UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Farfadern - en korgmakare - och hans barnbarn lever i fattigdom. Pojken vill inte lära sig sin farfars hantverk förrän han en dag får ett trollspö av en främling. Han växer upp till en ståndaktig, pålitlig ung man, och hans magiska korgar är alltid fulla av alla möjliga goda saker. Men är det alltid en välsignelse att ha för mycket av allt? Del 11 av 13. UR.
Det här är berättelsen om romernas ursprung. En flock vilda fåglar anlände till ett bördigt land. De åt och festade tills de inte längre kunde lyfta. Deras klor blev ben, deras vingar blev till händer och de kunde inte längre flyga. Del 12 av 12. UR.
Äppelträden är fulla av bladlöss! För att inte bladen ska vissna måste Djojj få hjälp av Nyckelpigan. Bladlöss är nämligen jätterädda för nyckelpigor. Del 4 av 6. UR.
Idag är det lätt vind och fint väder för en båtutflykt, men är det för lite vind för Berit och för mycket för Håkan? Vi får väl se vad som händer. Animerad serie om väder. Del 2 av 5. UR.
Det är samma sötvatten som går runt, runt över jordklotet. Vattnet flyttar på sig, det kallas kretslopp. Och det finns bara det här vattnet. Vi kan inte hämta vatten från någon annan planet. Del 2 av 5. UR.
Nyheter för barn och ungdomar. UR.
Hur står det egentligen till med språkinlärningen för elever som har svenska som andraspråk? Den frågan utgår Helén Egerhag, lektor i pedagogik vid Linnéuniversitet, i sin föreläsning. Skillnaderna mellan elever med höga respektive låga resultat i svenska har ökat och det är i störst utsträckning flerspråkiga elever som halkar efter. UR.
Flerspråkiga elever med språkstörning går i högre utsträckning under radarn. Eva-Kristina Salameh, doktor i medicinsk vetenskap och leg. logoped, pratar om vikten av att som lärare kunna se skillnad mellan flerspråkiga elevers bristande svenska och när det är en språkstörning. UR.
Tyder big bang för 13,8 miljarder år sedan på att det finns en övernaturlig skapare av universum? Eller tyder evolutionens bloddrypande historia tvärtom på motsatsen? Martin Lembke, doktor i religionsfilosofi, går raskt igenom 12 av de bästa - eller mest välkända - argumenten för och emot Guds existens. UR.
Kvalitén på tänderna förändras obönhörligen. Två levande bevis på detta är journalisten Elisabeth Höglund och Anne Bellander, som båda lagt hundra tusentals kronor på en vacker tandrad. Björn Klinge, professor och övertandläkare, menar att god tandhälsa har blivit en klassfråga. Del 8 av 15. UR.
Heibritt har skapat ett hem på Färöarna med inspiration från södra Europa. Vi besöker också Jórun och David, som renoverat sitt lilla hus från 1932, och Sigrun som skapat ett hem för både familjemys och stora fester. Färöisk serie från 2024. Del 2 av 3. UR.
Under kalla kriget skapade Sovjetunionen en falsk finländsk identitet för många KGB-agenter. Del 6 av 10. UR.
18:43
SR P4
De kallaste och mest ogästvänliga platserna på jorden gömmer liv. På Mount Saint Helens i USA, letar forskare i kratern efter ledtrådar till nya läkemedel. Och på Mount Rainier studeras ismaskar som lever i glaciären. Vetenskapsserie från Singapore från 2022. Del 2 av 6. UR.
I San Fransiscobukten ligger hangarfartyget USS-Hornet, ett tekniskt under för sin tid. Fartyget hade en viktig roll under andra världskriget, men 1969 väntade ett helt annat uppdrag - i vetenskapens tjänst. Del 10 av 12. UR.
I norra Frankrike har den gamla gruvstaden Loos-en-Gohelle förvandlats till ett utomhuslaboratorium för hållbar energi. Stadens kyrka är inget undantag. Fransk serie från 2021. Del 2 av 7. UR.