 barn under 12 års tid för att genom tester undersöka hur barnens språkförmågor kan förutsäga den tidiga läsningen. UR.

  • 16:35

    Kunskapskanalen

    Humanist- och teologdagen 2024

    Brott och straff i antikens Rom

    En romersk rättegång kunde sluta med självmord i stället för fängelse. Lovisa Brännstedt, forskare i antikens kultur och samhällsliv vid Lunds universitet, berättar hur dessa rättegångar gick till, de brott man kunde åtalas för och vilka som fick delta vid en rättegång. UR.

  • 17:30

    SVT Barn

    Den underbara människan

    Sinnena

    Du ser med dina ögon, hör med dina öron, luktar med din näsa, smakar med din mun och känner med din hud. Dina sinnen berättar för din hjärna vad som händer runtomkring dig. Del 8 av 8. UR.

  • 17:30

    Kunskapskanalen

    Dolt under isen

    Där isen smält

    Seriestart. Följ med ner i svårtillgängliga djupa vatten runt Svalbard i jakten på främmande liv, och till Alaska där forskare letar fossil av dinosaurier. Vi besöker också den snabbt försvinnande Humboldtglaciären i Venezuela. Vetenskapsserie från Singapore från 2022. Del 1 av 6. UR.

  • 17:35

    SVT Barn

    Lässugen

    Robert Fux läser Fågelfesten

    Teodors mamma ska på fest och måste måla naglarna så ikväll blir det ingen högläsning. Men Teodor är ändå lässugen och trollar fram skådespelaren och dragartisten Robert Fux ur sitt magiska skåp. Robert ska också på fest, men först läser han boken Fågelfesten av Alice Lima De Faria för Teodor. Del 4 av 8. UR.

  • 17:50

    SVT Barn

    Djuren på Djuris i naturen

    Det kommer från naturen

    Kazoo önskar sig en jordgubbstårta i födelsedagspresent. Men hur ska kompisarna kunna fixa det? Del 10 av 16. UR.

  • 18:43

    SR P4

    Bild ur Hjärta och lungor

    Kul fakta - kroppen

    Hjärta och lungor

  • 19:20

    Kunskapskanalen

    Steve Backshall och valarna

    Havets jägare

    Vi följer med när Steve Backshall upptäcker de snillrika jaktstrategierna hos några av de största rovdjuren på planeten. Valar och delfiner är rovdjur som använder ljud, skicklighet, samarbete och strategi för att fånga sina byten. Brittisk serie från 2023. Del 2 av 4. UR.

  • 19:30

    SR P1

    Besserwisser

    Hur känns det när en plats försvinner?

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Forskarna

    Kan droger bota depression?

    Förskrivningen av antidepressiva läkemedel ökar stadigt, men inga nya mediciner mot depression har utvecklats de senaste 40 åren - förrän nu. Lotta Lundgren pratar med Johan Lundberg, professor i psykiatri. Han berättar om forskningen på narkosmedlet ketamin och den psykedeliska substansen psilocybin. Del 9 av 10. UR.

  • 21:30

    Kunskapskanalen

    La Norma – flygande cirkusprinsessa

    Hon föddes i en fattig familj i Danmark, såldes till en kringresande skojardrottning och blev så småningom den vackrast lysande stjärnan på världens största cirkus. Idag är Norma Fox 95 år och bor i Sarasota i Florida. Hennes historia är lika otrolig som tragisk. UR.

  • 22:30

    SVT2

    Med våra ögon

    Glaciären Sólheimajökull och sälja konst

    Programledarna intervjuar tv-personligheten Guðmundur Benediktsson. Sedan vandrar de på glaciären Sólheimajökull. Sångerskan Vigdís Hafliðadóttir berättar om sina favoritlåtar. Programledarna diskuterar ökad försäljning av konst gjord av konstnärer som har någon form av funktionsnedsättning. Del 6 av 6. UR.

  • 22:30

    Kunskapskanalen

    Smaragdgröna Irland

    Det karga norr

    Seriestart. Resan runt Irland börjar i det karga norr med sina hedar, steniga landskap, vidsträckta sandstränder och branta stup längs Atlantkusten. Vi möter de som hittat sätt att trotsa utmaningarna det innebär att bo här. Dokumentärserie från 2022. Del 1 av 4. UR.

  • 23:00

    SVT2

    Min isländska vardag

    Alma

    Vid sjutton års ålder insjuknade Alma i hjärnhinneinflammation och fick blodförgiftning. Det ledde till att hon blev tvungen att amputera båda benen nedanför knäna och nio fingrar. Efter amputationen har hon fått protester och planerar att springa Reykjavík maraton. Del6 av 8. UR.

  • 00:55

    Kunskapskanalen

    Tjernobyl – en utopi i lågor

    Paradiset

    Seriestart. När den första reaktorn på Tjernobyls kärnkraftverk började att byggas var framtidstron stark. Pripjat skulle bli en modern mönsterstad och unga från hela landet lockades att flytta dit. Tysk historieserie från 2023. Del 1 av 4. UR.