Tablå

UR:s program i Radio & TV

Monday 28 Oct

  • 10:03

    SR P4

    Barnradions bokpris 2024

    Drakar och demoner - Sveket av E P Uggla

  • 12:00

    SVT Barn

    De rättslösa - finska

    Den döda almen

    När Justine ser sin nya klasskamrat Sara klättra upp i en död alm, bestämmer hon sig för att följa efter. Då hamnar hon i en helt annan värld. Men där blir hon gripen av vakter som undrar vilken färg Justine har på sina ögon. Del 1 av 6. UR.

  • 12:05

    SVT2

    Det här är svenskt teckenspråk

    Innanför och bortom teckenspråkets gränser

    Vi träffar den tyske teckenspråksläraren och tolken Mathias Schäfer som undervisat i berättarkonsten. Lingvistikforskaren Pia Simper-Allen förklarar teckenspråkets unika sätt att använda teckenrummet. Och så dyker vi ner i teckenspråkskonstens spännande värld. Del 4 av 4. UR.

  • 12:30

    SVT2

    Mitt språk meänkieli

    Meänkieli - svårt men fint

    Liv kommer fram till att meänkielistudierna har fört henne närmare den egna familjens historia. Språket känns inte oöverkomligt längre. Hon gör upp en plan för att börja använda språket med farmor på daglig basis för att nöta in ord och fraser. Del 6 av 6. UR.

  • 12:38

    SVT2

    Schloss Einstein

    Freundschaftsprobleme

    Ming är orolig eftersom så många nya elever har flyttat in på Einstein och elevkåren har delats upp i två läger, de gamla och de nya Einstein-eleverna. Till slut får Ming en idé som definitivt kommer att lösa problemet - hon ska återinföra elevmentorskapen. Del 6 av 13. UR.

  • 14:30

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Carl Milles – skulptörens hemlighet

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Nordiska dyslexikongressen 2024

    Flerspråkiga elever med läs- och skrivsvårigheter

    Flerspråkiga elever med språkstörning går i högre utsträckning under radarn. Eva-Kristina Salameh, doktor i medicinsk vetenskap och leg. logoped, pratar om vikten av att som lärare kunna se skillnad mellan flerspråkiga elevers bristande svenska och när det är en språkstörning. UR.

  • 15:49

    Kunskapskanalen

    Nordiska dyslexikongressen 2024

    Observation och kartläggning av språk hos F-6

    Varför ska vi vara observanta på språkutvecklingen? Logopeden Astrid Frylmark, berättar varför och hur man kan vara observant på barn med språkstörning för att så tidigt som möjligt upptäcka det. Kanske är en hyperaktiv eller tillbakadragen elev ett tecken på att man inte hänger med på lektionen? UR.

  • 16:40

    Kunskapskanalen

    Humanist- och teologdagen 2024

    Lite paraffin här och en plastisk operation där

    Skönhetsingrepp ses oftast som ett nytt och modernt fenomen, men redan för mer än 100 år sedan utfördes skönhetsoperationer och paraffin sprutades in för att släta ut hud eller omforma näsor. Emma Severinsson, lektor i modevetenskap, ger en inblick i de tidiga skönhetsingreppens historia. UR.

  • 17:30

    Kunskapskanalen

    Dolt under isen

    Liv i isen

    De kallaste och mest ogästvänliga platserna på jorden gömmer liv. På Mount Saint Helens i USA, letar forskare i kratern efter ledtrådar till nya läkemedel. Och på Mount Rainier studeras ismaskar som lever i glaciären. Vetenskapsserie från Singapore från 2022. Del 2 av 6. UR.

  • 17:30

    SVT Barn

    Matildas mattegåta

    Duscha

    Pappa har duschat jättelänge. Typ tio minuter, och på den tiden har det gått åt en massa vatten. Inte bra för miljön. Om han skulle duscha halva tiden istället, hur mycket vatten skulle det behövas? Del 10 av 10. UR.

  • 17:35

    SVT Barn

    Lässugen

    Angelika Prick läser Storm-Stina

    Ute regnar det och Teodor är på sin vind och pysslar med sin samling med föremål som han hittat i naturen. Plötsligt blir han lässugen. Boken Storm-Stina av Lena Andersson vill han höra. Vem ska komma ut ur skåpet och läsa högt för honom den här gången? Del 5 av 8. UR.

  • 17:50

    SVT Barn

    Djuren på Djuris i naturen

    Löv och barr

    Bonnie har ordnat en skattjakt, men det är visst inte så enkelt att hitta skatten som det först verkade. Del 11 av 16. UR.

  • 19:20

    Kunskapskanalen

    Steve Backshall och valarna

    Valarnas förflyttning

    Utanför Azorerna lyssnar vi på kaskelotvalar och deras klickande språk och utanför Mexikos kust följer vi blåval med ny teknik. Migrerande valar står inför en mängd hot som påverkar resan till och från säkra reproduktionsområden. Brittisk serie från 2023. Del 3 av 4. UR.

  • 19:30

    SR P1

    Besserwisser

    Det finns inga filterbubblor!

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Forskarna

    Kan vi glömma dåligt minne?

    Vårt minne gör att vi kan prata, orientera oss och lära oss nya saker. Sviktar minnet ställs livet på ända. Vi gästas av professor Lars Nyberg vars forskning visar att minnet försämras senare än man tidigare trott, samt av Henrik Zetterberg, professor i neurovetenskap vid Göteborgs universitet, som berättar om de senaste genombrotten inom alzheimer-forskningen. Del 10 av 10. UR.

  • 21:30

    Kunskapskanalen

    Vem är rädd för Alice Miller?

    Psykologen Alice Miller blev världsberömd för sin kamp mot barnaga, och menade att många psykiska sjukdomar är orsakade av dåliga föräldrar. Nu är Alice död, och hennes son söker svaret på varför hon inte skyddade honom mot hans våldsamma far. Schweizisk dokumentär från 2020. UR.

  • 22:20

    Kunskapskanalen

    Smaragdgröna Irland

    De orörda västra delarna

    På Irlands västkust finns de imponerande Cliffs of Moher, klipporna som stupar 200 meter ner i Atlanten, och Burrens karstlandskap med sin unika flora. Vi får en lektion i hur landskapet formats och följer forskare i deras strävan att bevara dess unika ekosystem. Dokumentärserie från 2022. Del 2 av 4. UR.

  • 22:30

    SVT2

    Ungt arv

    Den judiske dansaren

    Jonathan är balettdansare och jude. I en tid när många är rädda för att visa sin judiska tillhörighet väljer Jonathan att inte vara rädd. Han bär stolt sin stjärna och pratar hebreiska öppet. UR.

  • 23:00

    SVT2

    Min isländska vardag

    Haraldur

    Haraldur föddes med muskelsjukdomen muskeldystrofi som gradvis försämrar hans rörlighet. Han har haft stora framgångar med sitt företag och vill ge tillbaka till samhället. Därför har han startat projektet Römpum upp Reykjavík som ska hjälpa rullstolsburna att resa runt på Island. Del 7 av 8. UR.

  • 00:00

    Kunskapskanalen

    Inspirerande trädgårdar

    Lowther Castle

    Seriestart. När Dan Pearson fick uppdraget att skapa en trädgård inom ruinerna av Lowther Castle, vände han sig till de fantastiska trädgårdarna i Ninfa nära Rom för inspiration. Del 1 av 6. UR.

  • 00:40

    Kunskapskanalen

    Tjernobyl – en utopi i lågor

    Katastrofen

    Historiker och forskare hjälper till med att förklara hur det helt otänkbara inträffade. Genom tidigare censurerat filmmaterial kan vi se hela händelseförloppet med nya ögon. Del 2 av 4. UR.