UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Svensk kortfilm. Det händer inte så mycket på fiket där Jonna jobbar, inget alls faktiskt. Så när det äntligen dyker upp en gäst vill chefen att Jonna ska vara trevlig och småprata, men det som startar som ett vardagligt samtal utvecklas till något absurt och kanske livsavgörande. Regi: Erik Warolin. UR.
Bandet Amorellas pilar består av fem musiker med Finland som gemensam nämnare. De ska göra sin fjärde spelning tillsammans på Giellakieli, minoritetsspråksfestivalen i Gällivare. Nu samlas de ett par dagar för att repa, uppträda och fundera på vad det egentligen innebär att vara sverigefinsk. UR.
Liam spelar kort med några kompisar och tränar på hur man uttrycker ägande på finska. Det är faktiskt inte så svårt, men håller på att spåra ur när alla tre ska visa vilka häftiga grejer de äger. Del 4 av 8. UR.
Säsongsstart. Programledare Magnus Ryttervik fortsätter utforskningen av det svenska teckenspråket. Hur förs samtal mellan två eller flera personer på svenskt teckenspråk? Johanna Mesch förklarar och Eira Balkstam demonstrerar med hjälp av en grupp ungdomar. Del 1 av 4. UR.
Varför blir Roffe sur över att Eli gör en film med andra kompisar, trots att hon frågade om Roffe ville vara med? Kanske kan han ändra sig? Man kan ju ha fler vänner än en. Vänskap är underbart, men inte alltid så lätt. Del 9 av 10. UR.
För Världshälsoorganisationen, WHO, betyder "hälsa" "ett tillstånd av fullständigt fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande." Vad betyder det för dig? UR.
Hur påverkas vår hälsa av klimatförändringarna och vilka är det egentligen som drabbas värst? Professorn i global hälsa, Kristie L Ebi, ger oss en inblick i hur klimatförändringar och folkhälsa hänger ihop. UR.
Hur är världens nuvarande hälsotillstånd, vilka hot är mest pressande för framtiden, och vilka lösningar bör vi snarast eftersträva? UR.
Redan när antibiotikamedicin kom varnade man för konsekvenserna av att använda det i för hög utsträckning. Nu är de konsekvenserna ett faktum. Joakim Larsson, professor vid institutionen för infektionssjukdomar, förklarar hur vi överanvänt antibiotika världen över och vad antibiotikaresistensen innebär. UR.
Hur kan vi påstå att världen var bättre förr om vi inte ens har koll på hur statistiken sett ut över tid? I sin föreläsning berättar Ola Rosling, medgrundare av organisationen Gapminder, hur världen, inom vissa fält, successivt blir bättre. Samtidigt visar han hur våra fördomar om omvärlden avslöjar vår okunskap. UR.
Att äta hälsosamt kan vara en utmaning, men hur är det med dem som inte har råd att göra val, eller de 10 procent som går hungriga världen över? UR.
Alla har vi en inre klocka. Faktum är att vår dygnsrytm har mer att säga till om än vi tror. Hur påverkas vi av att inte lyssna till vår inre dygnsrytm? UR.
Seriestart. Varför är det så viktigt att röra på sig? Måste man svettas för att träningen ska räknas? Del 1 av 6. UR.
Vad händer med dina gamla konservburkar och vad kan de göra för nytta när de återvinns? På stålverket i Smedjebacken får vi se hur konservburkarna smälts ner och bearbetas på valsverket innan de kan bli nya produkter. Del 5 av 10. UR.
Tänk om en alien sitter på sin planet just nu och tänker "jag åker till Jorden imorgon", men så går tiden mycket långsammare där. Ett dygn kanske är flera år på den planeten? Dessutom kanske den ligger hundratals ljusår bort! Del 6 av 8. UR.
18:43
SR P4
Reza Neom utforskar en av de mest historiska och minst besökta platserna i Saudiarabien. Där undersöker han dess arkeologiska betydelse som är på väg att förändras på grund av byggandet av megastaden The Line. Del 3 av 6. UR.
Seriestart. Carlton McCoy utforskar den mytomspunna regionen Mississippideltat där man hittar blues, fantastisk mat och pittoreska småstäder. Han beger sig från New Orleans mot Memphis längs med Mississippifloden, en väg som präglat USA på många sätt. Del 1 av 6. UR.
Efter tre decennier av snabbt ökande konsumtion i USA inleddes på 1970-talet ett projekt för att dokumentera den amerikanska drömmens baksida ¿ miljöförstöringen. Under fem år tog fotografer runt om i landet cirka 80 000 bilder. Nu får vi möta några av dessa fotografer som berättar om projektet och kopplar det till dagens situation. Dokumentär från 2023. UR.
Arrangörarna av Bealach Mor, ett 144 km långt cykellopp med 2 100 m stigning, berättar om loppet. I Tain möter vi Brodie Nairn, en glasdesigner som skapar konst inspirerad av naturen. Vi träffar också ostmakaren Rory Stone och parkvakten Gregor som guidar turister i högländerna. Del 4 av 4. UR.
Jani och Jari är säkra på att deras uppfinning har potential att erövra inte bara Finland utan hela världen. Och det går inte att undvika att göra pengar på den. Men under resans gång börjar verkligheten gå upp för de båda männen. Uppfinnarens väg är sällan lätt och så gott som aldrig smärtfri. Del 4 av 10. UR.
Det har blivit sommar och Anders fyller år. Han har tänkt göra en smörgåstårta till sitt kalas och hoppas på många presenter. Madde som har Downs syndrom vill bli fotomodell, men är det möjligt? Del 3 av 6. UR.
I en region som har en av de högsta nederbördsmängderna i Storbritannien har Jo Thompson använt alla de färdigheter hon förvärvat under sina tjugofem år som trädgårdsdesigner. Nu ska hon visa hur vatten kan förvandlas från ett problem till en möjlighet. Del 3 av 6. UR.
Seriestart. Nu är det glada tider för tv-produktion. Påkostade dramaserier och nya streamingtjänster bidrar till att vi tittar mer än någonsin. Tv-serierna har skyhöga budgetar och lockar kända skådespelare. Serier som "Game of Thrones" och "Breaking Bad" gör succé. Amerikansk faktaserie från 2023. Del 1 av 9. UR.
Under natten riktas hårda ord mot Kim som är svåra att hantera. Missförstånd och överenskommelser äger rum mellan deltagarna då de spenderar mer tid ihop. Del 4 av 6. UR.