Hem » Vårt utbud » UR Play » Tablå

Tablå

UR:s program i Radio & TV

Tisdag 21 jan

  • 07:15

    SVT Barn

    Humlan Djojj

    Den nedskräpade dammen

    Djojj längtar efter att få bada i dammen. Men vad har hänt? Dammen är full av skräp! Är det kanske grodan Kalle Kväk som skräpat ned? Del 3 av 6. UR.

  • 07:20

    SVT Barn

    Peek Zoo

    Flodhästfröjd

    Borgmästare Edna inspekterar Peek Zoo för att se om det gjort sig förtjänt av ett "Rent zoo"-diplom. Del 11 av 26. UR.

  • 07:27

    SVT Barn

    Visste du?

    Därför har molnen olika färg

    Molnen kan ha en massa olika färger. Här får du veta varför. Del 11 av 30. UR.

  • 11:00

    SVT1

    Vem ska jag tro på?

    Om konspirationsteorier

    Kodjo Akolor undersöker konspirationsteorier. Hur uppstår de och hur får de fäste? Vi möter bland andra filmaren Johan Löfstedt som ofrivilligt skapade en konspirationsteori med sin påhittade dokumentärfilm om att fotbolls-VM i Sverige 1958 aldrig ägt rum. Del 2 av 6. UR.

  • 11:30

    SVT1

    Välkommen till vuxenlivet

    Boende

    För att kunna satsa på fotbollen väljer Andrés att bo kvar hemma med pappa, trots att de ofta bråkar. Gretas studentrum är i en enda röra. Stöket stressar henne och hon vågar inte bjuda hem vänner. Hur får man ordning? Hur får man en lägenhet? Hur mycket kostar det att bo? Del 2 av 6. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    De rättslösa - meänkieli

    De Namnlösa

    När Justine försöker befria John säger han åt henne att leta efter De Namnlösa. Hon hittar vad hon söker vid en ödslig kyrkogård. Del 3 av 6. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    NMT-dagarna 2024

    Hur kan konfliktområden studeras från rymden?

    Jordbruket i IS-kontrollerade områden, förändringar i byggnationen i Gaza, bränder och belysning. Satellitbilder erbjuder möjligheter att samla in data om områden som inte går att besöka. Lina Eklund, lärare i naturgeografi och ekosystemvetenskap, berättar om fjärranalys. UR.

  • 15:30

    Kunskapskanalen

    Nordiska dyslexikongressen 2024

    Läsutveckling under lågstadiet

    Linda Fälth, professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet, berättar om Legilexi. Det är ett digitalt verktyg som hjälper lärare att kartlägga vilka elever som riskerar att inte klara skolans krav på läs- och skrivförmåga. UR.

  • 16:14

    Kunskapskanalen

    Nordiska dyslexikongressen 2024

    Två decennier av forskning om biologin bakom dyslexi

    Är dyslexi biologiskt? Kan man i så fall identifiera dyslexi på molekylär nivå? I två decennier har Juha Kere, professor i molekylär genetik vid Karolinska institutet, forskat om biologin bakom dyslexi. I sin föreläsning berättar han om de två decenniernas forskning och utgår ifrån sju frågeställningar. UR.

  • 17:15

    Kunskapskanalen

    Ny i flocken

    Valpen Nella börjar skolan

    Både Koivu och Rambo har ett veterinärbesök framför sig - de ska vaccineras. Nella och familjen Backström träffar hundtränaren Stella som kommer till gården för att ge goda råd. Del 4 av 8. UR.

  • 17:45

    Kunskapskanalen

    Inspirerande trädgårdar

    Scampston Hall

    Säsongsstart. Modern trädgårdsdesign från olika delar av världen. För fyrtio år sedan gjorde holländaren Piet Oudolf uppror mot användningen av ettåriga växter till förmån för perenner. Det förändrade trädgårdsdesignen radikalt. Hans första stora trädgård i denna stil var Scampston Hall i Yorkshire och den ser lika bra ut idag som då. Del 1 av 6. UR.

  • 18:25

    Kunskapskanalen

    Vilse i Skottland och La la land

    Ljuva minnen i Hebriderna

    På ön Skye minns Miriam sin första kärlekssemester. Alan drar på sig våtdräkten på jakt efter ätligt sjögräs. Och efter att ha fått en lektion i hur man tillverkar trollstavar är det dags för våra hjältar att återvända till fastlandet för vidare färd till Kalifornien. Brittisk reseserie från 2022. Del 2 av 4. UR.

  • 19:25

    SVT Barn

    Vetenskapliga segrar

    Covidvaccinet

    Seriestart. Hur det gick till när mRNA-vaccinet mot covid togs fram? Vi får följa utvecklingen av pandemin från de första larmrapporterna från Wuhan i Kina tills dess att krisen förklaras vara över. Vaccinexperten Farshid Jalalvand förklarar hur vaccin fungerar och kan skydda en befolkning mot sjukdomar. Del 1 av 4. UR.

  • 19:40

    SVT Barn

    Under ett experiment blir Li medvetslös och fastnar i den andra dimensionen. Där träffar hon sin mormor. Doktor Cern ändrar koden till stängslet, förstör alla bevis och lämnar hemmet. Del 7 av 8. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Äventyr på Arabiska halvön

    Leopardens domäner

    Följ med till en tidigare krigshärjad region i irakiska Kurdistan i jakten på ett av de mest hotade djuren på jorden: den persiska leoparden. En utmaning uppstår när Reza upptäcker att de trivs i minerade områden, skyddade från tjuvjägare. Del 2 av 6. UR.

  • 21:45

    Kunskapskanalen

    Kalifornien – livsstil och nytänk

    Marsresor, drömhus och skogsbränder

    På 1990-talet skakades Kalifornien både av jordbävningar och förödande skogsbränder. Delstaten började använda sin teknologiska spetskompetens för att möta dessa hot, samtidigt som blicken vändes mot stjärnorna. Del 3 av 3. UR.

  • 22:35

    Kunskapskanalen

    Natursköna tågresor i världen

    Ånglok genom Peak District

    Ett ånglok drar oss från Crewe till York genom Peak District - Storbritanniens äldsta nationalpark. Vi möter naturentusiaster i Cheshire, åker kanalbåt på Peak Forest-kanalen och njuter av landskapet som inspirerade Charlotte Bronté att skriva romanen Jane Eyre. Brittisk serie från 2022. Del 3 av 9. UR.

  • 00:10

    Kunskapskanalen

    Nytt liv i gamla byggnader

    Från elverk till Nationalmuseum

    Vad finns det för utmaningar med att omvandla övergivna strukturer? Bland annat får vi se hur en kraftstation blev Tate Modern, en flygplatsterminal i art déco-stil återföddes som ett hotell och en flyghangar blev en nöjespark. Del 1 av 8. UR.