Tablå

UR:s program i Radio & TV

Thursday 07 Nov

  • 07:15

    SVT Barn

    En bråkmästare visar bråktal genom att måla en tavla som delas upp i tredjedelar. När tavlan sätts ihop till en helhet igen får hen vandra in i staden med sin färgtub. Ett och Två har varsin rulltårta, och vill smaka varandras. De delar tårtorna, men blev det rättvist? Del 14 av 14. UR.

  • 10:20

    SVT1

    Studio 65

    Hur står det till med hemtjänsten?

    Många svenskar har hemtjänst och fler lär det bli. Vad kan man få hjälp med av hemtjänsten? Vad kostar det och hur bra eller dåligt fungerar den? Radioprofilen Annika Jankell berättar om hur hennes demenssjuka mamma kände sig otrygg när det kom nya personer hela tiden. Vi får också goda exempel och forskningsresultat. Del 10 av 15. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Lilla Aktuellt teckenspråk

    2024-11-07

    Nyheter på svenskt teckenspråk för barn och ungdomar. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Humanist- och teologdagen 2024

    Minnespolitik i Ukraina under brinnande krig

    Monument som tas bort och gator som byter namn är bara några exempel på hur ukrainarna vänder sig bort från det sovjetiska och tsarryska förflutna. Niklas Bernsand, lärare i Öst- och Centraleuropastudier, berättar om utvecklingen efter att det fullskaliga ryska anfallskriget inleddes. UR.

  • 15:16

    Kunskapskanalen

    Nordiska dyslexikongressen 2024

    Flerspråkiga elever med läs- och skrivsvårigheter

    Flerspråkiga elever med språkstörning går i högre utsträckning under radarn. Eva-Kristina Salameh, doktor i medicinsk vetenskap och leg. logoped, pratar om vikten av att som lärare kunna se skillnad mellan flerspråkiga elevers bristande svenska och när det är en språkstörning. UR.

  • 16:05

    Kunskapskanalen

    Nordiska dyslexikongressen 2024

    Observation och kartläggning av språk hos F-6

    Varför ska vi vara observanta på språkutvecklingen? Logopeden Astrid Frylmark, berättar varför och hur man kan vara observant på barn med språkstörning för att så tidigt som möjligt upptäcka det. Kanske är en hyperaktiv eller tillbakadragen elev ett tecken på att man inte hänger med på lektionen? UR.

  • 17:25

    Kunskapskanalen

    Bygga för framtiden

    Indonesien och Frankrike

    Vi reser till den indonesiska ön Bali där Green School har utsetts till den grönaste skolan i världen. Placerad mitt bland risfälten framstår platsen som en förebild såväl för ekobyggande som för sitt alternativa utbildningssystem. Fransk serie från 2021. Del 4 av 7. UR.

  • 18:00

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är en mandrill

    Koumi utforskar mandrillen. Det är en apa med fantastiska färger. Ansiktet pryds av blått och rött och omges av lysande gula hår. Visste du att färgen på mandrill-hanens nos beror på hans ställning i gruppen? Ju viktigare han är, desto rödare blir hans nos. Del 40 av 52. UR.

  • 18:05

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är en gorilla

    Gorillan är den största apan. Ledaren i gorillaflocken kallas ¿silverryggen¿ och han är pappa till alla ungar i flocken. Han är lätt att känna igen eftersom han har silverfärgad päls på ryggen. Del 41 av 52. UR.

  • 18:10

    SVT Barn

    Koumis djurbok

    Här är en änglavinge

    Vi ger oss ner till havets djup för att finna en fascinerande skapelse: en änglavinge! Dess rörelser påminner om en fjärils med vingslagsliknande rörelser. Den är en sorts blötdjur, precis som snäckor. Del 42 av 52. UR.

  • 18:15

    SVT Barn

    Fel väder

    Svamputflykt

    Trots lite regn kan det ändå finnas svamp i skogen. Håkan tycker att det är gott med svamp, men det tycker inte Berit. Men vad händer med regnet? Animerad serie om väder. Del 3 av 5. UR.

  • 18:20

    SVT Barn

    Uppfinnar-Johanna

    Väckningsmaskinen

    Johanna vaknar pigg som en mört på morgnarna, men det gör inte hennes småbröder Sten och Stanley. Det borde gå att göra någonting åt det tänker Johanna. Och börjar att skissa på en ny uppfinning. Del 3 av 7. UR.

  • 18:45

    SVT Barn

    Från AI till Ö

    AI i vardagen

    Nora undersöker hur AI påverkar våra dagliga liv. Hur används AI i sociala medier och kan AI hjälpa till med läxan? Nora testar även hur bra en självkörande bil är och reflekterar över vem som är ansvarig om en självkörande bil är inblandad i en olycka. Del 2 av 6. UR.

  • 18:55

    SVT Barn

    Allt finns på naturens meny

    Sälens hav

    I sälens hav finns näringsvävar och ekosystem där livet hänger ihop och där djur och växter är beroende av varandra. Här finns producenter och konsumenter, växtätare och rovdjur. Alla har sin plats i näringsväven, från plankton till räkor, strömming, torsk och sälar. Del 2 av 2. UR.

  • 19:10

    SVT Barn

    Uppdrag skolväg

    Diego i Guatemala

    Trettonåriga Diego bor i Esperanza Amakchel i Guatemala med sin mamma, bröder och syster. Varje dag går han till skolan. Sen arbetar han. Diego saknar sin pappa som gick bort när han var tolv år gammal. Han drömmer om att bli en bra lärare. I framtiden vill Diego ha en familj och bo kvar i sin by som han älskar. Del 12 av 12. UR.

  • 21:55

    Kunskapskanalen

    Inspirerande trädgårdar

    Gresgarth Hall

    Arabella Lennox-Boyd är en av de mest framstående kvinnliga trädgårdsdesignerna och helt självlärd. Under de första två åren förlorade hon varje buske hon planterade. Del 2 av 6. UR.

  • 23:00

    SVT24

    Allt om knark - teckenspråkstolkat

    Vuxenspecial

    Vi riktar oss till dig som är vuxen och ansvarig för unga på ett eller annat sätt. Hur vanligt är droger bland unga, vilka knep finns för att upptäcka användning och vilket ansvar har man som vuxen? Del 8 av 8. UR.

  • 23:15

    SVT24

    En annan sida av historien - teckenspråkstolkat

    Kalla kriget

    När stormakterna kapprustade under kalla kriget så hade ländernas ungdomar ett helt annat fokus. Den sovjetiska subkulturen "stilyaga" provocerade föräldrar och andra auktoriteter och ansågs vara en fara för den sovjetiska ideologin. Del 8 av 8. UR.

  • 23:35

    Kunskapskanalen

    Tjernobyl – en utopi i lågor

    Efter olyckan

    Sovjetiska regimen skyllde kärnkraftsolyckan på handhavandefel. Nikolai Steinberg, utbildad för driften av RBMK-reaktorn, höll inte med. Hans uppdrag blev att starta upp kärnkraftverket i Tjernobyl igen. På sommaren 1986 utförde han ett farligt experiment för att simulera orsaken till explosionen. Det dröjde till 1991 innan han kunde presentera ett trovärdigt förlopp. Del 4 av 4. UR.

  • 00:20

    Kunskapskanalen

    De ålderstigna syskonen Roger, Colette och Nicole vill få hem kvarlevorna från sin storebror till Frankrike. Brodern begravdes 1944 på en militärkyrkogård i Oran i Algeriet. För att lyckas måste de överbrygga stora hinder. Fransk dokumentär från 2021. UR.

  • 01:15

    Kunskapskanalen

    Spionage i Finland

    Fallet Vadim Björkelund

    Vilket slags liv väntar en spion som vid 16 års ålder värvats till KGB? Del 7 av 10. UR.