UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Hilmer har haft ont i magen flera dagar. Doktor Samuel känner och klämmer på magen för att ta reda på om det fastnat några hårda bajskorvar i tarmsystemet. Hilmer får lära sig matens väg genom tarmarna. Och så kollar de in bästa bajset på en skala som Doktor Samuel har. Del 7 av 10. UR.
När den lilla snöleoparden Alli blir förkyld får hon vård av herr Peek, medan Jimmy och Viola matar de andra djuren. Del 5 av 26. UR.
Tror du att kameleonter ändrar färg för att kamouflera sig? Att de kan bli klarröda som ett äpple? Eller rutiga som din tröja? Eller till och med blommiga som en soffa? I så fall har du fel! Jag ska förklara. Del 5 av 30. UR.
Magdalena och Hannah tar reda på mer om samiska traditioner och om relationer samer emellan. De besöker Sametinget och pratar om könsroller och äktenskap. Hur är det att leva utanför traditionerna och att vara en minoritet i minoriteten? Del 4 av 6. UR.
Kan Luleås isbana vara ett resultat av ett medborgarförslag? Är "När ljuset släcks" titeln på en biografi skriven av en känd politiker? Dessa och många andra kluriga frågor försöker journalisten Janne Josefsson och inspiratören Negar Mottaghi svara rätt på. Del 4 av 6. UR.
Roddes klasskompis Rosa tycker om att stå i centrum och ibland retar hon andra elever. Rodde tycker att Rosa är kul och applåderar hennes elaka skämt. Men är det verkligen rätt att skratta när andra känner sig mobbade? Del 4 av 5. UR.
Varför ska vi vara observanta på språkutvecklingen? Logopeden Astrid Frylmark, berättar varför och hur man kan vara observant på barn med språkstörning för att så tidigt som möjligt upptäcka det. Kanske är en hyperaktiv eller tillbakadragen elev ett tecken på att man inte hänger med på lektionen? UR.
För bara några år sedan var dyslexi något som många drabbade skämdes över att berätta om. Idag ser situationen annorlunda ut. I detta panelsamtal blickas det tillbaka på resan som tagit oss dit vi är idag och vad framtiden kan ha att erbjuda. UR.
Ny teknik, nya beteenden och snabba förändringar i samhället ställer stora krav på framtidens journalister, men det innebär också nya möjligheter. Ola Isaksson och Andreas Mattsson, universitetsadjunkter i journalistik, ser framför sig ett ökat fokus på att analysera och en mer datadriven journalistik. UR.
På sin vandring längs den bergiga kusten i nordvästra Wales passerar Kate de två populära turistmålen Conwy och Llandudno. Hon får lektioner i både biodling och drakflygning innan hon tar en tur med Storbritanniens enda kabeldrivna spårvagn. Brittisk reseserie från 2022. Del 4 av 8. UR.
Vem förgiftade tårtan? Laget Champinjonerna ska lösa mysteriet på slottet. I den mörka, läskiga källaren måste de klara två utmaningar för att få ledtrådar. Dessutom går det på tid! Kommer de att hinna? Och vem är skuggfiguren som förföljer dem? Del 3 av 8. UR.
Li kommer till en klinik för mobilberoende ungdom. Sedan hennes mormor försvann spårlöst har hon haft en tuff tid, och hon undrar vad det konstiga sms:et hon fått av sin mormor innan hon försvann kan betyda. Del 1 av 8. UR.
22:00
Kunskapskanalen
Under Kubakrisen i oktober 1962 var hela världen orolig för ett kärnvapenkrig mellan Sovjetunionen och USA. Sovjet var på väg att installera kärnvapen på Kuba cirka 150 km från Floridas kust. Vi ser hur förhandlingar pågick mellan John F. Kennedy och Sovjets ledare Nikita Chrusjtjov. Del 3 av 4. UR.
Vi färdas längs ScotRails berömda Far North Line till den nordligaste spetsen av Storbritannien. Där utforskar vi Alladale, besöker ett av Skottlands mest berömda fiskevatten och tar reda på vad som krävs för att bära en kilt. Del 5 av 7. UR.