Tablå

UR:s program i Radio & TV

Monday 09 Dec

  • 08:00

    SVT2

    Sveriges historia från 1800- till 1900-tal

    Välfärden

    Från att ha varit ett land med utbredd fattigdom blev Sverige ett land med kostnadsfri skola och subventionerad sjukvård. Följ med på en resa genom historien och se hur välfärdspolitiken förändrade Sverige. Del 3 av 5. UR.

  • 08:27

    SVT2

    Bild ur Minoritetsstress, del 2

    Djupdyk

    Minoritetsstress, del 2

    Många döva upplever en form av minoritetsstress i möten med det hörande majoritetssamhället. Kuratorn Nadia har djupdykt i ämnet, besvarar frågor samt ger tips på olika copingstrategier. UR.

  • 08:34

    SVT2

    Bild ur Das Schülergericht

    Schloss Einstein

    Das Schülergericht

    Kathi måste ställas till svars inför elevrätten. Till Pippis förfäran är det just David som tar på sig att försvara henne. Daphne utmanar Orkan på en avgörande duell. Och nu, när det visat sig att det var Kathi som stulit pengarna ur kafeterians kassa, blir hon ännu mer avvisad av sina klasskamrater. Del 12 av 13. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Eli och Roffe i puberteten - finska

    Svett

    Vännerna Eli och Roffe är på väg in i puberteten och tänker mycket på det. Eli sitter och tänker på att hon har börjat att svettas mer, undrar om det kommer att fortsätta så? Del 1 av 10. UR.

  • 14:30

    SR P1

    Bild ur Eglantyne Jebb – universella rättigheter för barn

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Eglantyne Jebb – universella rättigheter för barn

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Nordiska dyslexikongressen 2024

    Ljudsystemets betydelse för förstaspråks- och andraspråksläsaren

    Vilken roll spelar ljudsystemet, eller den fonologiska medvetenheten, för språkinlärningen, läsutvecklingen och ordavkodningen? Dessa frågor ger Tomas Riad, professor i nordiska språk vid Stockholms universitet, svar på i sin föreläsning. UR.

  • 15:49

    Kunskapskanalen

    Nordiska dyslexikongressen 2024

    Lässvårigheter i barndomen – förutsägelser för framtiden?

    Hur avgörande är föräldrarnas språkförmåga för barnets språkutveckling? Är språksvårigheter i barndomen en dom som förutsäger den framtida språkinlärningen? Minna Torppa, professor vid institutionen för lärarutbildning vid Jyväskylä universitet, ger en inblick i barns förutsättningar för språkinlärning. UR.

  • 16:38

    Kunskapskanalen

    Humanist- och teologdagen 2024

    Hur kan vi skydda oss från desinformation?

    Desinformation kan leda till problem både för individen och för samhället. Så hur kan vi skydda oss - om vi nu ska skydda oss? Olof Sundin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet, diskuterar desinformation och möjliga åtgärder. UR.

  • 17:15

    Kunskapskanalen

    Ny i flocken

    Den rädda adoptivkatten Viima

    Barnen i familjen Backström får en spännande överraskning. Ines är vegan och funderar kring abessiniern Koivus matvanor. Och är det etiskt rätt att äga en katt? Del 2 av 8. UR.

  • 17:30

    SVT Barn

    I stallet

    Fölet ska säljas

    Äntligen dags för tävling! Olivia är ordentligt nervös när hon förbereder sig för tävlingarna i Helsingfors ishall. Marlon är på ridkurs i Esbo och Don Diego blir plötsligt mycket populär på nätet. Del 7 av 10. UR.

  • 17:42

    SVT Barn

    Hemma hos Vincent i Övermalax är det ishockey som gäller. Följ med till ishallen och lär dig vad ett bröstpansar är och vem Vincent tycker är världens bästa ishockeyspelare. Del 5 av 20. UR.

  • 17:45

    Kunskapskanalen

    Bild ur Muntliga traditioner

    Australiens första uppfinnare

    Muntliga traditioner

    Trots att Australiens urbefolkning saknade skriftspråk har man kunnat bevara och dela med sig av information i tusentals år. Minnesmästaren Lynne Kelly visar hur man gör. Australisk serie från 2023. Del 2 av 4. UR.

  • 17:50

    SVT Barn

    Tripp och Trapp i staden

    Polispatrullen

    Poliserna Ida och Murat är ute i sin bil. Under en dag hinner de göra många olika saker; kolla trafiken så att ingen bil kör för fort, patrullera i centrum och hjälpa Inès som har tappat bort sin pappa. Del 6 av 12. UR.

  • 17:55

    SVT Barn

    Tripp och Trapp i staden

    Skolan

    Följ med lärarna Sara och Louise under en dag i skolan! Idag förbereder de klassrummet innan eleverna kommer, så att det är lugnt och mysigt på samlingen. Sen tränar eleverna på läsning och efter det blir det lunch i matsalen. Del 7 av 12. UR.

  • 19:30

    SR P1

    Bild ur Besserwisser

    Besserwisser

    Besserwisser

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Leva sin dröm

    Låt dig inte begränsas

    Sophie reser till Cape Clear på södra Irland för att möta Ed, en blind fårfarmare som ägnat 43 år åt sitt drömyrke. Yvette Curtis lämnade Bristol för Croyde Bay i Devon i sydvästra England, där startade hon en surfskola som terapi för kvinnor att överkomma sina personliga trauman. Del 3 av 4. UR.

  • 21:50

    Kunskapskanalen

    Bild ur Regnskog i Kongo

    Vildmarken med Simon Reeve

    Regnskog i Kongo

    Seriestart. Simon Reeve reser genom Kongo som har den näst största regnskogen på jorden. Efter en mödosam strapats genom svår terräng möter Simon Baka-folket, ett nomadfolk som lever i samklang med naturen. Därefter kämpar Simon och teamet vidare genom snåren i hopp om att få se de sällsynta bonobo-aporna. Del 1 av 4. UR.

  • 22:30

    SVT2

    Specialfamiljeliv

    Det är väl inget fängelse

    Ada känner sig rädd och osäker i sitt nya boende. Hans får uppleva ett äventyr med en vän, samtidigt som hans mamma Minna motvilligt accepterar beslutet om omhändertagande. Del 5 av 6. UR.

  • 23:00

    SVT24

    Akademiska skriverier - syntolkat

    Kan AI skriva vetenskapligt?

    Varför ska vi lära oss att skriva akademiskt när artificiell intelligens kan göra jobbet åt oss? AI-bottar är bra på att ta till sig stora mängder data på kort tid, att strukturera och sammanfatta. Men hur noga är de med vad som är sant eller falskt? Del 4 av 4. UR.

  • 23:00

    SVT2

    Spanska på 30 dagar

    Motivationen i fokus

    Det börjar kännas tufft för Kevin att hålla uppe studietakten. För att öka hans motivation skickas han till Försvarets tolkskola i Uppsala. Där får han tillbringa en dag med riktigt tuffa övningar. Del 4 av 5. UR.

  • 23:15

    SVT2

    Bild ur Maskin och människa

    Uppdrag AI

    Maskin och människa

    Hur står sig människan mot AI? Torbjörn låter en chattbot ta över manusskrivandet till hans ståupp-gig. För att gigget ska bli bra ser han till att lära sig att prompta chattbotten på bästa sätt. Del 3 av 4. UR.

  • 00:40

    Kunskapskanalen

    Bild ur Spioner i skyn

    Kalla krigets spioner

    Spioner i skyn

    Den första maj 1960 lyckades Sovjet skjuta ned ett amerikanskt spionflygplan. USA hade då under fyra års tid ostört kunnat fotografera Sovjets hemliga baser. Följden blev en diplomatisk kris och det kalla kriget blev ännu kallare. Del 2 av 4. UR.