Tablå

UR:s program i Radio & TV

Monday 18 Nov

  • 06:50

    SR P4

    Bild ur Snowboarding

    Dagens uppfinning med Markus

    Snowboarding

  • 08:00

    SVT2

    Kortfilmsklubben - italienska

    Menomale

    Italiensk kortfilm. Peppe hjälper sin flickvän Anna att flytta till en annan stad där hon har fått jobb som lärare. Under en varm septembereftermiddag ska paret försöka lista ut vad som ska hända med deras unga kärlekshistoria. Regi: Alberto Palmiero. UR.

  • 08:15

    SVT2

    Min berättelse på jiddisch

    Jiddisch, musik och klosetter

    Inför en stundande skilsmässa bestämmer sig Lennart för att åka till New York för att komma bort ett tag. Väl där börjar en resa med en rad häpnadsväckande sammanträffanden, som alla tycks vara kopplade till jiddisch, musik och klosetter. Del 5 av 9. UR.

  • 08:34

    SVT2

    Schloss Einstein

    Der gefälschte Abschiedsbrief

    Dominik och Raphael smider en plan för att inte Alex ska lämna skolan. Orkan hyllas av sina klasskamrater som den nya fotbollsstjärnan. Och Friedrich försöker hålla sin träning hemlig. Del 9 av 19. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    De rättslösa - finska

    Flykten från kyrkogården

    Justine återser en gammal bekant och får följa med till De Namnlösas boning uppe bland träden. Där får hon höra Legenden om den första pusselbiten. Del 4 av 6. UR.

  • 14:15

    SVT1

    Typiskt samer

    Hej Sápmi!

    Seriestart. Systrarna Magdalena och Hannah Graaf vill lära sig mer om sitt samiska ursprung. I första avsnittet träffar de sydsamen Daniel utanför Östersund och får lära sig mer om en renskötande sames vardag. Del 1 av 6. UR.

  • 14:30

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Livia – Roms första kejsarinna

  • 14:45

    SVT1

    Det demokratiska spelet

    Släpp hönsen fria

    I tävlingsmomentet Medborgarförslagsfiesta ställs frågan om katterna i Vetlanda fått utegångsförbud? Eller är det hönsen i Gällivare som släppts fria? De tävlande lagen sätts på prov i minoritetskunskap och vad passionerade politiker debatterar när ilskan rinner till. Del 1 av 6. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    The Conference 2024

    Matens mörka materia

    Tänk dig en grön revolution som ger alla på jorden tillräcklig och näringsrik mat. Det är John de la Parras vision för framtiden. I sin föreläsning pratar han om hur kroppen avkodar vår mat, hur komplext ett äpples innehåll egentligen är och om hur mycket vi inte vet om maten vi äter. UR.

  • 15:34

    Kunskapskanalen

    The Conference 2024

    Fåglarnas framtid i en föränderlig värld

    Seán Ronayne är ornitologen som fick i uppdrag att spela in alla Irlands fågelarter och deras sånger. Under arbetets gång uppenbarade sig både överraskande egenskaper och livsstilar bland fåglarna - men också den skrämmande insikten att klimatförändringar och det mänskliga fotavtrycket sakta men säkert håller på att utrota en stor del av våra flygande vänner. UR.

  • 16:13

    Kunskapskanalen

    Bokmässan 2024

    Ett samtal om AI – möjligheter och risker i skolans värld

    Thomas Nygren, professor med fokus på digital kompetens och källkritik, och Johan Falk, AI-expert på nationell nivå, diskuterar i detta samtal vilka möjligheter och risker artificiell intelligens kan skapa i klassrummet. UR.

  • 17:20

    Kunskapskanalen

    Dolt under isen

    Isens dolda historia

    Radar som kan se genom is ger helt unika möjligheter att förstå helt nya samband i naturen. På Grönland har man med hjälp av denna teknik hittat en gigantisk krater, som kan ha samband med cloviskulturens försvinnande i Nordamerika. Vetenskapsserie från Singapore från 2022. Del 5 av 6. UR.

  • 17:30

    SVT Barn

    Tripp och Trapp i staden

    Återvinningscentralen

    Återvinningsteknikern Rita visar hur det går till på återvinningscentralen. Hon visar hur man sorterar material i olika containrar och hur den stora rollpacken krossar skräpet så att mer får plats. Saker som är för fina för att slänga kan man lämna in till Återbruket. Del 3 av 12. UR.

  • 17:35

    SVT Barn

    Lässugen

    Charlotta Björck läser Idde och maskeradkalaset

    Teodor ritar en teckning till sin syster som fyller år när han får syn på en bok som handlar om kalas och blir förskräckligt lässugen. Ur sitt skåp trollar han fram Charlotta som kan läsa superbra. Högläsning när den är som bäst. Idde och maskeradkalaset är skriven av Ellen Ekman. Del 8 av 8. UR.

  • 17:50

    SVT Barn

    Djuren på Djuris i naturen

    Viktiga insekter

    En superirriterande fluga får Majs och Fiolin att vilja bygga världens största flugsmälla. Del 14 av 16. UR.

  • 18:43

    SR P4

    Bild ur Betalkort

    Kul fakta - uppfinningar

    Betalkort

  • 19:30

    SR P1

    Besserwisser

    Vaken – under en hjärnoperation

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Leva sin dröm

    Naturens skafferi

    På en av de mest avlägsna öarna i inre Hebriderna utanför Skottlands kust, träffar Sophie, Andy, Yvette och dottern Katy. Sophie hänger med ner i grunda vatten där de söker efter krabbor och pilgrimsmusslor. Brittisk serie från 2021. Del 2 av 2. UR.

  • 21:50

    Kunskapskanalen

    På resa i Afrika

    Etiopien - mångtusenårig historia

    Seriestart. Afua Hirsch undersöker hur Etiopien utvecklats under landets tretusenåriga historia. Hur ser dagens Etiopien på den religiösa rörelsen rastafari? Afua träffar fotografen Aida Muluneh som med sitt bildspråk vill förnya synen på Etiopien. Engelsk dokumentärserie från 2020. Del 1 av 3. UR.

  • 22:30

    SVT2

    Specialfamiljeliv

    Jag vill minska på medicinerna

    Mamma Minna anser att Hans har omhändertagits utan skälig anledning. Ada har svårt att komma igång med skolan på den nya orten. Sanna, som är mamma till fem barn med särskilda behov, känner sig utmattad och har svårt att hålla sig vaken vid ratten. Finsk serie från 2024. Del 2 av 6. UR.

  • 23:00

    SVT2

    Spanska på 30 dagar

    Bygga ordförråd och våga prata

    Seriestart. Kevins språkutmaning har börjat och första veckan ska han bygga upp sitt ordförråd med 120 av de vanligaste spanska orden. Hans första riktiga utmaning blir att vara bingoutropare på spanska, och då gäller det att använda sina bästa språkstrategier. Del 1 av 5. UR.

  • 23:15

    SVT2

    Rösträtt för kvinnor 100 år

    För hundra år sedan, den 24 maj 1919, fattades äntligen beslutet om kvinnlig rösträtt och en 35 år lång kamp var över. Vilka var kvinnorna som kämpade för rösträtten? Och hur lät argumenten från dem som kämpade emot? UR.

  • 23:35

    Kunskapskanalen

    Inspirerande trädgårdar

    Fonthill House

    Fonthill har blivit omgestaltad av designern Tania Compton. Hon har varit tvungen att respektera historien bakom de gamla trädgårdarna samtidigt som hon skapar en trädgård från grunden. Del 4 av 6. UR

  • 00:15

    Kunskapskanalen

    Palm Springs rasistiska träd

    I det glamorösa Palm Springs planterades på 1950-talet invasiva träd mellan en golfbana och ett villaområde där många afroamerikaner flyttat in. Träden har bildat en tjock mur mellan golfbanan och husen och en del boende är övertygade om att det från början var en rasistisk handling. Amerikansk dokumentär från 2022. UR.

  • 01:55

    SVT24

    Akademiska skriverier - syntolkat

    Vad är en vetenskaplig text?

    Seriestart. Vetenskapliga texter världen över följer ungefär samma regler. Men vad kännetecknar akademiskt skrivande och varför är det bra att kunna? Del 1 av 4. UR.

  • 02:10

    SVT24

    Bild ur Rösträtt för kvinnor 100 år - syntolkat

    Rösträtt för kvinnor 100 år - syntolkat

    Rösträtt för kvinnor 100 år - syntolkat

    För hundra år sedan, den 24 maj 1919, fattades äntligen beslutet om kvinnlig rösträtt och en 35 år lång kamp var över. Vilka var kvinnorna som kämpade för rösträtten? Och hur lät argumenten från dem som kämpade emot? UR.