Tablå

UR:s program i Radio & TV

Thursday 31 Oct

  • 07:15

    SVT Barn

    Matteväktarna

    Problemlösning

    Vi träffar problemlösningsmästaren som ger en strategi med fem punkter för att lösa problem. Till sin hjälp har han en bur med möss där några rymmer. Ett letar sin försvunna chokladkaka, Två hjälper gladeligen till även om han inte riktigt vet vad han letar efter. Del 13 av 14. UR.

  • 07:27

    SVT Barn

    En bro av poesi

    Kretsloppet av Emma och Lisen Adbåge

    En filmad gestaltning av Emma och Lisen Adbåges rytmiska dikt Kretsloppet: "Under ytan där i grytan ligger korvarna på spänn." Del 2 av 10. UR.

  • 10:03

    SR P4

    Barnradions bokpris 2024

    Brinn alla hästar av Helena Hedlund

  • 12:00

    SVT Barn

    Matte med Mat och Te

    Likhetstecken

    Te sitter i soffan och försöker komma på en dikt. Mat ska resa bort och åka skidor, men ser att Te tar upp en symbol som Te säger betyder summa. Mat ställer av sig skidorna och reder ut begreppen om likhetstecken. Del 5 av 6. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    The Conference 2024

    Växter som kännande varelser

    Jemma Foster, konstnär, författare och utövare av växt- och vibrationsmedicin, berättar i sitt föredrag om hur vi människor kan leva, inte bara av utan med naturen och växtligheten. Människoarten har existerat en relativt kort tid på jorden i jämförelse med de flesta växter - ändå lyssnar vi inte till vad de har att lära oss om livet och vår planet. Vad kan vi lära oss om vi skulle spetsa öronen och lyssna? UR.

  • 15:28

    Kunskapskanalen

    The Conference 2024

    Matens mörka materia

    Tänk dig en grön revolution som ger alla på jorden tillräcklig och näringsrik mat. Det är John de la Parras vision för framtiden. I sin föreläsning pratar han om hur kroppen avkodar vår mat, hur komplext ett äpples innehåll egentligen är och om hur mycket vi inte vet om maten vi äter. UR.

  • 16:03

    Kunskapskanalen

    The Conference 2024

    Att förstå teknik i en komplex värld

    Jurassic Park tog världen med storm när den kom i början av 90-talet, men hur var det egentligen att spela in en film där stora delar behövde trickfilmas i en tid då tekniken var mer begränsad än idag? Vilka paralleller kan vi dra från skådespelarnas försök att se det som inte finns, med dagens samhälle där en stor del av vår tillvaro utspelar sig online, i en digital parallell värld som vi varken kan ta på eller se utan en skärm? UR.

  • 17:30

    Kunskapskanalen

    Bygga för framtiden

    Tanzania och Tyskland

    Vi tittar närmare på stadsdelen Wilhelmsburg i staden Hamburg, där arkitektoniska utopier förvandlas till moderna och realistiska bostäder. Fransk serie från 2021. Del 3 av 7. UR.

  • 18:00

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är ett näbbdjur

    Näbbdjuret är verkligen en ovanlig liten typ för den liknar inte något annat djur, eller så ser den ut som flera olika djur på en gång. Man skulle kunna kalla den för en lurvig anka eller en bäver med näbb kanske? Del 37 av 52. UR.

  • 18:05

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är ett vårtsvin

    Vårtsvinen lever på savannen. De är lätta att känna igen för de har betar som sticker ut ur munnen och en snygg hårkalufs uppe på huvudet. Vårtsvinet tillhör familjen med grisar och vildsvin. Del 38 av 52. UR.

  • 18:10

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är en noshörning

    Noshörningen är ett stort och tungt djur med grå hud och ett horn på nosen. Den lever i savannen och är alltid nära vattenkällor för att dricka och täcka sig med lera. Trots att noshörningen har så tjock hud så är den känslig. Del 39 av 52. UR.

  • 18:15

    SVT Barn

    Fel väder

    Båtutflykt

    Idag är det lätt vind och fint väder för en båtutflykt, men är det för lite vind för Berit och för mycket för Håkan? Vi får väl se vad som händer. Animerad serie om väder. Del 2 av 5. UR.

  • 18:20

    SVT Barn

    Uppfinnar-Johanna

    Sur-Olle

    Johanna har aldrig träffat Sur-Olle, stans suraste gubbe, men hon har bestämt sig för att få honom att skratta. Allt som behövs är hennes senaste uppfinning. En skrattmaskin. Det går bara inte att misslyckas! Del 2 av 7. UR.

  • 18:45

    SVT Barn

    Från AI till Ö

    Vad är AI?

    Seriestart. Vad är AI och varför är det så aktuellt just nu? Genom en historisk genomgång ser vi hur AI har utvecklats över tid. Vi får reda på hur AI funkar och besöker en serverhall för att kolla in hur AI "bor". Del 1 av 6. UR.

  • 18:55

    SVT Barn

    Allt finns på naturens meny

    Älgens skog

    Seriestart. I älgens skog finns näringsvävar och ekosystem där livet hänger ihop och där djur och växter är beroende av varandra. Här finns producenter och konsumenter, växtätare och rovdjur. Alla har sin plats i näringsväven. Del 1 av 2. UR.

  • 19:10

    SVT Barn

    Uppdrag skolväg

    Wiktor i Polen

    Tolvåriga Wiktor bor i Warszawa i Polen med sin mamma, bror och katten Mouse. Han går upp halv sju på morgonen, äter frukost och går till skolan. Hans favoritämne är musik och han gillar att bygga modellflygplan. Del 11 av 12. UR.

  • 19:15

    Kunskapskanalen

    Under ytan vid Stonehenge

    Stonehenge mysterier har fascinerat världen i århundraden. Nu använder ett team av experter den senaste avancerade tekniken för att undersöka området och kanske förstå Stonehenges hemligheter bättre. Brittisk faktadokumentär från 2021.

  • 22:00

    Kunskapskanalen

    Inspirerande trädgårdar

    Lowther Castle

    Seriestart. När Dan Pearson fick uppdraget att skapa en trädgård inom ruinerna av Lowther Castle, vände han sig till de fantastiska trädgårdarna i Ninfa nära Rom för inspiration. Del 1 av 6. UR.

  • 22:20

    SVT24

    Allt om knark - teckenspråkstolkat

    Ok eller inte ok?

    Vi tittar närmare på etiska aspekter av droger. Är det upp till var och en att bestämma över sin kropp, eller har man även ett moraliskt ansvar för de problem som drogerna orsakar? Del 7 av 8. UR.

  • 22:35

    SVT24

    En annan sida av historien - teckenspråkstolkat

    Demokrati och välfärd

    Visionen om folkhemmet var att Sverige skulle bli ett land där alla var inkluderade och levde jämlikt. Så blev det dock inte för dem som tillhörde de så kallade undantagsgrupperna. Hör om hur hbtqi-personer fängslats och spärrats in genom historien, och hur samma grupp sakta men säkert får det bättre. Del 7 av 8. UR.

  • 23:35

    Kunskapskanalen

    Tjernobyl – en utopi i lågor

    Lögnerna

    Det dröjde 36 timmar innan den sovjetiska regimen reagerade på vad som hänt i Tjernobyl. Strålningen var mycket hög och till slut inleddes evakueraringen av staden Pripjat. Arkivmaterial visar hur brandmän kämpar för att sanera området och hur regimen tonar ner alltihop. Del 3 av 4. UR.

  • 00:20

    Kunskapskanalen

    Vem är rädd för Alice Miller?

    Psykologen Alice Miller blev världsberömd för sin kamp mot barnaga, och menade att många psykiska sjukdomar är orsakade av dåliga föräldrar. Nu är Alice död, och hennes son söker svaret på varför hon inte skyddade honom mot hans våldsamma far. Schweizisk dokumentär från 2020. UR.

  • 01:10

    Kunskapskanalen

    Spionage i Finland

    Ulvar i fårakläder

    Under kalla kriget skapade Sovjetunionen en falsk finländsk identitet för många KGB-agenter. Del 6 av 10. UR.