UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
När Lee är ute och går med sin hund märker hon att hon ser suddigt på långt håll. Hos Doktor Samuel får hon göra olika syntester och tillsammans kollar de på hur ögat ser ut inuti. Doktor Samuel misstänker att Lee behöver glasögon och hon får en remiss till en optiker. Del 6 av 10. UR.
Idag ska lemurerna flytta till sin nya inhägnad, men herr Peek vet inte hur han ska få dem att hjälpa till att packa. Del 4 av 26. UR.
Vad kommer efter sommaren? Jo, hösten förstås! Och trädens alla gröna blad blir röda, gula och orange! Men vet du varför löven ändrar färg på hösten? Del 4 av 30. UR.
Magdalena och Hannah dyker in i den samiska kulturen. De lagar en samisk trerättersmeny med ingredienser som renblod och löjrom, lär sig om samiskt mode samt grunderna i konsten att jojka. Del 3 av 6. UR.
När klubbades egentligen hembiträdeslagen igenom och vilken roll spelar skådespelaren Dagmar Ebbesen i det hela? ADB-utbildning i Brantevik eller hbtq-utbildning i Örnsköldsvik, vilken av dessa utbildningar är resultatet av ett medborgarförslag? Del 3 av 6. UR.
Rodde blir retad för att hans pappa kommer från Chile. Klassen verkar inte tycka att jargongen är något att bli upprörd över och förstår inte att Rodde blir ledsen. Hur kan han få stopp på mobbningen? Del 3 av 5. UR.
Ulrika Wolff, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, ger oss en inblick i RIDDLE, ett forskningsprojekt som följer 364 barn under 12 års tid för att genom tester undersöka hur barnens språkförmågor kan förutsäga den tidiga läsningen. UR.
Ann-Christina Kjeldsen, doktor i logopedi, upptäckte att förvånansvärt många högstadieelever på Åland inte kunde läsa och skriva på en förväntad nivå. I samma veva läste hon om Ingvar Lundbergs Bornholmsstudie och bestämde sig för att ta hans metod till Åland. UR.
Den ryske journalisten Michail Zygar samtalar med Stefan Ingvarsson, analytiker vid Utrikespolitiska institutet, om de myter och maktkamper som format dagens politik. UR.
Unga östtyskar lockades med höga löner och förmåner för att delta i det tunga arbetet med en gasledning från öst till väst under det kalla kriget. Med sig hade de en idé om Sovjets storhet, men den verklighet de mötte stämde inte överens med bilden. Några av de som var med delar nu med sig av sina erfarenheter. UR.
17:50
Kunskapskanalen
Ett par köpte en tom tomt i Northamptonshire och James Alexander-Sinclair har ritat en trädgård från ingenting. Han gjorde det samtidigt som han omarbetade en gammal, typisk engelsk trädgård i samma län. Del 6 av 6. UR.
Under sin vandring utmed Skottlands västkust utforskar Kate en smugglargömma under ett slott och provar både tävlingsrodd och nationalsporten curling. Del 3 av 8. UR.
Efter att ha dröjt sig kvar för länge på tidsresan till 1939 har Fabella blivit tagen av Glömskan och är fast i tidens kugghjul. Minnet måste hitta ett sätt att befria henne och kampen mellan Glömskan och Minnet ställs på sin spets. Del 10 av 10. UR.
Sverige har fem nationella minoriteter. Sverigefinnarna är en av dem. Katja tar reda på mer om sin familjs historia och om vilka sverigefinnarna är. UR.
21:45
Kunskapskanalen
Den första maj 1960 lyckades Sovjet skjuta ned ett amerikanskt spionflygplan. USA hade då under fyra års tid ostört kunnat fotografera Sovjets hemliga baser. Följden blev en diplomatisk kris och det kalla kriget blev ännu kallare. Del 2 av 4. UR.
22:35
Kunskapskanalen
Tim är övertygad om vikten av att bygga med omtanke och övertygelse. I Hobart träffar han Paddy Dorney, son till arkitekten Esmond Dorney som designade tre hem på platsen för sin familj och var av de första modernistiska arkitekterna i Tasmanien. Del 3 av 3. UR.
Vi färdas med ett av Australiens äldsta ångtåg kust till kust. Resan tar oss genom bergskedjan Blue Mountains ombord på Indian Pacific - det ikoniska transkontinentala tåget. Del 4 av 7. UR.