UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
TI har kommit bort. Ingen kan landa på Jupiter som är en gasplanet, inte ens en liten rymdvarelse. Men Jupiter har många månar att vimsa runt på så nu får KI och PI leta efter TI. Del 3 av 6. UR.
Herr Peek är ivrig att få visa gorillorna deras splitter nya regnskogsinhägnad. Del 17 av 26. UR.
Åh, vilket vackert pärlhalsband! Men skulle du tro mig om jag berättade att ett ostron har gjort det? Tro det eller ej, men det är sant. Del 17 av 30. UR.
I maj år 1919 fick kvinnorna i Sverige, sist ut i Norden, äntligen rätt att rösta. Genom den största mobiliseringen av kvinnor som vårt land har skådat lyckades Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt samla hundratusentals namnunderskrifter för ett gemensamt krav: rösträtt för kvinnor! UR.
Bibz blir nyfiken på maneten och hur den lever. I havet finns mycket att upptäcka - som vilken nytta maneten gör och vem som gärna mumsar i sig en manet. Del 5 av 12. UR.
Trollsländan flyger snabbt och åt flera håll. Bibz lyckas flyga ikapp och får koll på vad den äter och vilka djur som äter trollsländan. Del 6 av 12. UR.
Det är väldigt vanligt med konflikter i en familj och lägger man till en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning blir konflikterna ibland oräkneliga på en dag. Varför är det så vanligt med bråk i NPF-familjerna? Och hur kan man som förälder lära sig vilka strider man ska ta? Del 2 av 8. UR.
Sara-Elvira är 17 år och har alltid känt till sin familjs historia, men inte pratat så mycket om den. Hennes förfäder var några av dem som tvingades flytta från norra Sapmi i början av 1900-talet. Hennes farfar berättar om hur tvångsförflyttningarna påverkar honom än i dag. Del 2 av 4. UR.
En tillbakablick på svensk barnfilm visar en kavalkad av olika stilgrepp, men det finns en gemensam nämnare: filmerna tar barnen på allvar. UR.
Textdesignern hade en stor roll då stumfilmerna skapades. Dekorativa, stilsäkra skyltar skulle rama in filmen och föra handlingen framåt. Bland konstnärerna inom området var Alva Lundin en av de främsta. UR.
Under 1400-talet blir det aldrig långtråkigt. Politiska mord, intriger och äktenskapsallianser. I det politiska kaoset som råder finns möjligheter för nya grupper att göra sina röster hörda, hit hör bland annat bergsmännen som sköter arbetet av Falu gruva. UR.
1500-talet är förändringarnas århundrade. Falu gruva går dåligt och Gustav Vasa har tagit makten. Han genomför reformationen och beskattar befolkningen hårt via sina fogdar. UR.
Annika och Eira Malmsten är barnbarn och barnbarnsbarn till formgivaren Carl Malmsten. De växte upp omgivna av kreatörer, färg och form. Annikas pappa Vidar var även formgivare och mamman Liselotte textilformgivare och inredningsarkitekt. UR.
Siv och Carl Malmsten var pionjärer när det gällde ekologisk odling och självhushållning. Paret grundade Capellagården som förvaltar och utvecklar deras tankar i sin trädgårdsutbildning. UR.
Polisen Jani Peranto är rätt nöjd med sitt liv, förutom en sak: att han är finländare. Det som skulle bli ett snabbt besök till barndomens Skutskär för en begravning utvecklas till någonting annat. Milka Hakkarainen berättar om sin debutdeckare "Ei verta rantaa rakkaampaa". UR.
Rustningsmakarmästaren Albert Collins visar upp olika typer av rustningar och vilka delar en rustning är uppbyggd av. UR.
1936 började 18-åriga Britta arbeta på lindningen på Asea. Vad mindes hon från sin arbetsplats? UR.
Nu ger sig våra seniorsurfare ut på sociala medier. Skådespelerskan Christina Schollin som fått en ny karriär som influencer kommer på besök. Men vad gör egentligen en influencer? Och hur ligger det till med hat och hot på nätet? Vad är okej att dela med andra och vad är inte okej? Del 5 av 6. UR.
Seriestart. Vi reser med Gotthard Panorama Express över Gotthardmassivet, till den palmkantade Luganosjön. Från den pittoreska Vierwaldstättersjön går resan söderut genom den historiska gamla tunneln i Gotthardmassivet. På väg till Lugano får vi en fascinerande utsikt över Ticinos landskap. Del 1 av 8. UR.
Rob är i East midlands och undersöker effekterna av Edward Watkins "Great central railway" som gick från Manchester genom Midlands ända till London. Del 4 av 8. UR.
18:43
SR P4
Vem uppfann egentligen klockan, och varför? Hur har tankar om tiden förändrats genom seklerna? Det blir sångnummer, sketcher och förvecklingar. Programledare: Ann Söderlund och Henrik Ahnborg. Del 1 av 6. UR.
En filmad gestaltning av Tage Danielssons nonsensdikt Dumtummen: "Utav fingrarna är tummen den som är en särskilt dum en. Han är faktiskt rätt så ding." Del 1 av 10. UR.
När använder man frågeorden: when, what, where, how, why, which, who och how? När Britt-Inger kommer till kontoret i chocktillstånd måste Patsy använda alla frågeorden för att få henne att berätta vad som har hänt. Del 4 av 10. UR.
Säsongsstart. Kan man lita på svaren AI-verktygen ger? Hur får de sin "intelligens" och varför blir det fel ibland? Programledaren Kodjo Akolor besöker Nederländerna och träffar två kvinnor som blev offer för fördomsfulla algoritmer som raserade deras liv. Del 1 av 6. UR.
Säsongsstart. Kan man lita på svaren AI-verktygen ger? Hur får de sin "intelligens" och varför blir det fel ibland? Programledaren Kodjo Akolor besöker Nederländerna och träffar två kvinnor som blev offer för fördomsfulla algoritmer som raserade deras liv. Del 1 av 6. UR.
Vid Azorerna hoppar fridykaren Anna von Boetticher i vattnet med en grupp blåhajar. Undervattensfilmaren Nuno Sá berättar om de miljontals hajar som fångas från haven varje år, främst för hajfensoppa. På Island är Anna på jakt efter världens klaraste vatten. Del 2 av 2. UR.
Under 2010-talet blev bland annat Facebook och Twitter de sociala plattformar som spred nyheter utan inblandning av etablerade medier. Med Instagram och TikTok startade influencerkulturen. Amerikansk faktaserie från 2023. Del 6 av 9. UR.
Ossian får skulden för en allvarlig händelse som skakar om hela elevhemmet och vännerna vänder honom ryggen. I ett försök att bevisa sin oskuld gör han en upptäckt som kan ge svar på mysteriet i banden. Del 4 av 6. UR.
Vi gör en veckas rundtur i södra Spanien ombord på ett tåg som liknar den klassiska Orientexpressen. Det blir en omväxlande resa med hästdressyr, förhistoriska grottmålningar, flamenco och vackra byggnader som påminner om regionens islamska förflutna. Brittisk serie från 2022. Del 9 av 9. UR.
I Hongkong förvandlas ett gammalt häkte från andra världskriget till ett nytt universitet, samtidigt som man bevarar de gamla byggnaderna nedanför. Projektets tekniska utmaningar består av att man behöver bygga en ny struktur på sidan av en brant kulle. Del 7 av 8. UR.