UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Under 1900-talet pågick två olika världskrig. Även om Sverige förhöll sig neutral under krigen påverkades även vårt land. Om neutralitet, ransonering och livet i Sverige i krigstid. Del 4 av 5. UR.
Nyzeeländsk kortfilm. Två tonåringar fantiserar om mat på ett fik och om hur de ska skaffa pengar för att kunna köpa det de längtar efter - en Elvis-macka. Av en slump hittar en av dem pengar, vilket erbjuder helt nya möjligheter. Regi: Isaac Knights-Washbourn. UR.
08:33
SVT2
På grund av stölden från kafeteriakassan beslutar Adrian att införa matkuponger. Men det finns för få av dem. Raphael får en idé: eftersom priset stiger med efterfrågan ska han och Dominik sälja matkupongerna vidare för dubbla priset. Del 13 av 13. UR.
Elis bröst har börjat att ömma och växa, men varför är de olika stora? Roffe funderar på vilken sorts bröst han kommer att få. Del 2 av 10. UR.
14:30
SR P1
Många unga vill, men kan inte, gå till skolan - hur hamnade vi här? Vilka beslut, lagändringar och reformer har gjort den svenska skolan otillgänglig och exkluderande för de mest sårbara eleverna? UR.
Barnen i innerstadsförskolor har mycket sämre möjligheter till rörelse utomhus än barn i förorten. Det visar en undersökning från Malmö. Fysisk aktivitet är en förutsättning för att barnen ska utecklas till friska individer. UR
Med "läskris" menas inte bara att ungdomar läser mindre än tidigare, utan också att de har blivit sämre på att läsa. Ett samtal med skolminister Lotta Edholm (L), pedagogikprofessor Linda Fälth, gymnasielärare Filippa Mannerheim och författare och akademiledamot Ellen Mattson. UR.
Olivias tävlingar är nu framme vid sista rundan och i publiken skymtas minst sagt kända ansikten. På Stall Lyckan visar Felicia och Isabell hur man ritar hästar, men de har svårt att stava isländska namn. Del 8 av 10. UR.
Tindra från Vasa gör allt för konsten. Hon har målat sedan barnsben och hennes rum pryds med egna konstverk. I dag ska hon måla utan att använda händerna. Hur kommer det gå? Del 18 av 20. UR.
På djurkliniken jobbar Karin som är veterinär. Idag tar hon emot hunden Epic som behöver undersökas. Han har ett litet sår på tassen och får ett bandage som han ska ha tills såret läkt. Del 8 av 12. UR.
Vi är i parken. Parkarbetarna Hugo och Martina är också här, det är deras arbetsplats. De ser till att allting fungerar i parken och att det ser fint ut. Idag klipper de gräset, planterar nya blommor och sätter upp en gunga. Del 9 av 12. UR.
17:55
Kunskapskanalen
Australiens urbefolkning skapade sofistikerade system för handel, kommunikation och social organisation. Vi utforskar urgamla handelsvägar, avkodar det hemliga språket hos meddelandepinnar och löser den matematiska gåtan om släktskapssystemet som förhindrade inavel. Australisk serie från 2023. Del 3 av 4. UR.
19:30
SR P1
Sophie Morgan reser till Isles of Scilly, en ögrupp sydväst om Storbritannien, och träffar paret som flyttade från London och blev affärsidkare på ön Bryher. Men var det så lyckat? Vi besöker också paret som ville skapa livskvalitet för sin nyfödda son. De startade en alpacka-farm i Pembrokeshire i Wales. Del 4 av 4. UR.
21:50
Kunskapskanalen
Vi följer med Simon Reeve på en resa genom vildmarken i Patagonien, vid foten av den sydamerikanska kontinenten. Simons tuffa vandring tar honom till det enorma södra patagoniska isfältet, genom foten av Anderna mot den stora Grey-glaciären i östra Chile. Del 2 av 4. UR.
Ada trivs i sitt nya ungdomshem där både skolan och vardagen fungerar bra. Hans och hans familj åker på en resa till Lappland. Adele hittar nya vänner i stallet, och Eemeli ser fram emot det nya skolåret. Del 6 av 6. UR.
Kevin har haft lätt att lära sig nya ord och fraser. Nu gäller det att öva på att kommunicera och bygga egna meningar. Därför får Kevin trappa upp sin förmåga att konversera genom att testa på olika jobb som han redan har erfarenhet av. Kommer det hjälpa honom att klara slutprovet? Del 5 av 5. UR.
23:15
SVT2
Vi fokuserar på de etiska aspekterna av AI. Torbjörn testar att dejta en AI-bot och upptäcker att den är reglerad i vad den får och inte får prata om. På vilket sätt är AI reglerad? Och hur kan tekniken användas för att skapa inflytande och makt? Del 4 av 4. UR.
00:45
Kunskapskanalen
Under Kubakrisen i oktober 1962 var hela världen orolig för ett kärnvapenkrig mellan Sovjetunionen och USA. Sovjet var på väg att installera kärnvapen på Kuba cirka 150 km från Floridas kust. Vi ser hur förhandlingar pågick mellan John F. Kennedy och Sovjets ledare Nikita Chrusjtjov. Del 3 av 4. UR.