UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
06:50
SR P4
Hjalmar har ont i örat, så ont så han inte kan tänka på något annat än hur ont det gör. Doktor Samuel lyser in i örat med en speciell lampa, ett otoskop, för att ta reda på vad som är fel. Hjalmar skickas iväg på öronsköljning. Plötsligt slutar det göra ont och Hjalmar kan slappna av. Del 5 av 10. UR.
Familjen Peek är på picknick med elefanten Elinor när maten plötsligt vandrar iväg! Del 3 av 26. UR.
En lång dag på förskolan? Är du sugen på en tupplur? Inga problem! Vissa myror tar 250 tupplurar om dagen! Jag vet, jag vet, det är galet! Men jag ska förklara. Del 3 av 30. UR.
Magdalena och Hannah tar med sig sin mamma Linda till Jokkmokks marknad, en mötesplats för samer genom århundraden. Här har samer från hela Sápmi samlats den första helgen i februari i över fyrahundra år för att sälja hantverk, idka byteshandel och socialisera. Del 2 av 6. UR.
Pusshållplats, hångelhörna eller kramruta - kan något av detta vara resultatet av ett medborgarförslag? Vad vet artisten Stefan Sundström om religionsfrihet? Och kan kolumnisten Hanne Kjöller para ihop olika valaffischer med rätt parti? Del 2 av 6. UR.
Roddes klasskompis Max blir mobbad i en chatt. Rodde är själv rädd för att bli mobbad så han skriver också elaka saker om Max i chatten. Har Rodde fallit för ett grupptryck? Del 2 av 5. UR.
Under andra halvan av 1800-talet och fram till och med andra världskriget strävade Japan efter att skaffa kolonier och bygga upp ett imperium. Men hur kommer det sig att landet bedrev denna aggressiva politik, och hur gick det till? John Hennessey, forskare i idé- och lärdomshistoria, berättar. UR.
Det behövs kunskap om minoriteter och urfolk, men hur tas försök att konstnärligt närma sig en minoritetskultur emot av gruppen? Blir majoriteten kränkt å minoritetens vägnar? Är det exotifiering när en majoritetskonstnär tolkar en minoritetskultur? UR.
Sverige kallade hem sitt kulturråd från ambassaden i Moskva, medan Finland behöll sin diplomat. Kultursamarbete har ofta varit en första invit till dialog när relationer länder emellan är ansträngda. Vad kostar det att bryta kulturella relationer? Vad motiverar att upprätthålla dem? UR.
De amerikanska hästraserna mustang, appaloosa, morgan och quarterhorse är alla en del av den amerikanska historien och har betytt mycket för människor i alla tider. De har framavlats för olika användningsområden och det arbetet fortsätter. Australisk faktadokumentär från 2021. UR.
17:50
Kunskapskanalen
Cleve West har vunnit sex RHS-guld på Chelsea Flower Show. Han designade den första trädgården vid Salisbury District Hospital. Den var inspirerad av Olivia och David Chapple, vars son Horatio dödades av en isbjörn under en expedition på Svalbard. Del 5 av 6. UR.
När Kate vandrar utefter Englands nordöstra kust passar hon på att provjobba i ett fiskrökeri och skapa konstverk på stranden. Dessutom får hon en lektion om hur märkliga klippformationer har skapats och njuter av en natthimmel som är fri från ljusföroreningar. Del 2 av 8. UR.
18:43
SR P4
Minnet skickar Fabella på en tidsresa till 1939. Där träffar hon Henrik som skickats bort från sina föräldrar i Finland för att få en fosterfamilj i Sverige. Del 9 av 10. UR.
Laget Mästarna ska lösa mysteriet på slottet. I den mörka, läskiga källaren måste de klara två utmaningar för att få ledtrådar. Dessutom går det på tid! Kommer de att hinna? Och vem är skuggfiguren som förföljer dem? Programledare: Jonas Leksell. Del 2 av 8. UR.
21:45
Kunskapskanalen
Seriestart. År 1938 upptäckte tyska forskare atomklyvningens kraft, och Tyskland arbetade på en atombomb. USA, Kanada och Storbritannien startade Manhattan Project för att skapa en egen bomb. Sovjetunionen blev allierad med USA och Storbritannien men exkluderades från atomforskningen - men man fick tag på ritningar via spionage och utvecklade kärnvapen efter krigsslutet. Del 1 av 4. UR.
22:35
Kunskapskanalen
Hur kan byggnader skapa gemenskaper? Och hur kan arkitektur och design föra människor närmare varandra? För Tim finns det inget bättre ställe att börja än genom att besöka en av hans designmentorer - Mary Featherston. Del 2 av 3. UR.
Vi tar tåget från Bergen till Oslo genom bergen i södra Norge. Där möts vi av ett vinterlandskap. Första stoppet är Dale. Del 3 av 7. UR.