UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Emina ligger hemma i sin säng med hög feber. Till slut får hon komma till Doktor Samuel. Han förklarar att en liten droppe blod kan berätta hur kroppen mår. Därför måste hon ta ett blodprov. Emina tycker att det är superläskigt men biter ihop. Vi får också följa med till en blodbuss och se vad som händer där. Del 2 av 10. UR.
Den lilla sälen ser en älg. I älgens skog är djur och växter beroende av varandra. Här finns producenter och konsumenter, växtätare och rovdjur. Alla har sin plats i näringsväven. Del 3 av 3. UR.
Visionen om folkhemmet var att Sverige skulle bli ett land där alla var inkluderade och levde jämlikt. Så blev det dock inte för dem som tillhörde de så kallade undantagsgrupperna. Hör om hur hbtqi-personer fängslats och spärrats in genom historien, och hur samma grupp sakta men säkert får det bättre. Del 7 av 8. UR.
Vårt minne gör att vi kan prata, orientera oss och lära oss nya saker. Sviktar minnet ställs livet på ända. Vi gästas av professor Lars Nyberg vars forskning visar att minnet försämras senare än man tidigare trott, samt av Henrik Zetterberg, professor i neurovetenskap vid Göteborgs universitet, som berättar om de senaste genombrotten inom alzheimer-forskningen. Del 10 av 10. UR.
I kroppen finns ungefär 600 muskler. En stor del av dem kontrollerar vi med viljan, men det finns andra muskler som arbetar för att t.ex. matstrupen, magen och hjärtat ska fungera. Del 4 av 5. UR.
Den lilla samlaren Skrutt bor under en förskoletrapp. Nu är det höst och Skrutt letar efter natursaker. På hösten hittar man kottar och nötter och alla möjliga barn till växter. Del 4 av 5. UR.
Utformningen av skolan har alltid gynnat eller missgynnat olika grupper av elever. Även synen på lärande påverkar vilka elever som erbjuds bäst förutsättningar att lyckas i skolsysteme, berättar Mona Holmqvist, professor i utbildningsvetenskap. UR.
Linda Fälth, professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet, berättar om Legilexi. Det är ett digitalt verktyg som hjälper lärare att kartlägga vilka elever som riskerar att inte klara skolans krav på läs- och skrivförmåga. UR.
Markéta Caravolas, docent i psykologi vid Bangor University, har i sin forskning undersökt relationen mellan stavning och handskrift. Genom att analysera skolelevers handskrift vill hon ta reda på om man kan förutspå eller upptäcka läs- och skrivsvårigheter. UR.
Vilket slags liv väntar en spion som vid 16 års ålder värvats till KGB? Del 7 av 10. UR.
Arabella Lennox-Boyd är en av de mest framstående kvinnliga trädgårdsdesignerna och helt självlärd. Under de första två åren förlorade hon varje buske hon planterade. Del 2 av 6. UR.
Minnet skickar Fabella på en tidsresa till Kiruna 1969. Där träffar hon Lotta som drömmer om att bli rymdingenjör, men Lottas mamma tycker inte att det är ett yrke för en tjej. Del 6 av 10. UR.
Tiden rinner i väg. Nico mår inte bra, Ylva kan vara nära döden och forskarna hittar ingen lösning. Äventyrsserie. Del 5 av 6. UR.
Sovjetiska regimen skyllde kärnkraftsolyckan på handhavandefel. Nikolai Steinberg, utbildad för driften av RBMK-reaktorn, höll inte med. Hans uppdrag blev att starta upp kärnkraftverket i Tjernobyl igen. På sommaren 1986 utförde han ett farligt experiment för att simulera orsaken till explosionen. Det dröjde till 1991 innan han kunde presentera ett trovärdigt förlopp. Del 4 av 4. UR.
Ett landmärke i Liberia, döpt efter en president men idag helt förfallet - vad hände här egentligen och vad är kopplingarna till Amerika? I Bolivia ligger väldens högst belägna skidanläggning, men baren är tom och man ser inte till några turister. Doel är en ödslig stad i Belgien med en enorm hamn. Del 11 av 12. UR.
Vi tittar närmare på etiska aspekter av droger. Är det upp till var och en att bestämma över sin kropp, eller har man även ett moraliskt ansvar för de problem som drogerna orsakar? Del 7 av 8. UR.