UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Inspirationen till många uppfinningar kommer från naturen - kardborrebandet är ett sådant exempel. Det fungerar nästan exakt som kardborren som växer ute i naturen. Del 3 av 10. UR.
Vännerna Megahertz, LeWow och Minnet undersöker hur det funkar med höger och vänster. Vad ska man ha det till? Det tar vi reda på! Vi får också groovy dans och varmkorv på köpet. Del 3 av 7. UR.
10:20
SVT1
Tycker du att dina barnbarn är för strängt hållna? Bär du på en hemlighet? Nu söker vi svar på frågorna du inte vågar ställa. Vår mångsidiga panel består av författaren Bengt Ohlsson, prästen Camilla Lif, sexologen Malena Ivarsson och journalisten Robert Aschberg. Programmet leds av Kattis Ahlström. Bisittare: Professor Ingmar Skoog. Del 13 av 15. UR.
12:00
SVT Barn
Nyheter på teckenspråk för barn och ungdomar. UR.
Vad ökar risken för läs- och skrivsvårigheter? Och framför allt ¿ hur kan man hjälpa personer med språkstörning, som har stora svårigheter att läsa och skriva? Olof Sandgren, docent i logopedi, berättar om hur språkförmåga hänger ihop med läsning och skrivning. UR.
Patienternas överlevnad efter en hjärttransplantation påverkas av bieffekter av den livsviktiga immunbehandlingen. Vilma Antonov, doktorand i thoraxkirurgi, berättar om arbetet med att bygga en AI-modell som kan förutse komplikationer och underlätta för läkarna att anpassa behandlingen. UR.
Vad en generation ser som tillvarons mål och lycka, är för nästa generation ett mossigt ok. Susanna Alakoski och Helena von Zweigbergk är båda bekanta med generationsromanen som berättargenre och tillsammans med författaren Peter Fröberg Idling samtalar de om tidsandan, drömmar och frihet ¿ och om vår strävan mot ständig framåtrörelse. UR.
17:00
Kunskapskanalen
KGB var intresserade av de finländska medierna. Genom utpressning lyckades de värva en journalist vid Helsingin Sanomat. Del 10 av 10. UR.
Feynan ekolodge i Jordaniens ökenland befinner sig långt bort från det mesta, men perfekt integrerad i det omgivande landskapet. I Alsace i östra Frankrike besöker vi ett alldeles unikt ekologiskt hus med arkitektur inspirerad av solens gång. Del 7 av 7. UR.
17:37
SR P4
Antiloperna tillhör några av de allra snabbaste djuren i hela världen. Med de långa smala benen kan de springa jättefort och ta stora språng. Del 49 av 52. UR.
Koumi utforskar den vackra påfågeln. Det går inte att ta fel på vem det är eftersom den är helt unik. Fjäderdräkten skimrar i blåa och gröna färger. Stjärtfjädrarna bildar ett släp av färgglada fjädrar. Men det är Herr Påfågel. Fru Påfågel är mycket mer diskret. Del 50 av 52. UR.
Ekorren är ett skogsdjur. Den behöver höga träd som den kan bygga bo i och för att kunna skutta runt mellan grenarna. Ekorren bor långt, långt uppe, där det är tryggt. Del 51 av 52. UR.
En liten val är ute och jagar fisk. Valen äter mycket fisk och leker ibland med fiskarna innan den äter upp dem. Den lilla valen ser lite ut som en delfin och heter samma sak som någonting som finns i en tvättstuga. Kan du gissa vad valen heter? Del 10 av 40. UR.
Inför sportardagen säger Sport-Orvar att Johannas lag inte är lika starka och snabba som hans eget. Johanna skulle behöva uppfinna något som kan ge hennes lag extra krafter. Del 6 av 7. UR.
Nora undersöker hur AI-teknik kan användas för att skapa falsk information. Hur lätt är det att luras med hjälp av AI? Nora träffar Dan, expert på AI och säkerhet, och skapar en deepfake av sig själv för att lura sin kollega. Hur vet man egentligen om en bild är äkta eller inte? Del 5 av 6. UR.
Hur gick det till när de första kristna gav sig ut för att sprida vad de lärt sig av Jesus? Följ med till katakomberna i Rom och till det bysantinska riket. Del 3 av 4. UR.
Ruby, Cleo och Elijah har hittat en pistol. Men Ruby tror inte att den är riktig och börjar ta selfies med den när ett skott plötsligt brinner av. Det som först var en lek förvandlas snabbt till en jobbig och stressig situation när både vakten på skolan och polisen börjar leta efter dem. Del 3 av 7. UR.
De amerikanska hästraserna mustang, appaloosa, morgan och quarterhorse är alla en del av den amerikanska historien och har betytt mycket för människor i alla tider. De har framavlats för olika användningsområden och det arbetet fortsätter. Australisk faktadokumentär från 2021. UR.
21:55
Kunskapskanalen
Cleve West har vunnit sex RHS-guld på Chelsea Flower Show. Han designade den första trädgården vid Salisbury District Hospital. Den var inspirerad av Olivia och David Chapple, vars son Horatio dödades av en isbjörn under en expedition på Svalbard. Del 5 av 6. UR.
22:30
SVT24
Magdalena och Hannah dyker in i den samiska kulturen. De lagar en samisk trerättersmeny med ingredienser som renblod och löjrom, lär sig om samiskt mode samt grunderna i konsten att jojka. Del 3 av 6. UR.
När klubbades egentligen hembiträdeslagen igenom och vilken roll spelar skådespelaren Dagmar Ebbesen i det hela? ADB-utbildning i Brantevik eller hbtq-utbildning i Örnsköldsvik, vilken av dessa utbildningar är resultatet av ett medborgarförslag? Del 3 av 6. UR.
23:25
Kunskapskanalen
Seriestart. År 1938 upptäckte tyska forskare atomklyvningens kraft, och Tyskland arbetade på en atombomb. USA, Kanada och Storbritannien startade Manhattan Project för att skapa en egen bomb. Sovjetunionen blev allierad med USA och Storbritannien men exkluderades från atomforskningen - men man fick tag på ritningar via spionage och utvecklade kärnvapen efter krigsslutet. Del 1 av 4. UR.
Säsongsstart. Möte med människor som alla brutit upp från sina tidigare invanda liv. Bex och Steve från England bosatte sig norr om polcirkeln i Finland. På Nordirland möter vi ett par som byggt sig ett litet hem på hjul och odlar ekologiskt. Del 1 av 4. UR.