UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Irländsk kortfilm. När en osäker millennial får syn på sin stora förälskelse på en dejtingapp börjar hon analysera varje detalj i jakt på bekräftelse. De är kollegor och samma kväll ska de ses på hans avskedsfest. Men samhällets hårda kroppsideal gör det svårt att våga ta steget, trots att känslorna verkar ömsesidiga. Regi: Zoë Brennan-Whitmore. UR.
Det är sen eftermiddag, Ana och Océane väntar utanför en biograf. De har planerat att gå och se den senaste storfilmen tillsammans med Théo och Samy. Medan Ana och Samy redan dejtar är det för Océane och Théo deras första dejt. Kanske den första av många. Eller är allt bara ett spel från Théos sida? Regi: Léo Fontaine. UR.
Säsongstart. Liam får jobb på ett kontor och lär sig ord som är bra att kunna på en arbetsplats och när man ska presentera sig för nya människor. Del 1 av 8. UR.
Svenska Noel är på resa i Botswana, där han ska lära känna tre olika ungdomar och dela deras vardagsliv under ett dygn. Den här gången tillbringar han ett dygn med Lebopo. Hon bor i ett villakvarter i huvudstaden Gaborone, gillar konst och musik, och har ett stort kompisgäng som hon gärna festar med. Del 2 av 3. UR.
Visste du att lungorna har flera funktioner? De levererar syre till kroppen men försvarar också den mot bakterier. Del 4 av 8. UR.
Tuva är en liten flicka som blivit mörkrädd. Men vad är det som har hänt, och vem är hon egentligen? En saga med lugnt tempo och få svåra ord, textat för att nybörjarläsaren ska kunna träna sin läshastighet. Del 2 av 6. UR.
Seriestart. En genomgång av grunderna i AI. Dessutom: programledaren Torbjörn skapar en AI-klon av sitt 17-åriga jag - Klonbjörn! Del 1 av 4. UR.
17-årige Ailo åker till festivalen Riddu Riddu och träffar urfolk från andra delar av världen. Han påminns om likheterna mellan olika urfolk. Det gäller deras historia, men också kultur och religion. Ailo ser positivt på den samiska kampen. Vi har kommit långt, säger han. Del 3 av 4. UR.
Äldre är i dag yngre än någonsin, menar Ingmar Skoog, professor i psykiatri och äldreforskare. Äldre är till exempel generellt friskare, mår bättre mentalt och har mer sex än förr. Han ger också tips som kan bidra till ett friskare åldrande. UR.
Mars är idag en kall öken. Men bilder från satelliter och robotar på planetens yta visar att det en gång fanns floder, sjöar och hav. Geologen Andreas Johnsson tar oss med på en spännande och vacker skildring av Mars utveckling som spänner över flera biljoner år. UR.
På 1200-talet tar den tekniska utvecklingen ett steg framåt vid Falu gruva och man framställer mer koppar än tidigare. Inte bara tyska köpmän har intresse i gruvan, även kungen, kyrkan och den nybildade adeln vill ha del av vinsten. UR.
Under en period i slutet av 1500-talet låg Europas centrum för astronomisk forskning på ön Ven i Öresund. Malin Liedberg, museipedagog, berättar om den excentriske adelsmannen Tycho Brahe som gjorde observationer och utvecklade en metod för att studera himlavalvet. UR.
Att bli baktalad, utfryst eller skrattad åt på jobbet sätter djupa spår som kan bli kvar hela livet. Ibland sker det öppet, ibland väldigt subtilt. Det gäller för omgivningen att se tecknen och våga säga ifrån. Rigmor Tjerngren och skådespelaren Morgan Alling har båda varit utsatta. Del 7 av 15. UR.
Varför är det viktigt med en bra hjärnhälsa? Nadine, Liam och Hiromi undersöker hur vi kan stärka våra hjärnor och tipsar om aktiviteter som kan ersätta skärmtid. Gustaf träffar forskaren Örjan Ekblom som förklarar hur rörelse och balanserad skärmanvändning bidrar till bättre hjärnhälsa. Simon berättar om sina intressen piano och fotboll. Dessutom ska Cezar utforska hur ett öppet tankesätt kan hjälpa oss att växa som personer. Del 6 av 6. UR.
Vid 33 års ålder inser Christine att hon är autistisk. Bakom sig har hon en karriär som modell och tv-profil, men hon har samtidigt brottats med psykisk ohälsa. Nu vill hon hjälpa andra kvinnor i samma situation. Christine upptäcker en dold värld av autistiska kvinnor och flickor som har förbisetts av både vetenskap och samhälle. Dokumentär från 2023. UR.
Seriestart. Tyras nya klasskompis Colin följer med henne hem efter skolan för att baka. De har jättekul ända tills Colins mamma kommer för att hämta. Hon tar en massa bilder på dem utan att fråga och lägger upp i sociala medier. Panelen diskuterar vad de tänker om att fota och dela bilder. Nätexpert Karin Nygårds förklarar och ger råd. Del 1 av 6. UR.
Redan när du pantar din flaska eller aluminiumburk i en matbutik börjar resan mot en ny flaska eller burk. Varje dag kommer miljontals aluminiumburkar och PET-flaskor till Pantamera-fabriken i Norrköping för att börja processen till en ny flaska eller burk igen. Del 10 av 10. UR.
Många djur bor i vatten. Somliga hela tiden, andra bara ibland. Det finns stora djur, och så finns det djur som är så pyttesmå att man bara kan se dem med mikroskop. Del 3 av 5. UR.
Vid Azorerna hoppar fridykaren Anna von Boetticher i vattnet med en grupp blåhajar. Undervattensfilmaren Nuno Sá berättar om de miljontals hajar som fångas från haven varje år, främst för hajfensoppa. På Island är Anna på jakt efter världens klaraste vatten. Del 2 av 2. UR.
När Carlton McCoy landar i Ghana möts han av ett land i full blomstring. Västafrikas näst folkrikaste land kantas av orörda stränder vid Guineabuktens himmelsblå vatten. Luften vibrerar av dofter från trottoarens matstånd som serverar jollof-ris, grillad tilapia och friterad matbanan. Men det finns också en mindre smickrande historia att berätta, om guld och slavhandel. Del 6 av 6. UR.
Dagen börjar på Shottisham camping där Claire Norton samlar ägg och mjölkar getter. Resan fortsätter till Orford Ness där Bill Pinney drar upp ostron till sin restaurang. Och vidare till Norwich Cathedral där ett team stämmer den enorma orgelns nästan 6 000 pipor. Brittisk serie från 2023. Del 5 av 6. UR.
Jari och Jani packar simringarna och vänder husbilens nos mot de tusentals sjöarna. Reskamraterna njuter av att undersöka den finska sommaren under en ovanligt lång, het period. Solen skiner, glassen smälter och vädret gynnar jordbrukarna. Trevligt att resa, men somrarna är inte alltid så här. Del 9 av 10. UR.
Vi träffar konstnären Elín Sigríður María som arbetar med "Konst utan gränser" och Hákon Atli och Jóna Kristín som är parabordtennismästare. Vi får även en rundtur i det nya riksdagshuset av riksdagsordföranden och besöker restaurang Nauthóll för att smaka på udda specialiteter. Del 2 av 6. UR.
Vi åker med det historiska Belle Époque-tåget från Genèvesjöns riviera till Berner Oberlands imponerande bergsvärld. Denna resa handlar om vatten och vin. Längs några av de vackraste schweiziska sjöarna passerar tåget genom de vackraste vingårdarna i Schweiz. Del 2 av 8. UR.
Under 2010-talet blev bland annat Facebook och Twitter de sociala plattformar som spred nyheter utan inblandning av etablerade medier. Med Instagram och TikTok startade influencerkulturen. Amerikansk faktaserie från 2023. Del 6 av 9. UR.