UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Seriestart. Om allt vi har i Sverige: vägar, sjöar, bussar, skolor, sjukhus. Och hur smart det är att ha saker tillsammans, som till exempel gatubelysning och vattenledningar. Del 1 av 10. UR.
I Sverige får vi säga vad vi vill så länge vi inte kränker någon. Och alla får vara med och bestämma. Det kallas demokrati. Det är inte demokrati överallt i världen och det har inte alltid varit det i Sverige. Del 2 av 10. UR.
Scenografen står sällan i centrum när det talas om film, ändå spelar scenografin ofta en huvudroll i filmen. Bibi Lindström och Ulf Axén är två stora namn som vi får bekanta oss med i ett samtal med Tytti Soila, professor emerita i filmvetenskap, och Sveriges Radio-profilen Anders Eldeman. UR.
Textdesignern hade en stor roll då stumfilmerna skapades. Dekorativa, stilsäkra skyltar skulle rama in filmen och föra handlingen framåt. Bland konstnärerna inom området var Alva Lundin en av de främsta. UR.
Vilka kvinnor från 1600-talet är kända för eftervärlden? Johanna Nybelius, museipedagog Falu gruva, berättar om kvinnorna kring Falu gruva som återfinns i testamenten och gruvrätten. UR.
Staten får in några av sina största inkomster från kopparhandeln under 1600-talet. Det är den största industriella arbetsplatsen på den här tiden och man inrättar Sveriges första akutsjukhus vid gruvan. UR.
Capellagården grundades av möbelformgivaren Carl Malmsten. Mathias Nilo, utbildningsledare i möbelsnickeri, visar några elevers verk och berättar hur skolan vårdar traditionerna i hantverksutbildningen. UR.
På Capellagården får eleverna arbeta med lin från åkern till vävstolen. Berit Grybäck, utbildningsledare textil, berättar. UR.
16:14
Kunskapskanalen
Romanen Marttinansaari är Maarit Turtiainens tredje bok. Den skildrar arvet efter kriget och skuggan av ord som aldrig blev sagda. Det är en berättelse om kärlek, skuldkänslor och rötter och sökandet efter dessa för att bli en hel människa. UR.
Rustningsmakarmästaren Albert Collins har velat tillverka en rustning med tidstypiska verktyg och har då låtit skapa kopior av verktyg som användes i Tyskland under 1400- och 1500-talet. Här visar han upp sina verktyg och förklarar hur de används. UR.
Med målet att göra kvinnokläder bekvämare och hälsosammare var Hanna Palme med och grundande den svenska dräktreformföreningen. Antikvarie och museipedagog Sofia Kummel berättar. UR.
Vi gör en veckas rundtur i södra Spanien ombord på ett tåg som liknar den klassiska Orientexpressen. Det blir en omväxlande resa med hästdressyr, förhistoriska grottmålningar, flamenco och vackra byggnader som påminner om regionens islamska förflutna. Brittisk serie från 2022. Del 9 av 9. UR.
Räven och Musen, som bor under skogens största ek, vaknar en dag av ett hemskt oväsen. Vart ska de nu ta vägen? Sanna Sundqvist och Adam Pålsson gestaltar Boglárka Paulovkins berättelse. UR.
Tävla i höjdhopp vid 82? Skidlärare vid 70? Allt är möjligt - det bevisar våra gäster. Vill man ta det mjukare så kommer nu många sporter i anpassad form. Gåfotboll har slagit igenom stort och här tävlas det också. Träningsgurun Sofia Åhman berättar. Del 6 av 15. UR.
Att bli baktalad, utfryst eller skrattad åt på jobbet sätter djupa spår som kan bli kvar hela livet. Ibland sker det öppet, ibland väldigt subtilt. Det gäller för omgivningen att se tecknen och våga säga ifrån. Rigmor Tjerngren och skådespelaren Morgan Alling har båda varit utsatta. Del 7 av 15. UR.
Vi upplever färgprakten hos nio miljoner tulpaner i King's Lynn, seglar med skolskeppet Excelsior i Lowestoft, spelar cricket i Holkham, segelflyger med Norfolk Gliding Club och avslutar dagen med ett tältbröllop i Thetford Forest. Brittisk serie från 2023. Del 4 av 6. UR.
Säsongsstart. Kan man lita på svaren AI-verktygen ger? Hur får de sin "intelligens" och varför blir det fel ibland? Programledaren Kodjo Akolor besöker Nederländerna och träffar två kvinnor som blev offer för fördomsfulla algoritmer som raserade deras liv. Del 1 av 6. UR.
När man har adhd kan man få medicin för att bättre hålla koncentrationen uppe. Men det är ett hett omdiskuterat ämne att ge medicin till barn, och vissa kallar det för "skolpiller". Hur fungerar medicinerna och är de farliga? Fidel testar en dag i skolan med medicin och en utan. Del 3 av 8. UR.
Seriestart. En genomgång av grunderna i AI. Dessutom: programledaren Torbjörn skapar en AI-klon av sitt 17-åriga jag - Klonbjörn! Del 1 av 4. UR.
Seriestart. En genomgång av grunderna i AI. Dessutom: programledaren Torbjörn skapar en AI-klon av sitt 17-åriga jag - Klonbjörn! Del 1 av 4. UR.
17-årige Ailo åker till festivalen Riddu Riddu och träffar urfolk från andra delar av världen. Han påminns om likheterna mellan olika urfolk. Det gäller deras historia, men också kultur och religion. Ailo ser positivt på den samiska kampen. Vi har kommit långt, säger han. Del 3 av 4. UR.
Rob är i East midlands och undersöker effekterna av Edward Watkins "Great central railway" som gick från Manchester genom Midlands ända till London. Del 4 av 8. UR.
Ossian får skulden för en allvarlig händelse som skakar om hela elevhemmet och vännerna vänder honom ryggen. I ett försök att bevisa sin oskuld gör han en upptäckt som kan ge svar på mysteriet i banden. Del 4 av 6. UR.