UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Liban är på en plats med många lukter, en bondgård. Han gör ett dofttest för att se hur olika minnen kan associeras med dofter. Vi träffar 11-åriga Astrid och hennes spårhund Maja och jämför hundars luktsinne med människans. Del 4 av 10. UR.
Vem bor i skogen? Fåglar bor i träden, insekter gnager, daggmasken gräver, ekorren äter kottar och älgen äter löv. Det kallas kretslopp när maten går runt, runt, i skogens ekosystem. Följ med Tora ut och kika! Del 2 av 5. UR.
Digitaliseringen går fram i hög fart. Men baksidorna glöms ofta bort och det drabbar våra äldsta. Författaren Jan Guillou låter sin fru betala räkningarna och skriver fortfarande på skrivmaskin eller för hand. Tidigare rikspolischefen Björn Eriksson ser riskerna med ett kontantfritt samhälle. Del 4 av 15. UR.
Nyheter på svenskt teckenspråk för barn och ungdomar. UR.
2024 års ekonomipristagare belönas för insikter kring vikten av rättssäkra samhällsinstitutioner för ett lands välstånd. Forskningen kan bland annat förklara varför vissa länder blomstrar medan andra stagnerar. Här berättar pristagaren Daron Acemoglu själv om sin forskning. UR.
2024 års ekonomipristagare belönas för insikter kring vikten av rättssäkra samhällsinstitutioner för ett lands välstånd. Deras forskning kan förklara varför ingen tillväxt eller förändring till det bättre skapas i samhällen med rättsosäkerhet och institutioner som exploaterar befolkningen. Här berättar pristagaren James Robinson själv om sin forskning. UR.
Den 18 juni 1864 träder en ny lag i kraft som förändrar Sverige i grunden. 1864 års näringsförordning innebar nästan fullständig frihet för män och kvinnor att bedriva näringsverksamhet, alltså handel och företagande. Anders Houltz vid Centrum för näringslivshistoria berättar. UR.
På grund av sjukdom så tvingades Axel Bengtsson att sluta sitt gamla arbete och upptäckte av en slump sin konstnärliga begåvning. Vera Zherdev, pedagog, berättar om Axel Bengtssons liv och inspiration. UR.
Demokrati står på schemat och våra seniorsurfarare får testa att göra sina röster hörda digitalt. De ska parvis producera varsin kampanjfilm och den eminenta juryn består av de politiska profilerna Jan Eliasson och Ulf Adelsohn. Deltagarna lär sig även att ta selfies och lägga in bilderna i en chattgrupp där de kan kommunicera med varandra. Del 2 av 6. UR.
Vi följer en grupp dykare på en expedition till vraket J.B. King i St. Lawrence i Kanada. Träbåten exploderade när blixten slog ner under ett åskväder 1930. Lasten bestod av dynamit. Nu ligger vraket på mer än 40 meters djup. Del 10 av 10. UR.
Säsongsstart. Djojj vet precis vad man får blanda i en komposthög. Men den hungriga kråkan har andra planer. Del 1 av 6. UR.
Tripp och Trapp hittar en snöboll som tar dem över sjön. Hos skelettet Ben Rangel är Lill-Rangel på besök. Men varför vill Lill-Rangel inte leka? I biografen visas en film om Theodor som hjälper till att baka äppelpaj. Bokfågeln berättar godnattsagan "Min restaurang" av Alice Lima de Faria. Del 4 av 5. UR.
Ordisarna hjälper Barbro med att få ordning på det här med kategoriord. Ett djur som rymt från en djurpark, ett sportredskap som försvunnit och väder över hela landet. Del 2 av 5. UR.
Carlton McCoy åker till Paris, till de växande förorterna ¿Banlieues Parisiennes¿. Här i mångkulturella områden utforskar han maten och kulturen som formas av afrikanska och asiatiska immigranter. Han undersöker även hur banlieue-kulturen påverkar centrala Paris. Med besök på Elyséepalatset och på en Michelinrestaurang finslipar han sina kulinariska kunskaper. Del 2 av 6. UR.
Hur var livet på vikingatiden år 800-1050? Vi får lära oss om rädslan för fimbulvintern, ragnarök och varför det var kvinnorna på gården som var nyckelbärare. Vi får också reda på var namnen på våra veckodagar kommer ifrån och att ¿skicka pinne¿ var den tidens sms. Del 2 av 8. UR.
Vi ges en bred förklaring till vad naturvetenskapen har betytt för människans utveckling sedan den vetenskapliga revolutionen. Vi bekantar oss med den vetenskapliga metoden och får en inblick i hur kritiskt tänkande kan tillämpas för att lösa problem och förstå hur saker fungerar. Del 17 av 17. UR.
Chelsea-guldmedaljören Andy Sturgeon valdes för att designa takträdgårdarna på Battersea power station, och resultatet är en triumf. Han har skapat en uppsättning unika "trädgårdar i skyn". Del 4 av 6. UR.
Kodjo Akolor tittar närmare på hur influerarbranschen fungerar och hur den har påverkat företagens sätt att göra reklam. Han träffar även Camilla Gervide som driver "Bloggbevakning" och granskar andra influerare. Del 6 av 6. UR.
När Hannah vill lämna experimentet får hon reda på något som gör att hon tänker om - i ett försök att ställa allt tillrätta verkar det bara finnas en väg ut. Del 6 av 6. UR.
Victor bor hemma och längtar efter att spara pengar, resa, skaffa lägenhet och bli vuxen. Rebecca har flyttat till en ny stad för att bli självständig. Vuxenfrågorna tränger sig på. Vad är skatt och deklaration? Och hur får man nya vänner när man inte längre går i skolan? Del 6 av 6. UR.
2010-talet var en omvälvande tid för musikbranschen. Streamingtjänster fångade upp musikindustrin efter piratplattformarnas fall men de förändrade också hur artister skapade musik, ofta med fokus på kortare, hit-drivna låtar. Amerikansk faktaserie från 2023. Del 3 av 9. UR.