UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
I början av 1900-talet kämpade olika folkrörelser i Sverige för förändring. Kvinnorörelsen, arbetarrörelsen och nykterhetsrörelsen jobbade för kvinnors rösträtt, bättre arbetsvillkor och mot alkoholmissbruk. Folkrörelserna gjorde samhället mer rättvist och förbättrade människors liv. Del 2 av 5. UR.
Många döva upplever en form av minoritetsstress i möten med det hörande majoritetssamhället. Men hur kan man veta om man drabbats av minoritetsstress, och hur allvarliga kan effekterna bli? Kuratorn Nadia har nu djupdykt i detta ämne och besvarat några av era frågor! UR.
08:34
SVT2
David är besviken över att Pippi inte berättade för honom om Kathis present. För David råder det ingen tvekan: skeppsklockan var en vänlig gest och inget skäl för Pippi att vara svartsjuk. Pippi däremot misstänker att Kathi har en ny intrig på gång. Del 11 av 13. UR.
Justine är ensam i Smaragdstaden för att försöka rädda Den heliga konventionen. Men tiden håller på att rinna ut. Del 6 av 6. UR.
14:30
SR P1
På vilket sätt påverkar de kriminella gängen samhällets institutioner? Carina Gunnarsson, docent i statskunskap, berättar om sin forskning om kriminella nätverk i italienska Palermo och svenska Södertälje. UR.
År 2021 tillsatte dåvarande regering en sanningskommission som ska kartlägga och granska den politik som förts gentemot samerna och dess konsekvenser för det samiska folket. Kan kommissionens arbete påverka historieskrivningen och synliggöra urfolket samerna? UR.
På 90-talet gjorde popduon Systrarna Graaf succé med låten You Got (What I Want). Systrarna var då redan kända men vad ingen visste var att de har ett samiskt ursprung. 26 år senare utforskar de sin familjs bakgrund och tar reda på vad som är sant och falskt om samisk kultur. Går det att ta tillbaka sin samiska identitet? Vad är sant och falskt bland myter, fördomar och föreställningar? UR.
De amerikanska hästraserna mustang, appaloosa, morgan och quarterhorse är alla en del av den amerikanska historien och har betytt mycket för människor i alla tider. De har framavlats för olika användningsområden och det arbetet fortsätter. Australisk faktadokumentär från 2021. UR.
Äntligen vinter! På hästgården har snön vräkt ner och ikväll vankas det födelsedagskalas för Nasse. Och så träffar vi Marlon som har siktet inställt på att lära sig galoppera. Del 6 av 10. UR.
Idag börjar Matilda skolan kvart över åtta istället för åtta. När måste hon gå hemifrån för att hinna i tid? Del 3 av 10. UR.
Snickaren Marcus jobbar på en byggarbetsplats. Idag bygger han ett kök. Vi får följa med när han hämtar material i en stor lastbil, när han sågar en list och monterar ihop ett kök. Del 5 av 12. UR.
Inget får vännerna på Djuris att må så bra som en stund ute i naturen. Prova du med! Del 16 av 16. UR.
17:50
Kunskapskanalen
Seriestart. Sedan urminnes tider har Australiens urfolk använt elden som jordbruksredskap. Och för mellan 6 000 och 7 000 år sedan började man omvandla vulkaniska landskap till fiskodlingar. Australisk serie från 2023. Del 1 av 4. UR.
19:30
SR P1
Vid skotska gränsen i Glencove träffar vi Andy och Aneela som älskar att åka mountainbike. Nu har de gjort hobbyn till ett yrke. Och så blir det besök hos ett äldre par i Leicestershire som inreder ett stålskrov för att göra en drömresa på det brittiska kanalsystemet. Del 2 av 4. UR.
21:50
Kunskapskanalen
Kenya är ett dynamiskt land med en imponerande musik- och konstscen. Vi besöker landsbygden där de gamla traditionerna finns kvar. Vi träffar uttrycksfulla konstnärer som arbetar med olika medier och ser hur landet har bejakat ultramodern arkitektur och samtidigt respekterar det gamla. Del 3 av 3. UR.
Ada rymmer, men det går inte som planerat. Eemeli får en ny medicin som lugnar honom men ger biverkningar. Sanna, mamma till fem barn med särskilda behov, planerar en semester. Och Minna funderar på om det finns en möjlighet att få Hans omhändertagande upphävt. Finsk serie från 2024. Del 4 av 6. UR.
Vad är akademiskt språk och varför är det så viktigt att skriva objektivt? I den akademiska världen är man noga med att hålla sig till de språkliga reglerna och att inte utgå ifrån sina egna känslor och åsikter. Del 3 av 4. UR.
Kevins utmaning har kommit halvvägs. Den kommande veckan är avgörande för honom. En viktig sak när man lär sig språk är att träna uttalet. Kevin får träffa mexikanska uttalscoachen Ludmila och han får också provjobba i köket på en peruansk restaurang. Kevin får också gå på en pubkväll med folk som älskar att lära sig främmande språk. Del 3 av 5. UR.
23:15
SVT2
Torbjörn undersöker hur AI kommer påverka arbetsmarknaden. Vilka jobb försvinner och kommer det några nya jobb? Torbjörn kallar in hjälp för att göra en film. AI har skapat manus och scenografi. Del 2 av 4. UR.
23:35
Kunskapskanalen
Ett par köpte en tom tomt i Northamptonshire och James Alexander-Sinclair har ritat en trädgård från ingenting. Han gjorde det samtidigt som han omarbetade en gammal, typisk engelsk trädgård i samma län. Del 6 av 6. UR.
00:15
Kunskapskanalen
Seriestart. År 1938 upptäckte tyska forskare atomklyvningens kraft, och Tyskland arbetade på en atombomb. USA, Kanada och Storbritannien startade Manhattan Project för att skapa en egen bomb. Sovjetunionen blev allierad med USA och Storbritannien men exkluderades från atomforskningen - men man fick tag på ritningar via spionage och utvecklade kärnvapen efter krigsslutet. Del 1 av 4. UR.