UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Vi träffar problemlösningsmästaren som ger en strategi med fem punkter för att lösa problem. Till sin hjälp har han en bur med möss där några rymmer. Ett letar sin försvunna chokladkaka, Två hjälper gladeligen till även om han inte riktigt vet vad han letar efter. Del 13 av 14. UR.
Grundläggande upptäckter och uppfinningar som möjliggör maskininlärning med artificiella neuronnätverk ledde fram till Nobelpris i fysik. Pristagaren John Hopfield uppfann ett nätverk som tillämpar en metod för att spara och återskapa mönster. Här berättar han själv om sin forskning. UR.
Thomas Nygren, professor med fokus på digital kompetens och källkritik, och Johan Falk, AI-expert på nationell nivå, diskuterar i detta samtal vilka möjligheter och risker artificiell intelligens kan skapa i klassrummet. UR.
Hur kan vi påstå att världen var bättre förr om vi inte ens har koll på hur statistiken sett ut över tid? I sin föreläsning berättar Ola Rosling, medgrundare av organisationen Gapminder, hur världen, inom vissa fält, successivt blir bättre. Samtidigt visar han hur våra fördomar om omvärlden avslöjar vår okunskap. UR.
Myror har funnits i miljontals år. Här berättar naturvägledare Linda Ferm mer om dessa framgångsrika insekter och deras fiender myrlejonen. UR.
Singelpremiär. Eve har alltid haft en känsla av att det är något som inte stämmer med hennes familj. Hon fantiserar om att hon är en australiensisk inkräktare i sin judiska familj som överlevt Förintelsen. Under mer än tio år söker hon efter sanningen och upptäcker något som ska förändra hennes liv för alltid. Australisk dokumentär från 2019.
Vi reser från Nice på Franska rivieran, till klipporna i Digne-les-Bains. Under resan får vi lära oss om allt från olivodling, biodling och hemligheten bakom en god caillette till bergsklättring, ånglok och franska veteranbilar. Brittisk serie från 2022. Del 7 av 9. UR.
Digitaliseringen går fram i hög fart. Men baksidorna glöms ofta bort och det drabbar våra äldsta. Författaren Jan Guillou låter sin fru betala räkningarna och skriver fortfarande på skrivmaskin eller för hand. Tidigare rikspolischefen Björn Eriksson ser riskerna med ett kontantfritt samhälle. Del 4 av 15. UR.
Kvinnors liv har förändrats på många sätt sedan 1950-talet. Men många av de gamla mönstren finns kvar. Hur fri är kvinnan av idag när det kommer till kritan? Maud Olofsson, Ebba Witt Brattström, Britta Svensson och Elaf Ali ger sina perspektiv. Del 5 av 15. UR.
Vi följer fotografen Chris som dyker ner till vad som brukar kallas Norfolks stora barriärrev, möter klockringare och fåraherdar i Suffolk. Han avslutar dagen med att resa genom Norfolks landsbygd med "världens grönaste ångtåg" som drivs av rapsolja. Brittisk serie från 2023. Del 2 av 6. UR.
Seriestart. Vi pratar om diagnoserna - varför finns de och vad ska de vara bra för? Gäster i studion är bland andra Charlie som har tre barn varav två har autism och add. Samantha pratar med sin son Fidel om den jobbiga tiden före adhd-diagnosen. Del 1 av 8. UR.
För hundra år sedan, den 24 maj 1919, fattades äntligen beslutet om kvinnlig rösträtt och en 35 år lång kamp var över. Vilka var kvinnorna som kämpade för rösträtten? Och hur lät argumenten från dem som kämpade emot? UR.
Seriestart. För 19-åriga Máridjá har hennes identitet alltid varit självklar. Men det finns vissa delar av den samiska historien som hon inte har funderat så mycket kring. Vi får följa henne till Uppsala och till Rasbiologiska institutets gamla arkiv. Ett besök som väcker både sorg och ilska. Del 1 av 4. UR.
Sökandet efter svar intensifieras när Ossian och Liam gräver djupare i bandens innehåll och väljer att börja lägga upp innehållet på ett anonymt konto på sociala medier. Del 2 av 6. UR.
Rob befinner sig i det skotska höglandet och berättar historien om Callander och Oban Railway, som gick genom västra Skottlands landsbygd i 57 år. Del 2 av 8. UR.