Tablå

UR:s program i Radio & TV

Monday 11 Nov

  • 06:50

    SR P4

    Bild ur Bilen

    Dagens uppfinning med Markus

    Bilen

  • 08:00

    SVT2

    Kortfilmsklubben - engelska

    Jane Austen's period drama

    Amerikansk kortfilm. Året är 1813, och mitt under ett efterlängtat frieri får miss Estrogenia Talbot sin menstruation. Hennes friare, den stilige mr Dickley, misstar blodet för en skada. Det blir snabbt tydligt att hans dyra utbildning inte täckte in allt. Regi: Julia Aks och Steve Pinder. UR.

  • 08:14

    SVT2

    Kortfilmsklubben - spanska

    Rutina

    Spansk kortfilm. Rubén och Cristina känner inte varandra men delar varje dag en tyst resa med buss nummer femton. Rubéns vän Diego bestämmer sig för att ordna en fest för bussens alla passagerare. Vad händer när vi kliver ur våra vanor och vågar släppa in en främling i vårt liv? Regi: Roberto López Carneiro. UR.

  • 08:30

    SVT2

    Våra dikter på meänkieli

    Meilä oli kerran kieli

    Kortfilm på meänkieli. "En gång hade vi ett språk", börjar Mona Mörtlunds dikt. I det språket fanns allt; alla känslor, egenskaper och ord. Ett språk för hela livet. Regi: Lina Puranen. UR.

  • 08:34

    SVT2

    Schloss Einstein

    Der Fußballstar an der Schule

    Dominiks Hawaii-mugg skickar iväg honom på en ovanlig skattjakt. När muggen svävar utanför klassrummet undrar han om han håller på att bli galen. Och när Lotta och Dominik av en slump tjuvlyssnar på ett samtal mellan Dr Berger och Herr Krassnick, får de reda på att det finns en riktig fotbollsstjärna på Einstein. Del 8 av 13. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    De rättslösa - finska

    De Namnlösa

    När Justine försöker befria John säger han åt henne att leta efter De Namnlösa. Hon hittar vad hon söker vid en ödslig kyrkogård. Del 3 av 6. UR.

  • 14:30

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Bahadur Shah Zafar – Indiens sista mogulkejsare

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Humanist- och teologdagen 2024

    Brott och straff i antikens Rom

    En romersk rättegång kunde sluta med självmord i stället för fängelse. Lovisa Brännstedt, forskare i antikens kultur och samhällsliv vid Lunds universitet, berättar hur dessa rättegångar gick till, de brott man kunde åtalas för och vilka som fick delta vid en rättegång. UR.

  • 15:21

    Kunskapskanalen

    Nordiska dyslexikongressen 2024

    Läsfärdigheter – kan vi reda ut betydelsen av arv och miljö?

    Spelar föräldrarnas utbildningsnivå roll för barnets språkutveckling? Beror det på sociala faktorer eller är det biologisk kodat i oss? Monica Melby-Lervåg, professor vid institutionen för specialpedagogik vid Universitetet i Oslo, försöker reda ut vad som är arv och vad som är miljö. UR.

  • 16:10

    Kunskapskanalen

    Nordiska dyslexikongressen 2024

    Dyslexi - återblick och framtidsperspektiv

    För bara några år sedan var dyslexi något som många drabbade skämdes över att berätta om. Idag ser situationen annorlunda ut. I detta panelsamtal blickas det tillbaka på resan som tagit oss dit vi är idag och vad framtiden kan ha att erbjuda. UR.

  • 17:30

    SVT Barn

    Tripp och Trapp i staden

    Brandstationen

    Brandmannen Kristina jobbar på en brandstation. Vi följer med henne på jobbet och får se hur utrustningen i brandbilen fungerar och får åka med och släcka när det brinner. Del 2 av 12. UR.

  • 17:35

    SVT Barn

    Lässugen

    Ahmed Berhan läser Magiska godiskulor

    Teodor är lässugen och bestämmer sig för att trolla fram någon som kan läsa boken Magiska godiskulor av Heena Baek för honom. Innan det är dags för Ahmed Berhan att läsa högt så värmer de upp med brasiliansk kampsport. Del 7 av 8. UR.

  • 17:35

    Kunskapskanalen

    Dolt under isen

    Rymdstoff i isen

    Vi börjar på Axel Heiberg-ön där forskare letar hemligheter från rymden gömda under snö och is. Ett annat team befinner sig vid Gilkey Trench i Alaska. Här använder man den senaste tekniken för att hitta liv i isen. Vetenskapsserie från Singapore från 2022. Del 4 av 6. UR.

  • 17:50

    SVT Barn

    Djuren på Djuris i naturen

    Håvmästaren

    Ull och Fiolin älskar att vara nere på bryggan. Ända tills Fiolin tappar sin alldeles nya gummistövel. Del 13 av 16. UR.

  • 18:43

    SR P4

    Bild ur Mobiltelefon

    Kul fakta - uppfinningar

    Mobiltelefon

  • 19:30

    SR P1

    Besserwisser

    Du är bättre på att lära dig språk än du tror

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Leva sin dröm

    Utmana sina rädslor

    Möt människor runt om i Storbritannien som förändrat sina liv. Amy och Dave vände ryggen åt krävande företagsjobb för att bo i en skåpbil och följa sin passion, skärmflygning. Muhsen och hans familj lämnade ett stressigt liv i London för att leva som lantbrukare i Wales. Del 1 av 2. UR.

  • 21:50

    Kunskapskanalen

    Smaragdgröna Irland

    Den livfulla östra delen

    Resan genom östra Irland börjar i Dublin, en stad som har utvecklats från "Dirty Old Town" till en internationell IT-metropol. Vi utforskar Newgrange, en gravkammare som är äldre än både Stonehenge och pyramiderna. Vi avslutar resan med en färd på Irlands största flod, Shannon. Dokumentärserie från 2022. Del 4 av 4. UR.

  • 22:30

    SVT2

    Specialfamiljeliv

    Dom tycker att jag är lite konstig

    Seriestart. Vi följer vardagslivet i finska familjer med barn med NPF-diagnoser. Tatu kämpar med sina utbrott och känner sig annorlunda. Ada och hennes mamma flyttar till en ny ort där skolan har bättre förståelse för barn med särskilda behov. Del 1 av 6. UR.

  • 23:00

    SVT2

    Saara är same, men växte inte upp med den samiska kulturen särskilt nära. Hennes äldre släktingar drabbades av rasism och förtryck och valde att lämna det samiska bakom sig. Saara vill läka historiens sår och har bestämt sig för att återta sitt samiska arv. UR.

  • 23:30

    Kunskapskanalen

    Inspirerande trädgårdar

    Hepworth Wakefield Gallery Garden

    Tom Stuart-Smith har designat några av de mest storslagna trädgårdarna i England, hans senaste utmaning är att skapa en gemenskapsträdgård bredvid Hepworth Gallery i Wakefield - en ödetomt avgränsad av en trefilig genomfartsled. Del 3 av 6. UR.

  • 00:10

    Kunskapskanalen

    Tjernobyl – en utopi i lågor

    Efter olyckan

    Sovjetiska regimen skyllde kärnkraftsolyckan på handhavandefel. Nikolai Steinberg, utbildad för driften av RBMK-reaktorn, höll inte med. Hans uppdrag blev att starta upp kärnkraftverket i Tjernobyl igen. På sommaren 1986 utförde han ett farligt experiment för att simulera orsaken till explosionen. Det dröjde till 1991 innan han kunde presentera ett trovärdigt förlopp. Del 4 av 4. UR.