Tablå

UR:s program i Radio & TV

Tuesday 29 Oct

  • 06:50

    SR P4

    Tisdagskollen

    Ingrid målar - Markus lyssnar

  • 07:15

    SVT Barn

    Seriestart. Följ med Doktor Samuel på sjukhuset där han tar emot och undersöker barn som gjort sig illa eller är sjuka. Elmira har ramlat av gungan och skadat sig på en vass sten. Doktor Samuel tvättar rent såret och plåstrar om det. Del 1 av 10. UR.

  • 07:20

    SVT Barn

    Vem äter vad i naturen?

    Asätare

    Via en liten sälkut upplever vi växter och djur i ekosystem och näringsvävar på land och i havet. Vi får möta naturens renhållningsarbetare, asätarna, och lära oss hur viktiga de är i naturens ständigt pågående kretslopp. Del 2 av 3. UR.

  • 10:03

    SR P4

    Barnradions bokpris 2024

    Världens sämsta syster av Elin Lindell

  • 11:00

    SVT1

    Allt om knark

    Lagligt och olagligt

    Sverige och Nederländerna har vitt skilda narkotikalagstiftningar. När det till exempel gäller cannabis och lustgas har vi tänkt helt olika. Vilka effekter kan legalisering ge, och är lagligt detsamma som ofarligt? Del 6 av 8. UR.

  • 11:15

    SVT1

    En annan sida av historien

    Andra världskriget

    Utan hjälp från de länder som stormakterna hade koloniserat hade förmodligen andra världskriget historia sett annorlunda ut. Hur var det för de soldater som fick lämna sina familjer på andra sidan jorden för att kriga för ett land där man fick sämre förutsättningar än de övriga soldaterna? Del 6 av 8. UR.

  • 11:30

    SVT1

    Forskarna

    Kan droger bota depression?

    Förskrivningen av antidepressiva läkemedel ökar stadigt, men inga nya mediciner mot depression har utvecklats de senaste 40 åren - förrän nu. Lotta Lundgren pratar med Johan Lundberg, professor i psykiatri. Han berättar om forskningen på narkosmedlet ketamin och den psykedeliska substansen psilocybin. Del 9 av 10. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Din kropp - meänkieli

    Magen

    Matens väg genom vår kropp är lång och händelserik. Matsmältningen börjar redan i munnen och vandrar genom olika stationer så att vi får i oss all näring. Följ resan från början tills resterna lämnar kroppen som bajs. Del 3 av 5. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Skrutt samlar höst - meänkieli

    Lavar

    Den lilla samlaren Skrutt bor under en förskoletrapp. Nu är det höst och Skrutt letar efter natursaker. Skrutt har redan samlat på svampar och fina små mossor. Vad ska man samla på då? Jo, lavar är också fina att titta på ute i skogen. Berättarröst: Mervi Erkheikki. Del 3 av 5. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Nordiska dyslexikongressen 2024

    Ljudsystemets betydelse för förstaspråks- och andraspråksläsaren

    Vilken roll spelar ljudsystemet, eller den fonologiska medvetenheten, för språkinlärningen, läsutvecklingen och ordavkodningen? Dessa frågor ger Tomas Riad, professor i nordiska språk vid Stockholms universitet, svar på i sin föreläsning. UR.

  • 15:49

    Kunskapskanalen

    Nordiska dyslexikongressen 2024

    Lässvårigheter i barndomen – förutsägelser för framtiden?

    Hur avgörande är föräldrarnas språkförmåga för barnets språkutveckling? Är språksvårigheter i barndomen en dom som förutsäger den framtida språkinlärningen? Minna Torppa, professor vid institutionen för lärarutbildning vid Jyväskylä universitet, ger en inblick i barns förutsättningar för språkinlärning. UR.

  • 16:38

    Kunskapskanalen

    Humanist- och teologdagen 2024

    Hur kan vi skydda oss från desinformation?

    Desinformation kan leda till problem både för individen och för samhället. Så hur kan vi skydda oss - om vi nu ska skydda oss? Olof Sundin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet, diskuterar desinformation och möjliga åtgärder. UR.

  • 17:10

    Kunskapskanalen

    Hemma på Färöarna

    Hotellkänsla och liten yta

    Heibritt har skapat ett hem på Färöarna med inspiration från södra Europa. Vi besöker också Jórun och David, som renoverat sitt lilla hus från 1932, och Sigrun som skapat ett hem för både familjemys och stora fester. Färöisk serie från 2024. Del 2 av 3. UR.

  • 17:40

    Kunskapskanalen

    Inspirerande trädgårdar

    Lowther Castle

    Seriestart. När Dan Pearson fick uppdraget att skapa en trädgård inom ruinerna av Lowther Castle, vände han sig till de fantastiska trädgårdarna i Ninfa nära Rom för inspiration. Del 1 av 6. UR.

  • 19:25

    SVT Barn

    Jakten på den glömda historien

    Fabellas färd till 1957

    Minnet skickar Fabella på en tidsresa till 1957. Där träffar hon bagarsonen Sixten som är feriebarn på en bondgård eftersom föräldrarna arbetar hela sommaren. Men, påminner inte Sixten lite om Fabellas farfar som barn? Och feriesystern Gunilla om farmor? Del 5 av 10. UR.

  • 19:40

    SVT Barn

    Påle, heligt vatten, vitlök och sol, men kan magi verkligen hindra smittan? Vad ska man lita på egentligen, folktro eller vetenskap? Del 4 av 6. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Steve Backshall och valarna

    Havens överlevare

    Steve Backshall utforskar de rika haven utanför Storbritanniens kust och får höra överraskande historier. Bland annat pratar han med forskare som har gjort banbrytande upptäckter om valars kommunikation. Del 4 av 4. UR.

  • 21:50

    Kunskapskanalen

    Tjernobyl – en utopi i lågor

    Lögnerna

    Det dröjde 36 timmar innan den sovjetiska regimen reagerade på vad som hänt i Tjernobyl. Strålningen var mycket hög och till slut inleddes evakueraringen av staden Pripjat. Arkivmaterial visar hur brandmän kämpar för att sanera området och hur regimen tonar ner alltihop. Del 3 av 4. UR.

  • 22:35

    Kunskapskanalen

    Övergivna byggnader

    Krigsmaskin med nytt liv

    I San Fransiscobukten ligger hangarfartyget USS-Hornet, ett tekniskt under för sin tid. Fartyget hade en viktig roll under andra världskriget, men 1969 väntade ett helt annat uppdrag - i vetenskapens tjänst. Del 10 av 12. UR.