Hem » Vårt utbud » UR Play » Tablå

Tablå

UR:s program i Radio & TV

Torsdag 06 mar

  • 07:15

    SVT Barn

    Frågeriet - om kroppen

    Lungor och andning

    Hur fungerar lungorna? 12-åriga Caspar är ett proffs på att dyka med syrgastuber och visar hur man kan andas under vatten. Dessutom får vi reda på att det får plats cirka fem liter luft i en vuxen persons lungor. Del 7 av 10. UR.

  • 07:25

    SVT Barn

    Tora och skogen

    När skogen blir något annat

    Vi använder träd till allt möjligt. Men så länge träden är kvar i sin skog använder vi den till att plocka blåbär och svamp i, och att leta efter troll. Tora gillar skogen bäst som den är, men hon är ju en hund! Del 5 av 5. UR.

  • 10:20

    SVT1

    Studio 65

    Vuxenmobbning

    Att bli baktalad, utfryst eller skrattad åt på jobbet sätter djupa spår som kan bli kvar hela livet. Ibland sker det öppet, ibland väldigt subtilt. Det gäller för omgivningen att se tecknen och våga säga ifrån. Rigmor Tjerngren och skådespelaren Morgan Alling har båda varit utsatta. Del 7 av 15. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Lilla Aktuellt teckenspråk

    2025-03-06

    Nyheter på svenskt teckenspråk för barn och ungdomar. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Minnen ur den svenska filmhistorien

    Mauritz Stiller

    Mauritz Stiller sägs vara den som upptäckte Greta Garbo, men det finns betydligt mer att berätta. Han var en nyskapande skådespelare, regissör och manusförfattare. UR.

  • 15:13

    Kunskapskanalen

    Minnen ur den svenska filmhistorien

    Export av svensk film 1930-1950

    Svenskamerikaner i USA hade stor aptit på svensk film under 1930- och 1940-talen. Det fanns till och med en biograf i Chicago som bara visade skandinavisk film. UR.

  • 15:26

    Kunskapskanalen

    Minnen ur den svenska filmhistorien

    Sickan Carlsson

    Sickan Carlsson kallades för "hela Sveriges lilla fästmö". Men kanske ville hon något mer? Se och hör om en av svensk films verkliga ikoner. UR.

  • 15:41

    Kunskapskanalen

    Falu gruva under tusen år

    Gruvras, vetenskapliga tankar och Fet-Mats

    Vid Falu gruva var det dåliga tider i början av 1700-talet. Hoppet om nya inkomster står till naturvetenskapen. Intresset för att förstå världen med hjälp av naturvetenskap märks i berättelsen om Fet-Mats, gruvdrängen som låg död i gruvan i 40 år och hittades nästan intakt. UR.

  • 15:50

    Kunskapskanalen

    Falu gruva under tusen år

    En föränderlig tid

    Falu gruva hade i princip haft samma organisation och ägandeform sedan 1600-talet. Under 1800-talet byggdes i praktiken ett nytt företag upp under disponent Johan Ljungbergs ledarskap. UR.

  • 15:57

    Kunskapskanalen

    Falu gruva under tusen år

    Från gruvbrytning till modernt besöksmål

    Den 8 december 1992 smäller den sista sprängningen vid Falu gruva och en tusenårig epok går i graven. Gruvan har gått från att vara en råvaruproducent till att bli en tjänste- och upplevelseproducent. 2001 utsåg Unesco platsen till världsarv. UR.

  • 16:04

    Kunskapskanalen

    UR Samtiden - Capellagården - Siv och Carl Malmstens skola

    Keramikverkstaden - arkitekturen och funktionen

    När den gamla keramikverkstaden på Capellagården dömdes ut som oduglig anlitades Erik Asmussen, känd för sina mänskliga byggnader. Han blev arkitekten bakom en ny och genomtänkt verkstad med arbetslinjen i centrum. UR.

  • 16:35

    Kunskapskanalen

    Bild ur Leo Ylitalo

    UR Samtiden - Digitala sverigefinska bokmässan

    Leo Ylitalo

    Författaren Leo Ylitalos roman Hyvästi häpeä (Farväl skam) handlar om Mirjam som arbetar som tolk för finska invandrare i Göteborg. Hon trivs med sitt arbete och människorna hon träffar, men plågas av ensamhet. Miriam är besviken på kärleken i livet. Men ett besök i en kompis stuga på Tjörn får Miriam att ta kontroll över sitt liv, oavsett konsekvenserna. UR.

  • 16:50

    Kunskapskanalen

    UR Samtiden - Asea i Västerås

    Asea och kvinnorna

    Hur var det att vara kvinna knuten till en mansdominerad arbetsplats? Hör berättelsen om Aseafruarnas klubb, och om kvinnor som arbetade på Asea. UR.

  • 17:10

    Kunskapskanalen

    Nytt liv i gamla byggnader

    Från häkte till universitet

    I Hongkong förvandlas ett gammalt häkte från andra världskriget till ett nytt universitet, samtidigt som man bevarar de gamla byggnaderna nedanför. Projektets tekniska utmaningar består av att man behöver bygga en ny struktur på sidan av en brant kulle. Del 7 av 8. UR.

  • 18:00

    SVT Barn

    Humlan Djojj

    Flugan Flax har otur

    Flugan Flax hittar en flaska med lite saft kvar i botten. Hon vill gärna smaka på saften, men det skulle hon inte ha gjort. Del 4 av 6. UR.

  • 18:05

    SVT Barn

    Jasmine och Jambo

    En festival som går i dur

    Det är den stora festivalen i Ljudlandet. Jasmine har gjort en låt för tillfället och är väldigt stolt över den. Men när hon har spelat färdigt gråter alla. De tycker att det är vackert, men sorgligt. Jasmine är frustrerad eftersom hon ville göra en glad låt. Del 3 av 26. UR.

  • 18:12

    SVT Barn

    Jasmine och Jambo

    Upp till Månen

    Månen har somnat och om ingen väcker den kommer solen inte att kunna gå upp. Jambo klättrar så högt han kan och Jasmine försöker använda den musikaliska stegen för att nå honom, men ingen av dem lyckas. De måste alla samarbeta för att få det att lyckas, även fisken Ta-da. Del 4 av 26. UR.

  • 18:20

    SR P4

    Småsagor

    Om jag var en elefant

  • 18:20

    SVT Barn

    Ordisarna

    Begynnelseljud

    Ordisarna hjälper Barbro med att få ordning på begynnelseljuden. Uvar på anken, lag som gör ål och nö över hela landet. Vad ska det betyda? Ordisarna klurar ut att Barbro missat begynnelseljudet i flera av orden. Del 5 av 5. UR.

  • 18:40

    Kunskapskanalen

    Kock på resa

    Gammalt och nytt i Sydkorea

    Carlton McCoy besöker Sydkorea för första gången. Ett land han känner enbart via kärleken till koreansk mat. Han reser tillsammans med sommelieren Kyungmoon Kim och Michelin-kocken Hooni Kim. Tillsammans utforskar de Koreas rika dryckeskultur och utsökta mat. En roadtrip som tar dem från Seoul vidare ut på landet. Del 5 av 6. UR.

  • 18:45

    SVT Barn

    Vilken historia!

    1800-talet - skiftesreformen

    Humoristiskt drama om tiden mellan 1809 och 1850, efter den gustavianska eran. Vad var skiftesreformen och hur påverkade den folket? Vi får också lära oss om svensk-norska unionen och vår första Bernadotte: Karl XIV Johan. Dessutom får vi reda på hur det var att arbeta som tvätterska på 1800-talet. Del 5 av 8. UR.

  • 19:00

    SVT Barn

    Boksnack

    Bortbytingar

    Seriestart. Programledaren Ida On och boksnackarna Maya, Alvin och Lea har läst fantasyboken "De överblivnas armé" i serien "Bortbytingar" av Gustav Tegby. Tillsammans diskuterar de teman som vänskap, utanförskap och bokens mytologiska inslag. Dessutom får de hjälp av tecknaren Fanny Lindgren Agazzi att skapa ett helt nytt, unikt väsen. Del 1 av 6. UR.

  • 19:10

    SVT Barn

    En bro av poesi

    Skräcködlor av Britt G Hallqvist

    En filmad gestaltning av Britt G Hallqvists "Skräcködlor". En dikt som blandar fakta och fantasi: "För hundrafemtio miljoner år sen var jorden full av stora, hemska djur." Del 4 av 10. UR.

  • 22:20

    Kunskapskanalen

    Spektakulära tågresor i Schweiz

    Från Vierwaldstättersjön till Ticino

    Seriestart. Vi reser med Gotthard Panorama Express över Gotthardmassivet, till den palmkantade Luganosjön. Från den pittoreska Vierwaldstättersjön går resan söderut genom den historiska gamla tunneln i Gotthardmassivet. På väg till Lugano får vi en fascinerande utsikt över Ticinos landskap. Del 1 av 8. UR.

  • 23:00

    SVT24

    Uppdrag AI - teckenspråkstolkat

    Vad är AI?

    Seriestart. En genomgång av grunderna i AI. Dessutom: programledaren Torbjörn skapar en AI-klon av sitt 17-åriga jag - Klonbjörn! Del 1 av 4. UR.

  • 23:30

    SVT1

    Vem ska jag tro på?

    Har AI fördomar?

    Säsongsstart. Kan man lita på svaren AI-verktygen ger? Hur får de sin "intelligens" och varför blir det fel ibland? Programledaren Kodjo Akolor besöker Nederländerna och träffar två kvinnor som blev offer för fördomsfulla algoritmer som raserade deras liv. Del 1 av 6. UR.

  • 00:00

    Kunskapskanalen

    2010-talets USA

    Sociala medier exploderar

    Under 2010-talet blev bland annat Facebook och Twitter de sociala plattformar som spred nyheter utan inblandning av etablerade medier. Med Instagram och TikTok startade influencerkulturen. Amerikansk faktaserie från 2023. Del 6 av 9. UR.