UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
En kråka har flyttat in i bikupan och skrämt bort alla bin som flytt till ett bihotell. Djojj och Birger funderar över hur de ska få ut kråkan ur kupan. Del 5 av 6. UR.
Jimmy har tappat sin första mjölktand och är förtjust över att tandfen har hälsat på under natten. Del 13 av 26. UR.
Hästar står upp och sover otroligt, eller hur? Men varför sover hästar stående? Låt oss förklara! Del 13 av 30. UR.
Kodjo Akolor reder ut hur mediedrev fungerar och varför de uppstår. Vi träffar den helt vanliga pappan som blev "Innebandypappan" när han jagades av medierna för något han inte hade gjort. Journalisten Janne Josefsson berättar om hur det är att driva på ett drev, men också om hur det känns när man går över gränsen. Del 4 av 6. UR.
Helia går på universitetet, men har förlorat sitt CSN. Kacper drömmer om att plugga på universitetet. För att få behörighet läser han in gymnasiematten på distans på komvux. Hur funkar studielån? Vilka utbildningsformer finns det? Och vad är högskoleprovet? Del 4 av 6. UR.
Justine förstår att hon kan rädda Den heliga konventionen. Tillsammans med de Namnlösa beger hon sig till Smaragdstaden. Del 5 av 6. UR.
Forskning visar att social orättvisa och ohälsa hänger ihop. Om ett samhälle är jämlikt kommer det att visa sig i folkhälsan. För att uppnå en global hälsa för alla måste vi därför förbättra länders och gruppers olika förutsättningar. UR.
Vad har tidigare epidemier lärt oss om sätten att förhindra nya utbrott och hur ser framtidens vaccin ut? UR.
Hur pratar vi om och tar hand om vårt psykologiska tillstånd, hur navigerar vi vårt mående i en värld full av information och intryck och hur vårdar vi på bästa sätt vår mentala kondition? UR.
Paraolympiska cyklisten Anna Beck brukar börja varje tävling med att önska sina motståndare lycka till och menar att det får henne att växa och må bra. Vad innebär framgång, hur ser framgång ut för olika personer och hur förbereder man sig för den? UR.
Hur kan vetenskap och samhälle samarbeta för att ge oss den bästa chansen att uppnå ett hälsosammare liv för alla - på lika villkor? UR.
Grundläggande upptäckter och uppfinningar som möjliggör maskininlärning med artificiella neuronnätverk ledde fram till 2024 års Nobelpris i fysik. Pristagaren Geoffrey Hinton skapade ett nätverk som kallas Boltzmannmaskinen. Här berättar han själv om sin forskning. UR.
Här får vi höra om hur en gammal och öde torrdocka förvandlas till ett underjordiskt museum och hur ingenjörerna dränerade hela marken och byggde en ny betongbas. Del 3 av 8. UR.
I en region som har en av de högsta nederbördsmängderna i Storbritannien har Jo Thompson använt alla de färdigheter hon förvärvat under sina tjugofem år som trädgårdsdesigner. Nu ska hon visa hur vatten kan förvandlas från ett problem till en möjlighet. Del 3 av 6. UR.
I Los Angeles tar Alan och Miriam hunden Lala till ett hundspa och har picknick med Alans exflickvän. Och i Las Vegas bjuds det på hasardspel och svärdslukning. Alan tycker att han och Miriam ska passa på att gifta sig. Brittisk reseserie från 2022. Del 4 av 4. UR.
Klimatforskarna kämpar för att nå ut med sin forskning om jordens allt varmare klimat. Camilla Andersson, Sveriges kontaktperson i IPCC, berättar om arbetet med att sammanställa tusentals vetenskapliga rapporter till en rapport som presenteras för världens ledare. Del 3 av 4. UR.
Åldrandet ger ofta blandade känslor. Självkänsla och lugn, men också oro och rädsla. Anna Kåver och Björn Fagerberg har båda skrivit böcker fyllda av klokskap som kan lindra åldersnojan. Komikern Hasse Brontén berättar om lärdomar från sin podd "Hasse och hundraåringarna". Del 2 av 15. UR.
Rebekka bor på landet tillsammans med sin familj och deras många djur. Rebekka har en synskada men tar sig själv till skolan som ligger 40 kilometer från hemmet. Del 23 av 25. UR.
När använder man de engelska artiklarna "a" och "an"? En låda med substantiv har skakats om i frakten och allt ligger huller om buller. Jimmy hjälper Mats att sortera orden med hjälp av "a" och "an". Del 1 av 10. UR.
Reza ger sig ut på en expedition till Oman, med målet att avslöja det urgamla mysteriet om överlevnad som bygger på att hitta vatten. Teamet möts snabbt av utmaningar när de beger sig in i ett uråldrigt akveduktsystem trettio meter under marken. Del 4 av 6. UR.
Allt eftersom manusen för tv-serier blev mer bearbetade och intressanta samt gaget mycket högre blir kända skådespelare som tidigare endast brukade medverka i långfilmer villiga att vara med i tv-serier. Tv-publiken anammade också ett nytt beteende - att sträckkolla hela serier på en gång blev ett måste. Amerikansk faktaserie från 2023. Del 2 av 9. UR.
I Italien reser vi från kust till kust. Färden går från badorten Pescara i öster, över bergskedjan Apenninerna till Neapel och slutmålet Portici på västkusten. På resan möter vi allt från järnvägsälskare till godistillverkare och fotbollsspelare. Brittisk serie från 2022. Del 5 av 9. UR.
Säsongsstart. Kattis sätter årets seniorsurfare på prov redan innan ankomst. Via en digital kartnål ska de hitta fram till platsen för träningslägret, och när de väl kommit dit är det dags för ett kunskapstest. Hur står det till med den digitala ordförståelsen: vad är wi-fi, app och virus? Del 1 av 6. UR.