UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Liban tar ett blodprov och vi lär oss om de röda blodkropparna. 10-åriga Olle föddes med aortastenos och berättar om hur det är att leva med ett hjärtfel. Vi följer med honom till läkaren för att göra ultraljud på hjärtklaffarna. Vi kikar även in i kroppens blodsystem för att lära oss om blodceller. Del 5 av 10. UR.
Varför är trädens blad gröna? Träd fångar solens energi med det gröna klorofyllet. Växterna kan äta solen och vi kan äta växter. Följ med Tora ut i skogen och andas! Del 3 av 5. UR.
Kvinnors liv har förändrats på många sätt sedan 1950-talet. Men många av de gamla mönstren finns kvar. Hur fri är kvinnan av idag när det kommer till kritan? Maud Olofsson, Ebba Witt Brattström, Britta Svensson och Elaf Ali ger sina perspektiv. Del 5 av 15. UR.
Nyheter på svenskt teckenspråk för barn och ungdomar. UR.
David Baker fick Nobelpriset i kemi 2024 för sitt arbete med att bygga nya proteiner - datorbaserad proteindesign. 2003 lyckades han designa ett helt nytt och okänt protein och har fortsatt att designa fler som kan fungera på en mångfald olika sätt. Här berättar han själv om sin forskning. UR.
Hur kan vetenskap och samhälle samarbeta för att ge oss den bästa chansen att uppnå ett hälsosammare liv för alla - på lika villkor? UR.
Forskning visar att social orättvisa och ohälsa hänger ihop. Om ett samhälle är jämlikt kommer det att visa sig i folkhälsan. För att uppnå en global hälsa för alla måste vi därför förbättra länders och gruppers olika förutsättningar. UR.
Litteratur är mer än det tryckta ordet. Det kan vara skrivna berättelser i annan form där nya uttrycksformer gör berättelser tillgängliga för en publik som annars inte hade nåtts. Varför gör vi egentligen skillnad på hur en berättelse förmedlas? UR.
Inte bara djur och växter har sitt hem i Store Mosse. Enligt gammal folktro trivs här också väsen och mystiska fenomen. UR.
Motion står på schemat. Med en pulsklocka får deltagarna lära sig hur de kan mäta sin puls under olika aktiviteter. Kattis ger dem sedan i uppdrag att med olika färdmedel ta sig till en utvald plats. Hasse åker för första gången i livet buss i storstadens kollektivtrafik. Fixar han att köpa biljett med sin smarta telefon? Del 3 av 6. UR.
Familjen Blomning har planterat ett nytt äppelträd. En morgon när Djojj tittar till det lilla trädet så upptäcker han något förfärligt. Del 2 av 6. UR.
Tripp och Trapp hittar en halsduk som tar dem över sjön. Hos skelettet Ben Rangel är Lill-Rangel på besök. Men varför vill Lill-Rangel inte leka? I fågelholken dansar Härm-Elin vill inte-dansen och vill-dansen. Bokfågeln berättar godnattsagan "Vill inte" av Alice Lima de Faria. Del 5 av 5. UR.
Ordisarna hjälper Barbro med att få ordning på rimorden. En hatt i ett träd, lag som gör hål och vädret blir ballt och lite såsigt. Ordisarna kommer på att Barbro säger rimorden. Del 3 av 5. UR.
Carlton McCoy återvänder hem till Washington D.C. för att upptäcka sin hemstad. Här är krabbätande en självklarhet liksom Go-Go-musik och gatans myllrande ljud, men entreprenörer och skickliga kockar omdefinierar nu kulturen. Del 3 av 6. UR.
Det hände mycket under medeltiden år 1050-1520. Vi får lära oss vad riddare gjorde och att det fanns ganska få sådana. Det blir också fokus på Magnus Erikssons landslagar och världskändisen Heliga Birgitta. Dessutom får vi lära oss vilka fingrar man åt med på medeltiden. Del 3 av 8. UR.
Krångla inte till det. Skriv som det låter! Britt-Inger och Kevin blir alldeles till sig av glädje när svenska ordakademiens pris går till sammansatta ord. Mats och Marie korrigerar särskrivningar på stan. Del 4 av 8. UR.
Designern Ann-Marie Powell har fått en utmaning: att skapa två nya trädgårdar för Royal Horticultural Society i Surrey. Del 5 av 6. UR.
Vi får veta mer om Usama bin Ladens död och skolskjutningen i Sandy Hook. Dessutom granskas hur Hillary Clinton blev demokraternas presidentkandidat 2016. Amerikansk faktaserie från 2023. Del 4 av 9. UR.