UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
En bråkmästare visar bråktal genom att måla en tavla som delas upp i tredjedelar. Ett och Två har varsin rulltårta, och vill smaka varandras. De delar tårtorna, men blev det rättvist? Del 14 av 14. UR.
Alla har vi en inre klocka. Faktum är att vår dygnsrytm har mer att säga till om än vi tror. Hur påverkas vi av att inte lyssna till vår inre dygnsrytm? UR.
Precis på samma sätt som fysisk aktivitet påverkar hälsan positivt har även vistelse i naturen en positiv inverkan på hälsan. En undersökning visar att två timmars vistelse i naturen upplevs ge bättre hälsa och välbefinnande. UR.
Hur hanterar man elitidrottare som har arytmier på hjärtat? Hur påverkar fortsatt träning arytmiutvecklingen? UR.
För tjugo år sedan visste man inte vad som orsakade plötslig hjärtdöd hos elitidrottare. Idag vet man att det har ärftliga orsaker. Därför screenar man idag elitidrottare. UR.
Handbollsspelaren Staffan Olsson hade ett hjärfel under hela sin aktiva karriär. Här berättar han hur regelbunden uppföljning hjälpte honom att kunna forsätta med elitidrotten. UR.
Sickan Carlsson kallades för "hela Sveriges lilla fästmö". Men kanske ville hon något mer? Se och hör om en av svensk films verkliga ikoner. UR.
Regissören Gustaf Molanders karriär varade i ett halvt sekel: 1917-1967. Han verkade i alla genrer och gjorde många starka kvinnoporträtt. Jon Wengström, senior curator på Svenska filminstitutet, berättar om en av svensk films största. UR.
Redan på 1910-talet började svenska lärare att använda film i undervisningen. I en film som nyligen hittats och restaurerats av Svenska filminstitutet beskrivs pedagogiska tankar som vi än idag använder i skolorna. UR.
Den som vandrar i skogen på Gotland kan råka ut för den busiga bysen eller låta sig luras av di sma undar jordi. Det gäller att veta hur man skyddar sig. UR.
Att boka läkartid, förnya recept och läsa sina egna journaler är några av alla tjänster som erbjuds via 1177 Vårdguiden. Seniorsurfarna diskuterar om nätläkare kan vara ett komplement till fysiska besök. Hasse roar sig kungligt på Stockholms slott. Ska han lyckas få en selfie med kungen? Del 4 av 6. UR.
Seriestart. Fridykaren Anna von Boetticher har tränat upp sin förmåga att hålla andan i upp till sex minuter. Vi följer med till Mexiko, där hon utforskar vattenfyllda grottor och får närkontakt med krokodiler. I Budapest dyker hon i en nedlagd gruva som är mycket svårnavigerad. Del 1 av 2. UR.
Vi färdas norrut utmed Australiens östra kust - hem för både koalor och de märkliga näbbdjuren. Vi får lära oss om romtillverkning, flygande läkare och dykning vid Stora barriärrevet innan resan avslutas med en linbanetur i världens äldsta tropiska regnskog. Brittisk serie från 2022. Del 8 av 9. UR.
18:43
SR P4
Kvinnors liv har förändrats på många sätt sedan 1950-talet. Men många av de gamla mönstren finns kvar. Hur fri är kvinnan av idag när det kommer till kritan? Maud Olofsson, Ebba Witt Brattström, Britta Svensson och Elaf Ali ger sina perspektiv. Del 5 av 15. UR.
Tävla i höjdhopp vid 82? Skidlärare vid 70? Allt är möjligt - det bevisar våra gäster. Vill man ta det mjukare så kommer nu många sporter i anpassad form. Gåfotboll har slagit igenom stort och här tävlas det också. Träningsgurun Sofia Åhman berättar. Del 6 av 15. UR.
Vi utforskar den natursköna floden Stour tillsammans med kanotklubben i Sudbury. Dessutom lär vi oss att surfa på Cromer Beach, upplever en tudor-morgon på Kentwell Hall och går på fossiljakt på West Runton Beach. Brittisk serie från 2023. Del 3 av 6. UR.
Det är väldigt vanligt med konflikter i en familj och lägger man till en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning blir konflikterna ibland oräkneliga på en dag. Varför är det så vanligt med bråk i NPF-familjerna? Och hur kan man som förälder lära sig vilka strider man ska ta? Del 2 av 8. UR.
I maj år 1919 fick kvinnorna i Sverige, sist ut i Norden, äntligen rätt att rösta. Genom den största mobiliseringen av kvinnor som vårt land har skådat lyckades Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt samla hundratusentals namnunderskrifter för ett gemensamt krav: rösträtt för kvinnor! UR.
Sara-Elvira är 17 år och har alltid känt till sin familjs historia, men inte pratat så mycket om den. Hennes förfäder var några av dem som tvingades flytta från norra Sapmi i början av 1900-talet. Hennes farfar berättar om hur tvångsförflyttningarna påverkar honom än i dag. Del 2 av 4. UR.
Parallellt med killen på bandens historia pågår Ossians och Liams liv fyllt med fester med kompisgänget. En konfrontation mellan vännerna förändrar allt just som hemligheterna från det förflutna kommer ikapp dem. Del 3 av 6. UR.
Historien om Banbury och Cheltenham direct railway, som användes i över 100 år fram till dess stängning 1969. Del 3 av 8. UR.