Hem » Vårt utbud » UR Play » Tablå

Tablå

UR:s program i Radio & TV

Måndag 03 mar

  • 12:00

    SVT Barn

    Den underbara människan - finska

    Magen och tarmarna

    Se hur maten reser längs en slingrande väg från munnen till toaletten. Del 3 av 8. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Läsa med - finska

    Farliga djur

    Seriestart. Farliga djur är inte alltid de man tror. Lär dig ord och begrepp om världens farliga djur och om världsdelarna. Del 1 av 6. UR.

  • 13:30

    SVT2

    Kortfilmsklubben - spanska

    Yaya

    Chilensk kortfilm. Yaya är en ung kvinna med Downs syndrom som är trött på att bli ignorerad och behandlad som ett barn. När hon jobbar i sin farbrors butik möter hon Génesis, en rebellisk tonåring som drar med henne på oväntade äventyr. Regi: Leticia Akel Escárate. UR.

  • 13:51

    SVT2

    Kortfilmsklubben - tyska

    Bettys

    Tysk kortfilm. En tillbakablick till år 2000 då en märklig tjej oväntat dyker upp i skateparken där Lily hänger med sina vänner. När den nya tjejen börjar imponera på killarna med sina skateboardfärdigheter måste Lily bevisa sig. Regi: Lenny Heller. UR.

  • 14:01

    SVT2

    Finska med Liam

    Eldprovet

    Den stora finalen. Nu ska Liam genomgå sitt eldprov: han ska spela bingo med en äkta finsk pensionärsförening. Liam håller dessutom ett tal för pensionärerna - på finska! Del 8 av 8. UR.

  • 14:10

    SVT2

    Best friends for a day

    Meeting Reo

    Säsongstart. Svenska Noel är på resa i Botswana för att lära känna tre ungdomar och dela deras vardagsliv under ett dygn. Första besöket är hos 16-årige Reo som bor på en farm och går i katolsk skola. Del 1 av 3. UR.

  • 14:30

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Jenny Lind – Sveriges första världsstjärna

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Minnen ur den svenska filmhistorien

    Vilken var den första svenska ljudfilmen?

    "Säg det i toner" sägs vara den första svenska ljudfilmen. Men stämmer det verkligen? Filmarkivarie Magnus Rosborn och Clara Gustavsson, distributionsansvarig på Svenska filminstitutet, tar sig an frågan. UR.

  • 15:16

    Kunskapskanalen

    Minnen ur den svenska filmhistorien

    Filmpriser i guld

    Många är de gyllene filmpriser som delas ut världen över. Anna Carlsson, Guldbaggens ordförande, och Jan Göransson, Filminstitutets presschef, berättar om priserna alla trånar efter. UR.

  • 15:25

    Kunskapskanalen

    Minnen ur den svenska filmhistorien

    Eric Rohman - affischkonstnär

    Få känner till hans namn, men väldigt många har sett hans filmaffischer. Konstnären Eric Rohman var produktiv, kreativ och behärskade många stilar. UR.

  • 15:38

    Kunskapskanalen

    Falu gruva under tusen år

    Vikingatid och tidig medeltid

    Redan för tusen år sedan är metallhanteringen vid Falu gruva viktig för handeln. Även om det inte handlar om någon stor industri så efterfrågas produkterna långt utanför Sveriges gränser. Johanna Lindén Nybelius, museipedagog Falu gruva, berättar om handeln på vikinga- och medeltiden. UR.

  • 15:46

    Kunskapskanalen

    Falu gruva under tusen år

    Kungar, riddare och handelsmän

    På 1200-talet tar den tekniska utvecklingen ett steg framåt vid Falu gruva och man framställer mer koppar än tidigare. Inte bara tyska köpmän har intresse i gruvan, även kungen, kyrkan och den nybildade adeln vill ha del av vinsten. UR.

  • 15:57

    Kunskapskanalen

    Falu gruva under tusen år

    Kopparhantering med Guds nåd

    På 1300-talet sker många förändringar i Sverige, bland annat avskaffas träldomen och handelns betydelse ökar. I Falu gruva tar bergsmän över driften under ledning av en kunglig fogde. UR.

  • 16:07

    Kunskapskanalen

    UR Samtiden - Capellagården - Siv och Carl Malmstens skola

    Historien om Siv och Carl Malmsten

    Följ med tillbaka till 1900-talets början, då Carl Malmsten på ett mycket kreativt sätt tog kontakt med sin blivande fru Siv och slog igenom som formgivare. Capellagårdens rektor Bodil Anjar berättar. UR.

  • 16:24

    Kunskapskanalen

    UR Samtiden - Digitala sverigefinska bokmässan

    Finlandsinstitutets bibliotek

    Bibliotekarien Eeva Östberg berättar om det nya resursbiblioteksuppdraget som Finlandsinstitutets bibliotek har fått av regeringen. UR.

  • 16:39

    Kunskapskanalen

    UR Samtiden - En rustning blir till

    Mästarprovet

    Albert Collins är rustningsmakarmästare och visar upp sitt mästarprov. För att skapa en rustning enligt de former och med de metoder som användes på 1500-talet har han haft Erik XIV:s rustning som förlaga. UR.

  • 16:48

    Kunskapskanalen

    UR Samtiden - En rustning blir till

    Svensk rustningstillverkning - historik

    Rustningsmakarmästaren Albert Collins berättar om hur Gustav Vasa bestämmer sig för att starta en tillverkning av rustningar i Arboga år 1551. UR.

  • 17:30

    SVT Barn

    Må bra-tv

    Sociala relationer

    Varför är det viktigt att umgås med andra? Hur gör man om man tycker att det är svårt att träffa nya vänner? Vi utforskar hur sociala relationer påverkar våra känslor och ger tips på aktiviteter att göra tillsammans. Bonnie startade en egen käpphästklubb för att få nya vänner. Cezar testar att hälsa på 100 personer. Del 5 av 6. UR.

  • 17:40

    SVT Barn

    Vad händer med återvinningen?

    Matavfall

    Även gamla matrester, fruktskal och mat som har blivit för gammal för att äta, kan komma till nytta om det tas till vara på rätt sätt. Del 9 av 10. UR.

  • 17:45

    SVT Barn

    Bara vanligt vatten

    Vattnets kretslopp

    Det är samma sötvatten som går runt, runt över jordklotet. Vattnet flyttar på sig, det kallas kretslopp. Och det finns bara det här vattnet. Vi kan inte hämta vatten från någon annan planet. Del 2 av 5. UR.

  • 17:50

    Kunskapskanalen

    Ledarhundarnas värld

    När skådespelaren och komikern Martin Clunes bestämmer sig för att ta hand om en pensionerad ledarhund väcks han nyfikenhet - hur skapas en ledarhund? Han besöker uppfödare, forskare och hundtränare. Och så möter han synskadade som berättar vad deras ledarhund betyder för dem. Brittisk dokumentär från 2023. UR.

  • 17:50

    SVT Barn

    Alexander från Lovisa står nervös bakom kulisserna. Han ska snart gå upp på scenen och händerna svettas. Men han älskar teater och när föreställningen börjar släpper all nervositet och han är redo att leverera. Del 6 av 20. UR.

  • 18:43

    SR P4

    Bild ur Lilla varg

    Småsagor

    Lilla varg

  • 19:25

    Kunskapskanalen

    Extrem fridykning

    Grottor och nedlagda gruvor

    Seriestart. Fridykaren Anna von Boetticher har tränat upp sin förmåga att hålla andan i upp till sex minuter. Vi följer med till Mexiko, där hon utforskar vattenfyllda grottor och får närkontakt med krokodiler. I Budapest dyker hon i en nedlagd gruva som är mycket svårnavigerad. Del 1 av 2. UR.

  • 19:30

    SR P1

    Svåra frågor

    Drogtester på skolor, är det bra?

  • 20:20

    Kunskapskanalen

    Kock på resa

    Gammalt och nytt i Sydkorea

    Carlton McCoy besöker Sydkorea för första gången. Ett land han känner enbart via kärleken till koreansk mat. Han reser tillsammans med sommelieren Kyungmoon Kim och Michelin-kocken Hooni Kim. Tillsammans utforskar de Koreas rika dryckeskultur och utsökta mat. En roadtrip som tar dem från Seoul vidare ut på landet. Del 5 av 6. UR.

  • 21:55

    Kunskapskanalen

    Natursköna Norfolk och Suffolk

    Tulpaner, cricket och bröllop

    Vi upplever färgprakten hos nio miljoner tulpaner i King's Lynn, seglar med skolskeppet Excelsior i Lowestoft, spelar cricket i Holkham, segelflyger med Norfolk Gliding Club och avslutar dagen med ett tältbröllop i Thetford Forest. Brittisk serie från 2023. Del 4 av 6. UR.

  • 22:30

    SVT2

    Mest finsk

    Ett eget hus del 2

    Jari och Janis färdigheter i att bygga ett eget hus ökar allteftersom deras forskningsresa framskrider. Jari vet att man ska sätta krut i stommen för att slippa löss och Jani minns att "vägglisten döljer kast i måtten". Ingredienserna för ett lyckat byggprojekt verkar vara klara. Del 8 av 10. UR.

  • 23:00

    SVT2

    Med våra ögon

    Elitsimmare, djurskötare och lavagrottor

    Säsongstart. Vi träffar Sigrún som är tävlingssimmare, upplever naturliga underverk i grottan Raufarhólshellir och bevittnar Ísak Ólis konsthantverk. Del 1 av 6. UR.

  • 23:30

    Kunskapskanalen

    Spektakulära tågresor i Schweiz

    Från Vierwaldstättersjön till Ticino

    Seriestart. Vi reser med Gotthard Panorama Express över Gotthardmassivet, till den palmkantade Luganosjön. Från den pittoreska Vierwaldstättersjön går resan söderut genom den historiska gamla tunneln i Gotthardmassivet. På väg till Lugano får vi en fascinerande utsikt över Ticinos landskap. Del 1 av 8. UR.

  • 00:20

    Kunskapskanalen

    2010-talets USA

    Trump som president

    Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet 5 november 2024. Men hur gick det till när han var republikanernas kandidat i presidentvalet 2016? Amerikansk faktaserie från 2023. Del 5 av 9. UR.