UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Liban svarar på tittarnas frågor om mat och magen! Vi tar reda på vad som händer med maten när du svalt den. Följ med en hamburgares resa från matstrupen hela vägen genom magsäcken, tunntarmen och tjocktarmen för att till sist passera ändtarmen ner i toaletten. Del 1 av 10. UR.
Var finns energi så att vi kan få el till vår lampa? Den kan finnas i stenens minsta del, atomen. Vi gör en utflykt till atomens kärna som finns i kärnkraft. Del 4 av 5. UR.
Säsongsstart. Mys eller macho? Sedan 1960-talet har det spekulerats kring den nya, mjukare mannen. Samtidigt ser vi hur machokulturen tar fart igen. Vi fyllde studion med män som berättar om sina liv och arvet från sina fäder. Möt bland andra diplomaten Jan Eliasson och komikern Lennie Norman. Del 1 av 15. UR.
Nyheter på svenskt teckenspråk för barn och ungdomar. UR.
Skönhetsingrepp ses oftast som ett nytt och modernt fenomen, men redan för mer än 100 år sedan utfördes skönhetsoperationer och paraffin sprutades in för att släta ut hud eller omforma näsor. Emma Severinsson, lektor i modevetenskap, ger en inblick i de tidiga skönhetsingreppens historia. UR.
Vilken roll spelar ljudsystemet, eller den fonologiska medvetenheten, för språkinlärningen, läsutvecklingen och ordavkodningen? Dessa frågor ger Tomas Riad, professor i nordiska språk vid Stockholms universitet, svar på i sin föreläsning. UR.
Hur avgörande är föräldrarnas språkförmåga för barnets språkutveckling? Är språksvårigheter i barndomen en dom som förutsäger den framtida språkinlärningen? Minna Torppa, professor vid institutionen för lärarutbildning vid Jyväskylä universitet, ger en inblick i barns förutsättningar för språkinlärning. UR.
Seniorsurfarna får lära sig hur de kan förenkla vardagen med tekniken! Tänk att gymmet, kokboken, kartan, almanackan, plånboken och akvarellkursen kan rymmas i den där lilla telefonen. Del 5 av 6. UR.
Tamar Glouberman jobbar som grizzlyguide. Här får vi lära känna grizzlybjörnen, en spännande varelse som är så mycket mer än sitt skrämmande rykte som ett livsfarligt rovdjur. Kanadensisk serie från 2016. Del 7 av 10. UR.
Tripp och Trapp träffar på en domherre som tar dem över sjön. Skelettet Ben Rangel har Lill-Rangel på besök. Men varför vill Lill-Rangel inte leka? Bokfågeln berättar godnattsagan "På väg hem" av Alice Lima de Faria. Del 1 av 5. UR.
Robin vill inte bada. Han ska rädda världen och spara vatten. Men är en dusch i grannens vattenspridare det bästa sättet? Del 3 av 5. UR.
När man är miniräknare och ska hitta tappade saker i en park är det väldigt viktigt att veta hur man ska leta. Det bästa är om man kan leta både under och över, framför och bakom. Del 7 av 8. UR.
Kevin ska på dejt med en tjej som inte vet när det ska vara stor bokstav. Tillsammans med Britt-Inger kommer han på hur han ska lösa det. Mats och Marie levererar versaler till både BB och bondgårdar för nu föds det många ungar som alla ska få namn. Del 2 av 8. UR.
Vad är kemikalier och vilka hamnar i vattnet? Och vad blir konsekvenserna för djur- och växtlivet? Del 14 av 17. UR.
Säsongsstart. Modern trädgårdsdesign från olika delar av världen. För fyrtio år sedan gjorde holländaren Piet Oudolf uppror mot användningen av ettåriga växter till förmån för perenner. Det förändrade trädgårdsdesignen radikalt. Hans första stora trädgård i denna stil var Scampston Hall i Yorkshire och den ser lika bra ut idag som då. Del 1 av 6. UR.
På 1990-talet skakades Kalifornien både av jordbävningar och förödande skogsbränder. Delstaten började använda sin teknologiska spetskompetens för att möta dessa hot, samtidigt som blicken vändes mot stjärnorna. Del 3 av 3. UR.
Mexiko är ett land med stora kontraster. Många är konservativa katoliker med krav på att man ska vara oskuld när man gifter sig, medan andra ogifta par tar in på så kallade kärlekshotell. Machokulturen frodas som mansideal samtidigt som det finns områden där ett tredje kön både accepteras och har hög status. Dokumentär från 2023. UR.