UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Amerikansk Oscarnominerad kortfilm. Det har flyttat in ett ungt levnadsglatt par i huset tvärs över gatan. För två trötta småbarnsföräldrar blir det en sorts skuldmedveten flykt från vardagen att iaktta dem i smyg. Lite avundsjuka är de, men så förändras scenen i huset mittemot. Regi: Marshall Curry. UR.
Finsk kortfilm. Två unga kvinnor bestämmer sig för att trotsa dansförbudet som den finska regeringen har infört genom att arrangera en hemlig avslutningsdans i det krigshärjade Helsingfors år 1944. Innan bästa vännerna Elvi och Irja tar sitt största steg in i vuxenlivet måste de hitta modet att säga farväl till varandra. Regi: Elisa Kujala. UR.
Seriestart. På Finlandsbåtens terminal tränar Liam på finskans uttal, hälsningsfraser och skillnaden mellan korta och långa konsonanter och vokaler. Han får lära sig att det ibland är en hårfin skillnad mellan att vara hövlig och att vara hotfull. Del 1 av 8. UR.
När Barbara var elva år gick resan från ett krigshärjat Lodz till en liten by i Dalarna. Men vad gör man i en svensk skola om man inte kan ett ord svenska och utan att kunna visa sina kunskaper? Barbara Zylbering berättar om hur en engagerad lärarinna kan göra all förändring i världen. Del 7 av 9. UR.
Roffe har fått finnar. Ganska små, men ganska många. Han gillar inte det. Tänk om de blir fler och fler. Eli har bara fått en finne, en gång. Varför får man finnar egentligen? undrar Roffe. Och kan man göra någonting åt dem? Del 6 av 10. UR.
Hur kan lärare med hjälp av stöd och forskning utveckla sin lärarskicklighet och undervisning? Svaret på det kan vara lagarbete. Pedagogikforskarna Jan Håkansson och Daniel Sundberg samtalar med skolutvecklaren Per Kornhall om läraryrkets framtid och utmaningar. UR.
Alastair Reynolds arbetade fortfarande som forskare på europeiska rymdstyrelsen när han slog igenom som författare. Hans kunskaper som astrofysiker präglar dock fortfarande hans arbete. Här intervjuas han av Johanna Koljonen. UR.
Hur hänger neandertalare och covid-19 ihop? Hur mycket av neandertalaren lever kvar i den moderna människan? Var de verkligen så dumma och primitiva som vi ofta utmålar dem? Hugo Zeberg, genforskare, berättar om våra avslägsna släktingar. UR.
Det är leksaksdag och Nicole är sur på sin mamma, som glömde att påminna henne om att ta med en leksak. Hennes kompis Stella har med sig sitt favoritgosedjur och säger att Nicoles mamma var klantig som glömde. Nicole blir ännu argare och bestämmer sig för att ge igen. Del 1 av 6. UR.
Metallskrot är saker av metall som man inte kan lämna i återvinningen för metallförpackningar. Metall kan man smälta ner och använda igen, hur många gånger som helst, och då sparar man väldigt mycket energi jämfört med att göra ny metall. Del 2 av 10. UR.
Nu är det nog bara för Noomi att vänta så kommer det en alien. Men stopp! Hur ska den klara jordens dragningskraft? På radion dyker det upp någon som faktiskt verkar kunna en del om det här. Del 3 av 8. UR.
Astronauten Tim Peake tar oss med till en solförmörkelse i Australien och berättar om vår närmaste stjärna ¿ det brinnande gasklotet vi kallar solen. Och så får vi lära oss om universums svarta hål, där gravitationen är så stark att inte ens ljus kan undkomma. Brittisk dokumentärserie från 2023. Del 2 av 3. UR.
Finskan Ellen Vuosalo har levt ett händelserikt liv i både USA och Iran. När mannen hon gifte sig med i Kalifornien bestämde sig för att flytta hem till Iran följde hon efter. Hon har alltid varit självständig och fortsatte med det och var aktiv i universitetsvärlden. Situationen för kvinnor i Iran har varierat under årens lopp, men hon har alltid hittat sin väg. UR.
Seriestart. Den vackra kustvägen North Coast 500 i Skottland startar och slutar vid Inverness Castle. Vägen har blivit en populär turistrutt på gott och ont. Vi möter bland annat ett ungt par som startat surfskola och en man som skapat keramik sedan 1970-talet. Brittisk reseserie från 2022. Del 1 av 4. UR.
Säsongsstart. Jari Tervo och Jani Halme fortsätter sin odyssé. För att hitta den sanna finskheten frågar de sig vad man tänker om oss på andra platser i världen. Finländares självkänsla stärks när utlänningar känner till "de tusen sjöarnas land" eller vet namnen på våra hjältar. Men vad vet man om oss på riktigt? Del 1 av 10. UR.
Seriestart. Vi följer finlandssvenska unga vuxna med olika funktionsnedsättningar. Madde och Matilda drömmer om att bli kändisar, men är det möjligt om man har Downs syndrom? Robin söker efter kärleken, men tycker det är svårt. Del 1 av 6. UR.
Spansk kortfilm. Jessica har vuxit upp i en våldsam miljö. Det har gjort henne självdestruktiv och hård mot sin yngre syster Alma. Under San Juan-kvällen, en spansk högtid, leder ett missförstånd till att systrarna måste ge sig iväg för att köpa mat. Under resan börjar de långsamt hitta en ny och mer omtänksam väg framåt. Regi: Lucía G. Romero. UR.
Seriestart. På 1950-talet blev Kalifornien en plats där det omöjliga blev möjligt. Planerna på en resa till månen tog form. Samtidigt spred Hollywood, yttrandefrihetsrörelsen och hippiekulturen sina ideal över världen. Drömmen om Kalifornien symboliserade frihet, kreativitet och gränslösa möjligheter. Del 1 av 3. UR.