UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
När den gode Herren skapade himlen, jorden och vattnet var han nöjd. Men snart började han känna sig ensam. Han grubblade en stund, och sedan började han knåda en bit lera. Han öppnade ugnen och började baka en man. Del 5 av 13. UR.
Det var en gång en enorm drake och en grym jätte som stal solen och månen. Mörkret föll över världen. Som tur är ger sig två modiga och starka män ut för att hitta ljuset och föra tillbaka det till världen. Del 6 av 13. UR.
12:16
SVT Barn
Boken "Sas kaj nas" är en samling av muntliga romska sagoberättelser skriven av Bagir Kwiek. Bokgänget har hört några av sagorna från sina äldre och berättelserna har gått från generation till generation. Historien om tuppen och den gamle mannen roar bokgänget som även känner igen sig i språket och hur de äldre brukar skämta. Del 2 av 6. UR.
Idag ska Pino köpa en potta. Det ska bli kul. Pingvinen i pottaffären har en hylla full med intressanta pottor i olika färger och former. Vilken potta ska Pino välja? Del 2 av 20. UR.
14:03
SR P1
14:25
SVT Barn
Nyheter för barn och ungdomar. UR.
Solen ses ofta som orubblig, men den förändras över olika tidsskalor. Det gäller exempelvis periodiska förändringar i antalet solfläckar som upprepas ungefär vart elfte år och solstormar som kan påverka jorden inom bara några minuter eller dagar. Här berättar Raimund Muscheler, professor i kvartärgeologi, om solens aktivitet och solstormar tusentals år tillbaka i tiden. UR.
Hur funkar din hjärna egentligen? Iris Zahirovic, läkare och forskare i medicin, ger en introduktion till hjärnans funktioner, våra sinnen och reaktioner på världen. Hur kan man använda kunskapen om hur hjärnan fungerar för att kunna plugga effektivare? Vilka möjligheter har man att motverka demens? Hur farligt är cannabis för hjärnan? UR.
Plötsligt kom en av världens främsta friidrottare från Sovjetunionen till Sverige och blev svensk. Hon vann OS, VM och satte världsrekord i häcklöpning. Fick Bragdguldet, blev frimärke och utsågs till Årets svensk. Sen kom sveket. Hon bytte sport och dopade sig. Efter drygt tjugo år i exil berättar nu Ludmila Engquist för första gången hela sin historia. UR.
17:50
Kunskapskanalen
Tycker du att dina barnbarn är för strängt hållna? Bär du på en hemlighet? Nu söker vi svar på frågorna du inte vågar ställa. Vår mångsidiga panel består av författaren Bengt Ohlsson, prästen Camilla Lif, sexologen Malena Ivarsson och journalisten Robert Aschberg. Programmet leds av Kattis Ahlström. Bisittare: Professor Ingmar Skoog. Del 13 av 15. UR.
Seniorsurfarna testar appar för nöje och appar för nytta. Claes Malmberg går vilse och blir omringad av tjurar. Lyckas Ewa Fröling hitta och rädda Claes? Och hur ska Björn Hellberg, som aldrig använt någon karttjänst i telefonen tidigare, hitta Marianne Mörck? Del 4 av 6. UR.
18:43
SR P4
18:50
Kunskapskanalen
Vi möter två bröder som har växt upp utan sin pappa. De levde med en alkoholiserad och oberäknelig styvfar. Han terroriserade familjen och det fanns sällan mat hemma eftersom pengarna gått till sprit. Tillsammans åker bröderna tillbaka till det lilla samhället i Sverige där de föddes och bodde som barn, för att minnas och reflektera över hur livet blivit. UR.
Vi färdas med ett av Australiens äldsta ångtåg kust till kust. Resan tar oss genom bergskedjan Blue Mountains ombord på Indian Pacific - det ikoniska transkontinentala tåget. Del 4 av 7. UR.
20:15
Kunskapskanalen
Seriestart. Sedan urminnes tider har Australiens urfolk använt elden som jordbruksredskap. Och för mellan 6 000 och 7 000 år sedan började man omvandla vulkaniska landskap till fiskodlingar. Australisk serie från 2023. Del 1 av 4. UR.
Under sin vandring utmed Skottlands västkust utforskar Kate en smugglargömma under ett slott och provar både tävlingsrodd och nationalsporten curling. Del 3 av 8. UR.
21:03
SR P1
21:45
Kunskapskanalen
Tim är övertygad om vikten av att bygga med omtanke och övertygelse. I Hobart träffar han Paddy Dorney, son till arkitekten Esmond Dorney som designade tre hem på platsen för sin familj och var av de första modernistiska arkitekterna i Tasmanien. Del 3 av 3. UR.
Unga östtyskar lockades med höga löner och förmåner för att delta i det tunga arbetet med en gasledning från öst till väst under det kalla kriget. Med sig hade de en idé om Sovjets storhet, men den verklighet de mötte stämde inte överens med bilden. Några av de som var med delar nu med sig av sina erfarenheter. UR.
Feynan ekolodge i Jordaniens ökenland befinner sig långt bort från det mesta, men perfekt integrerad i det omgivande landskapet. I Alsace i östra Frankrike besöker vi ett alldeles unikt ekologiskt hus med arkitektur inspirerad av solens gång. Del 7 av 7. UR.